Ultima actualizare: azi, 12:55

Locale

Se închid fermele de vaci. Fermier din Carei: După 25 de ani nu mai puteam plăti facturile

Se închid fermele de vaci. Perioadă grea pentru fermieri, după ce în vara acestui an, a fost o secetă extremă, acum scumpirile îi forțează pe fermieri să renunțe la animale. Mai mulți și-au dus animalele la abatoare.

Proprietarul unei ferme din Carei, Cristian Cadar, a fost nevoit după 25 de ani de activitate, să ducă cele 88 de animale la abator, conform Digi24.ro.

„Din cauza secetei, a conjuncturilor nefaste pentru sector, profitul a fost în descreștere tot timpul și am ajuns la concluzia că e mai bine să lichidăm, decât să continuăm. N-a fost deloc ușoară, sunt 25 de ani de activitate în spatele meu, cu bune, cu rele. Am văzut pas cu pas că nu mai puteam merge înainte. În momentul în care veneau scadențele la facturi, nu le mai puteai plăti”, a declarat Cristian Cadar, pentru Digi24.

Tot în județ, un alt fermier din Dinești a dus deja primele 10 vaci la abator. Din cauza acestor scumpiri tot mai mulți fermieri ajung să renunțe la animale.

„Dificultățile noastre sunt furajarea, deci partea de asigurare a furajelor, a cantităților necesare, mai ales a celor grosiere. Deci lipsa de fân, lipsa de siloz. Se cere undeva la 200, 250 de lei pe un balot de fân, ne mai costă și transportul”, a declarat Daniel Frei, persedintele unei cooperative agricole.

Acum fermieri din 15 județe sunt hotărâți să iasă în stradă.

În cursul acestei săptămâni, fermieri din toată țara se vor întâlni, la Guvern, cu ministrul Agriculturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.