Ultima actualizare: ieri, 19:05
Locale

Deputatul Cozma, propunere legislativă: instituirea anului 2023 ca Anul Iuliu Maniu

Deputatul sătmărean Adrian Cozma propune ca anul 2023 să fie instituit ca Anul Iuliu Maniu. El a transmis propunerea legislativă spre a fi supusă dezbaterii şi aprobării Parlamentului României, în procedură de urgență.

LEGE

pentru instituirea anului 2023 ca ”Anul Iuliu Maniu”

Parlamentul României adoptă prezenta lege:

Art. 1. – Se instituie anul 2023 ca ”Anul Iuliu Maniu” pentru celebrarea vieții, personalității și martiriului marelui om politic Iuliu Maniu împotriva instalării comunismului în România.

Art. 2. – (1) Cu prilejul sărbătoririi „Anului Iuliu Maniuˮ se organizează evenimente   educaționale, politice, diplomatice sau culturale dedicate contribuției fostului prim-ministru la unitatea, modernizarea și democratizarea României.

(2) Parlamentul, Administrația Prezidențială, Guvernul, autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și instituțiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora, Societatea Română de Televiziune, Societatea Română de Radiodifuziune, pot aloca fonduri din bugetele proprii, pentru a organiza sau sprijini logistic și/sau financiar, manifestările educaționale, politice, diplomatice sau culturale în vederea respectării prevederilor alin. (1), în limita alocărilor bugetare aprobate.

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.

EXPUNERE DE MOTIVE

Iuliu Maniu s-a născut pe 8 ianuarie 1873 în orașul Şimleul Silvaniei, judeţul Sălaj, și a fost unul dintre cei mai prestigioşi și respectați oameni politici din istoria României, membru de onoare al Academiei Române, din 7 iunie 1919. Având o carieră politică ce s-a întins pe parcursul a 56 de ani, Iuliu Maniu s-a numărat printre marii oameni de stat ai ţării noastre, luptând cu perseverenţă împotriva tendinţelor autoritare ca un adevărat apărător al democraţiei.

A fost unul dintre cei mai importanți ”părinți” ai realizării unității naționale, implicându-se activ realizarea visului istoric al românilor, realizarea României Mari la 1 decembrie 1918, iar din funcţia de preşedinte al Consiliului Dirigent a reuşit integrarea rapidă a administraţiei din Transilvania în cea a României reîntregite.

Calitatea care l-a consacrat în prim planul scenei politice a fost moralitatea ireproşabilă, motiv pentru care era numit „Sfinxul de la Bădăcin”.

A avut un rol important şi în acţiunea memorandiştilor din perioada 1892 – 1895 și a redactat manifestul Către poporul român din Ardeal şi Ţara Românească”.

A refuzat să semneze declaraţia cerută de guvernul de la Budapesta prin care se solicita intrarea României în război alături de Austro-Ungaria.

A participat hotărâtor la pregătirea unirii Transilvaniei cu Vechiul Regat și a fost principalul organizator al Marii Adunări de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, unde s-a decis unirea Transilvaniei cu Regatul României, iar pe 2 decembrie 1918 a fost ales în funcția de președinte al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, funcție echivalentă cu cea de guvernator, îndeplinind totodată și funcția de ministru de interne.

A fost de trei ori prim-ministru al României între 1928 și 1933.

După eșecul politicii lui Carol al II-lea și pierderile teritoriale din anul 1940, a refuzat colaborarea cu regimurile instalate după 6 septembrie 1940, fiind un opozant al regimului lui Ion Antonescu.

A fost unul dintre artizanii loviturii de stat de la 23 august 1944, iar ziua de după 23 august 1944 a luptat împotriva preluării țării de către comuniști.

S-a opus instalării guvernului Groza la 6 martie 1945, protestând mereu împotriva încălcării democrației.

Iuliu Maniu a fost unul dintre martirii închisorii de la Sighetul Marmației, alături de Ion Mihalache, fiind încarcerat, umilit și condamnat la moarte ca urmare a înscenării de la Tămădău. În data de 5 februarie 2023, se împlinesc 70 de ani de la moartea marelui om politic, o moarte dedicată apărării democrației, unității românești și modernizării statului român.

Pentru o viață întreagă dedicată unității și modernizării României, consolidării democrației și pluralismului politic din țara noastră, Iuliu Maniu merită respectul și recunoștința noastră, a tuturor.

Așadar, propunem ca anul 2023 să fie denumit ”Anul Iuliu Maniu”, la 150 de ani de la nașterea fostului prim-ministru al României și la 70 de ani de la moartea sa în odioasele termnițe comuniste.

Facem precizarea că prezenta propunere legislativă nu are impact bugetar, evenimentele prevăzute de art.2 din lege putând fiind organizate în limita bugetelor deja aprobate pentru anul 2023 cu destinația – manifestări educaționale, politice, diplomatice sau culturale.

Având în vedere argumentele prezentate mai sus, înaintăm Parlamentului României, spre dezbatere şi adoptare, prezenta propunere legislativă. Procedura de urgență este necesară pentru a permite autorităților publice din România să organizeze în cursul anului 2023 evenimente dedicate marii personalități politice și sociale pe care a reprezentat-o Iuliu Maniu.

7 comentarii

  1. Daniel Răspunde

    Du-te ma si te culca. Eu un liberal convins, din nucleul dur, care intotdeauna am votat dreapta, si atunci cand l-au votat 90 % pe Iliescu, iti spun sa meri.. la culcare. Ati ingropat PNL-ul. Voi cu Campeanu si alte moaste si relicve(macar Coposu a avut Coloana)… Si nu te mai in foii si te da cocos cand iesi in oras si te vede lumea la mall sau oriunde. Ca nu da nimeni nici doi bani pe tine. O sa vezi la alegeri. Din pacate ia-ti ridicat mingea la fileu PSD-ului si ei au marcat… da ma, o sa va iertam…Niciodata!

  2. Daniel Răspunde

    Coposu a fost PNTCD, stiu, dar ai suferit impreuna i inchisorile comuniste. Se pare ca Campeanu nu a suferir asa de mult. O fost un Lingau.

    • Sâcă Răspunde

      Până acum, în parlament fiind nu prea a arătat nimic în afară de-a fi un simplu trepăduș (țineți minte perioada cu Supermenul Cîțu ), ce se mai agita săracu. Ulterior, s-a raliat și el la haită . Păcat de el că este băiat tânăr, iar in legătură cu subiectul “Maniu” își confirmă capacitatea reală. atât poate !!!

  3. c-block Răspunde

    Să spună careva la pedelist că Maniu veci nu a fost liberal. Mulțumesc.
    Ce bine că iarăși ne folosim de înaintași când noi nu suntem demni nici să le ștergem virtual pantofii de praf. Aici mă refer în primul rând la cel care a venit cu ideea asta.
    Despre Maniu sau Lucaciu se va vorbi și peste 100 de ani pe când despre actualii nefericiți care își bat joc de meseria de politician am mari îndoieli. Eventual la rubrica “așa nu se face politică”.
    PS. Cu ocazia asta poate se va lumina și dumnealui cum au fost canibașlizați de minunata România tocmai cei care au clădit-o. Aici mă refer în primul rând la Lucaciu dar și la Maniu. Poate cu ocazia asta din lecturi se va afla că politicianul poate avea și coloană vertebrală. Că ai noștri actuali cam duc lipsă. În acest sens numai să aducă fiecare aminte ce se spunea în campania din 2020. Adică să votăm liberalii ca să nu ajungă ciuma roșie la putere! Cine este acum la guvernare tătucă??? Deci credibilitate ZERO!!!

  4. Andrei Răspunde

    Cozma ăsta, o nulitate care nu știe cum să iasă in evidență! Ce-a făcut concret pentru sătmăreni, in afară de a inventa tot felul de teme de discordie de natură etnică? Din păcate un zero barat ne reprezintă in parlament!
    Iuliu Maniu se răsucește în mormânt pentru că acest pseudoliberal vrea să se cocoțeze pe numele lui!

    • c-block Răspunde

      @Andrei, Iuliu Maniu niciodată nu a fost liberal!!! Citez din wikipedia –
      Iuliu Maniu (n. 8 ianuarie 1873, Șimleu Silvaniei, comitatul Sălaj, Austro-Ungaria – d. 5 februarie 1953, Sighetu Marmației, Maramureș, România) a fost un politician, deputat român de Transilvania în Dieta de la Budapesta, de mai multe ori prim-ministru al României (noiembrie 1928-iunie 1930; iunie 1930-octombrie 1930; octombrie 1932-ianuarie 1933), președinte al Partidului Național-Țărănesc (1926-1933, 1937-1947), deținut politic după 1947, decedat în închisoarea Sighet. Este membru de onoare al Academiei Române (1919).
      Acest nici nu știu cum să-l numesc se folosește de orice și de oricine ca să se bage în seamă. De la toalete la plimbatul cu caii prin oraș. Orice scandal e binevenit dacă e cu zgomot în accepțiunea lui. Bine au zis cei care i-au dat porecla aia. Singur ne dovedește asta. NU așa se face politică în secolul XXI!

  5. misi Răspunde

    cozma, fa ceva cu spitalele! cu scolile! Lasa ceva in urma ta. Pana acuma ai lasat atat , cat cainele meu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.