Ultima actualizare: azi, 18:24

Locale

FOTO. Concedieri masive la Electrolux. Ședință de urgență la Prefectură

Concedieri masive la Electrolux Satu Mare! Nu mai puțin de 120 de angajați urmează să își piardă locul de muncă, totul din cauza pierderii unui volum însemnat de comenzi din Ucraina și din Federația Rusă, spun reprezentanții companiei. În acest sens, în cursul zilei de astăzi, marți, 3 ianuarie, a avut loc o ședință de urgență la Prefectură. 

SC Electrolux Romania SA a înștiințat la sfârșitul anului trecut Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Satu Mare despre inițierea procedurilor de concediere colectivă. Pentru a afla situația salariatilor afectati de concedierea colectivă, prefectul Radu Roca, alături de directorul de Cabinet Radu Iancu și de directorul executiv al AJOFM, Simona Derșidan, au avut azi o întâlnire cu reprezentanții Electrolux Satu Mare, respectiv cu directorul Peter Micula, liderul de sindicat, Sorin Faur și cu managerul resuse umane, Mircea Ciobanu.

În urma discuțiilor purtate reiese faptul ca societatea SC Electrolux Romania SA se confrunta cu reducerea numarului de comenzi incepând cu luna martie 2022 ca urmare a pierderii unui volum insemnat de comenzi din Ucraina și din Federația Rusă.

Pentru a compensa aceasta discrepanță dintre capacitatea de producție a fabricii si volumul în scădere de comenzi, la inițiativa angajatorului în perioada mai-decembrie 2022, societatea a solicitat măsuri de sprijin prevăzute de OUG nr.36/2022(somaj tehnic), acordate de către AJOFM Satu Mare.

În urma înștiințării privind disponibilizarea colectivă, AJOFM Satu Mare a contactat societatea și, de comun acord, s-au organizat in data de 13.12.2022 întâlniri cu salariații afectați de disponibilizarea colectivă, în vederea acordării urmatoarelor măsuri de preconcediere colectiva prevazute de Legea nr.76/2002:

  • informarea privind prevederile legale referitoare la protecţia şomerilor şi acordarea serviciilor de ocupare şi de formare profesională;
  • plasarea pe locurile de muncă vacante existente pe plan local şi instruirea în modalităţi de căutare a unui loc de muncă;
  • reorientarea profesională în cadrul unităţii sau prin cursuri de formare de scurtă durată;
  • sondarea opiniei salariaţilor şi consilierea acestora cu privire la măsurile de combatere a şomajului.

Directorul executiv Simona Derșidan a dat asigurări că AJOFM Satu Mare va acorda sprijinul necesar în vederea realizării serviciilor specializate de ocupare, aflându-se în legatură permanentă cu societatea si cu persoanele disponibilizate.


Sursa: Instituția Prefectului Satu Mare

9 comentarii

  1. Adagio Răspunde

    Nu integ ce mai caută în compania Electrolux acest Mircea Ciobanu care a fost solicitat pe parcursul ultimei greve, că să își de-a demisia in tandem cu directorul Dietmar. Actual director, Micula ar trebui să revizuiască prezenta acestui individ toxic in companie. D-le sindicalist Faur, acum că face plăcere să negociați cu Mr.Ciobanu?

  2. s.m. Răspunde

    Nu inteleg aceasta Firma. Ba odata angajeaza, ba o data are cifra de afacere si profit ce nu sa mai vazut pana acum. Dupa care citesti, ca da oamenii afara. Nu as lucra pentru asa o firma de cacat in veci!

    • Cetateanul Răspunde

      Doar firmele care au contracte cu statul se bucura de incasari stabile . Daca cererea scade pentru un produs/serviciu firma care le produce nu o sa prospere, este clar .
      Deci de incheiere, daca nu lucrezi la stat/cu statul nu te poti bucura de un venit stabil . Cererea/oferta nu este constanta in mediul privat, in economia de piata, reala !

  3. Adagio Răspunde

    Jalnică poza…imaginea neputinței

  4. Mihaita Piticu' Răspunde

    Acu’ 2 luni angajau, erau pe profit 1mld de euro. Care ii faza :))))))

    • Probabil Răspunde

      Pentru ca profitul apare contabilizat la societatea-mama. Probabil. Cam toti fac la fel si asa fain frumos scot profitul din tara. Si OMW scoate titeiul brut de la noi si rafineaza la Schwechhat in Austria. Cei care si-au vandut actiunile acum se pot “felicita”. S-au facut singuri sclavi in propria lor fabrica care mergea brici. Iar Electrolux a capatat exact ce dorea, adica piata ex-sovietica.

  5. Marius Răspunde

    Luna asta 120, pana la sfarsitul anului inca 200 si o mica partea anul viitor. Trebuie pregatita intrarea automatizarii/robotilor in industrie, ideea sa te scapi subtil de oameni pe motiv ca nu mai este cerere. Cat comenzile o sa revina la “normal”, o sa se produca cu costuri mult mai mici.

    Asa se pregateste si la supermarketuri scoaterea din joc a casierilor, prima data invatam populatia sa se descurce singura si apoi nu mai avem nevoie de ei.

    Procesul trebuie facut in liniste si cu respectarea dreptului la munca :))

    • Probabil Răspunde

      @Marius, de fiecare dar de absolut fiecare data cand e vorba de acest scenariu dau afara oameni dar dupa aia brusc de fiecare dar de fiecare data se vor face angajari cu nemiluita. Inclusiv la bugetari. Jalnic.

  6. Pop Ioan Răspunde

    Ar trebui reduse in primul rind cheltuielile.De exemplu
    -masini de serviciu fara numar fara numar…
    -apartament de lux in Satu Mare inchiriat pt o duduie din Braila…
    -etc , etc,,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.