Ultima actualizare: azi, 11:21
Locale

Cine isi poate recupera taxele dupa ce a muncit in strainatate si care este procedura?

Migratia poporului nostru, care are loc de ceva vreme incoace, nu mai seamana cu un drum cu sens unic. Din ce in ce mai multe persoane plecate in strainatate la munca, se intorc acasa, dar un numar mare dintre ei inca nu profita de oportunitatea de a recupera taxele. Care este procesul de recuperare a taxelor, cine poate aplica si cum se face pentru a recupera banii?

Pexels.com

Cum imi recuperez taxele?

Mii de cetateni romani lucreaza in strainatate iar procentul celor care se intorc este in crestere. Cu toate acestea doar o mica parte dintre cei repatriati primesc o rambursare a taxelor, in principal din cauza lipsei de informatii. Multi oameni nu stiu unde si cum sa aplice, ce acte trebuie sa pregateasca pentru a obtine o rambursare a taxelor, unii chiar se intreaba daca este legal. De aceea, este important sa stiti ca recuperarea taxelor dintr-o tara in care ati lucrat este un proces legal si echitabil, bazat atat pe legile fiscale din Romania cat si din alte tari U.E. Este specific reglementat prin “Conventia de Evitare a Dublei Impuneri” intre tarile semnatare. Aceasta conventie asigura ca un cetatean plateste impozite doar intr-o tara in care lucreaza. Singura intrebare care ramane- cum este procesul si ce trebuie facut?

Cea mai importanta parte este sa nu asteptati prea mult pentru a obtine rambursarea taxelor dupa ce ati lucrat in strainatate. Tarile au sisteme fiscale diferite si limite de timp diferite astfel incat durata procesului de recuperare si suma rambursata depind de mai multi factori.

Termenul limita

Este important sa acordati atentie termenului limita daca doriti recuperarea banilor dupa intoarcerea acasa. Tarile au diferite perioade in care puteti aplica, cele mai intalnite sunt intre 3 si 5 ani. Deci, daca ati lucrat in strainatate in ultimii 5 ani, puteti solicita cu incredere rambursarea impozitului. Puteti face acest lucru personal sau contactand o companie specializata in recuperarea taxelor.

Perioada lucrata

Oricine, indiferent de cat timp a lucrat intr-o tara straina isi poate primi banii inapoi pentru taxele platite. Cu toate acestea, suma de bani care va fi recuperata depinde de perioada lucrata. Cu cat ai lucrat mai mult timp, cu atat este mai mare suma recuperata.

Venitul total si impozitele

Suma retinuta sub forma de impozit, depinde nu numai de venit ci si de sistemul fiscal al tarii unde lucrati. Astfel ca, in functie de tara, valoarea impozitului pe venit poate ajunge pana la 42% din profiturile realizate. Rambursarea este, de obicei, recuperarea platilor in exces acumulate.

Pregatirea si trimiterea documentelor

Urmatoarele documente sunt necesare pentru rambursarea impozitului: contracte de munca si fise de salariu pentru ultimii ani. In functie de tara pot fi necesare documente suplimentare specifice. Cu toate acestea este necesar sa stiti ca puteti solicita o rambursare chiar si fara toate documentele. Documentele lipsa pot fi obtinute de catre compania specializata in recuperarea taxelor.

Factorii enumerati mai sus compun procesul de recuperare a taxelor. Durata acestuia depinde si de cat de curand decideti sa incepeti procesul, daca o faceti singur sau aplicati printr-o companie. Daca apelati la o companie specializata in acest domeniu, procesul dureaza intre 2 si 6 luni. Din cauza lipsei de cunostinte specifice, cand gestionati singur documentele, procesul poate dura mai mult si necesita mai multa rabdare.

Pexels.com

Mituri legate de rambursarea taxelor

Exista inca diverse mituri si conceptii gresite despre declaratiile de venit si declaratiile fiscale. Multi oameni, care au lucrat intr-o tara straina cred ca, declarandu-si veniturile realizate acolo, isi pierd sansa de a pleca din nou la munca in strainatate, de a primi o pensie si alte avantaje sociale. Se pare ca, acest mit este destul de adanc inradacinat.

Declaratia de venit si rambursarea impozitului nu au nicio legatura cu asigurarile sociale. Acesta permite sa se calculeze exact ce impozite au fost platite, iar plata in exces rezultata din cererea de rambursare se restituie in mod legal contribuabilului. Este de remarcat faptul ca in unele tari toate impozitele platite pot fi recuperate, dar numai daca nu depasesc valoarea venitului scutit de impozit pentru anul respectiv. In caz contrar, numai plata in exces a impozitelor poate fi recuperata.

Beneficii pentru cei care au copii

Parintii care lucreaza in strainatate au dreptul la alocatie pentru copii, indiferent daca unul sau ambii parinti lucreaza in tara respectiva. Cea mai importanta conditie este ca cel putin unul dintre copii sa fie in grija parintelui care lucreaza. De asemenea este important de subliniat ca asa numitii “bani pentru copii” sunt platiti numai in unele tari ale Uniunii Europene, cum ar fi Germania, Olanda, Norvegia si Danemarca.

Valoarea alocatiei depinde de numarul de copii din familie. Parintii care au lucrat in strainatate mai mult de jumatate de an au posibilitatea de a obtine acest beneficiu impreuna cu recuperarea taxelor. Documentele necesare obtinerii alocatiei pentru copii sunt:

  • copie dupa certificatul de casatorie

  • copie dupa certificatul de nastere

  • copie dupa pasaportul copilului (daca are)

  • copie dupa pasapoartele parintilor

  • copie dupa atestatul privind componenta familiei

  • copie dupa contractul de angajare

  • fisa fiscala

In functie de tara, mai pot fi necesare si alte documente suplimentare si traducerile acestora, asa ca este o idee buna sa verificati in prealabil aceste informatii. Recuperarea taxelor este un proces reglementat clar si specific, insa aceasta experinta poate fi diferita daca alegeti sa lucrati cu o companie sau pe cont propriu. Alegand a doua varianta, veti avea nevoie nu doar de rabdare, ci si de efort si documentare. Pe cand, apeland la o companie de recuperarea a taxelor va asigurati ca veti primi suma maxima posibil chiar fara participarea dumneavoastra. Orice alegeti, cel mai important este sa nu ratati aceasta oportunitate, sa nu pierdeti acesti bani, ci sa recuperati ceea ce vi se cuvine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.