Ultima actualizare: ieri, 21:48

Naţionale

Lactatele devin „produse de lux”! Cu cât s-au scumpit brânza și laptele

Lactatele au ajuns pe lista produselor de lux după scumpirile la energie, furaje şi ambalaje. Într-o singură lună, preţul la telemeaua de capră a crescut cu aproape 10 lei, iar un litru de lapte se apropie de 10 lei. În aceste condiţii, fermierii preferă să îşi sacrifice animalele.

Industria lactatelor se confruntă cu creșteri tot mai mari de preț în ceea ce privește costurile de producție.

Totodată, fermierii români se plâng de creșterile foarte mari de preț la furaje și nutrețuri.

Luna trecută, un kilogram de telemea de capră ajungea la aproximativ 45 de lei, acum, același kilogram ajunge să coste chiar și 55 de lei, astfel că fermierii spun că sunt nevoiți să își ducă animalele la abator.

Conform acestora, zilnic în România se sacrifică aproximativ 8.000 de capete de animal.

Aceasta este o problemă la nivel european, în Grecia fermierii se confruntă cu aceeași problemă, ei preferă să-şi sacrifice animalele decât să nu producă cantitatea de lapte necesară, iar în Ungaria preţul laptelui a crescut cu 40%.

35 comentarii

  1. Pistike Răspunde

    Păi asta spunea și Dani Feri, președintele asociației Producătorilor de lapte! Scump și slab calitativ! Plin de lapte praf din import, de cea mai slabă calitate!
    In tot acest timp, producătorul de lapte primește 2,5 lei pentru un litru de lapte de calitate superioară!!!

    Mai bine mergeți să cumpărați de la văcuțele mecanice, lapte de calitate superioară!

  2. Gheorghe Răspunde

    Daca cumperi lapte adevarat de la dozator din C2 str Ambudului poti sa-l pui la prins si o sa ai smantana si branza de cea mai buna calitate.Unii pensionari care vin si cumpara din Micro 16(si nu numai) pot sa-ti spuna de ce bat atata drum si cumpara lapte de aici.Dai 5 lei /litru dar bei lapte nu OZN(o zeama neidentificata) din magazin.

    • altu fără bmw Răspunde

      Nu doresc să comentez vizavi de proveniență că tu crezi că le știi pe toate. Ei uite aici nu știi tot. Dar față de zeama albă de la magazin este clar oricum mai bun. Și la piață găsești lapte de calitate dar pentru asta trebuie să mergi frecvent în piață și să-i cunoști. Eu am de la care cumpăr de 30 de ani.

      • Gheorghe Răspunde

        ..Bmw,nu le stiu pe toate doar spun experienta mea cu ,,producatori”care de fapt unii nu sunt decat bisnitari(nu toti!!!).ca de fapt 89,99% din cei care vand in piata.A fost o vreme(2004-2006) cand umblam la piata mare si cumparam de acolo de la o doamna curata si care avea marfa din belsug de fiecare data.Dupa mai multe luni de cumparat am gasit lapte cumparat de la aceasta doamna care nu s-a fiert ci s-a branzosat deoarece era vechi si nu fusese tinut la rece(probabil acasa la ea).Am zis no ,,se mai intampla” dupa care am gasit un flacon de lapte cumparat din piata si care pe fund(fundul flaconului)era mizerie…auzi prietene mizerie de la producatori,Am ,,sapat” putin sa vad cum sta treaba cu unii producatori..He.he.he si aici surpriza,unii producatori strang laptele de pe la vecini din sat care au o biata vacuta si il aduc la vanzare in piata,lapte muls manual in conditii vai si amar si care nu fusese strecurat ajungand pe masa la piata si ulterior in oala din bucataria mea.De atunci nu mai cumpar de la astfel de ,,producatori”prefer de la acest dozator pentru ca eu cunosc fermierii care aduc lapte acolo,stiu in ce conditii mulg(automat)si au racitor de depozitare a laptelui iar la dozator este tot timpul la temperatura scazuta.Niciodata nu am gasit lapte stricat sau cu mizerii.Acolo am intalnit un bunic care venise din M16 cu bicicleta si dozua flacoane de 5 litri zicand,,am gasit cel mai bun lapte din oras,eu am incercat la toate dozatoarele si aici este cel mai bun.Il pun la prins si am branza proaspata si smantana”…asa zice abunicul…..sincer nu mint chiar m-a mirat batranelul.

        • El stie Răspunde

          Da voi inca nu v-ati invatat sa nu va puneti cu ‘ altu fara bmw ‘ ? El se pricepe si are cunostinte vaste in absolut tot

        • altu fără bmw Răspunde

          Pe laptele de care zici că iei de la automat mare parte (adevărat nu tot) vede țara noastră doar când este descărcat în automat. Apoi fă săpături și urmărește (dacă te interesează) adevărata proveniență. Eu știu dar nu zic. În rest doamna de la care iei zilnic este în piață. Eu știu un lucru. Cel sau cea care zilnic vinde ăla numai producător nu poate fi! Dintr-un motiv lesne de înțeles. Iar la piață de vrei lapte în flacon curta ia cu tine una curată. Nu cred că nu ai. În rest treaba ta ce faci.
          Acel proprietar de dozator de lapte a vrut să-l atragă și pe cel de la care iau și eu de 30 de ani. Pentru că nu avea destul. Dar ca să vezi nu s-au înțeles pentru că cel de la care iau eu nu a vrut să se compromită calitativ. Cel în cauză mi-a povestit cum stă treaba.

          • El stie

            Ce-mi plac oamenii de genul ‘ eu stiu, dar nu-ti zic ‘. Nene, bate campii in alta parte

          • altu fără bmw

            Nu e treaba mea să fii informat corect. Sunt alții care pentru asta sunt plătiți și nu puțin.

          • Gheorghe

            Măi bmw-istule da nu-i nici un bai,poți cumpăra de unde vrei tu și oricine are dreptul sa consume ce vrea el,chiar si din ala de se balegă vaca atunci când e mulsa.Eu doar ti-am explicat ce am pățit eu cu producătoarea din respectiva care vindea si laptele vecinilor din sat.Amu sa pui la indoiala faptul ca acest producător care are ferma de peste 20-25 de vite și lucrează câteva zeci de ha de teren vinde produse contrafăcute când eu am fost în ferma lui am văzut mulgatorile automate,racitorul,folosesc laptele lui din care fac brânză și smântână atunci tu chiar ai o problema dar e problema ta și s-o porți sănătos….sub pălărie.Eu ma retrag din discutie.Fii sănătos.

  3. altu fără bmw Răspunde

    @Gheorghe, tu citești și înțelegi ce vrei. Nu are atât. Aduce. Ce e așa greu de priceput? De la care iau eu de 30 de ani (și crede-mă chiar așa și este) nu avrut să intre în biznis din cauza că se amestecau acolo chestii. 25 de vaci e fix zero, adică ai maxim 30 l lapte x 25 de vaci fă și tu un calcul (750 litri/zi grosso modo și din care nu vinde tot că mai are nevoie și el de o parte la viței sau pentru restul produselor). Și nu dă fiecare constant iar unele poate nici nu au vițel. La câte dozatoare are nu are de unde a le umple zilnic. Așa că socotește de unde le poate umple atunci. Știi bine răspunsul. E legal dar atunci să nu spună că e de la el. Dacă ție îți place e fix dreptul tău. Tanti aia din piață de care pomeneai mai nimic nu are de la ea. Cine face piața o cunoaște. Ca să nu spun că la ea sunt pasate produsele de mai slabă calitate de la ceilalți. Gen caș de oaie care scârțâie printre dinți. Într-o vreme avea cică și “unt” dar ca să vezi s-a dovedit altceva! (Am dus la expert). Iar de la care iau eu are 100 de vaci de zeci de ani și numai cu asta se ocupă.

    • El stie Răspunde

      Ba mai lasa minciunile. Ca atata iti bati gura aia cu fabulatii de ale tale de nu-i adevarat.

      • altu fără bmw Răspunde

        Atunci du-te și bea zeamă chioară. Fiecare cuvânt așa este cum am scris. Tu nici piața nu știi unde este iar de raionul de lactate nici nu ai auzit.

        • Gheorghe Răspunde

          mai bmw,da tu crezi ca doar tu ai dreptate iar altii mint?…cel de la care eu cumpar are doar un singur aparat…nici nu stiu de ce imi pierd timpul cu tine….sa fii sanatos.

  4. Caterpillar Răspunde

    Barbatii adevarati beau bere, nu lapte!

  5. Pistike Răspunde

    @altu fara bmw: Nu știu ce experiență negativă ai avut tu cu automatele de lapte, posibil niciuna, de vreme ce susții că în ultimii 30 de ani tu cumperi laptele de la aceeași persoană!
    Eu, accidental, cunosc o persoană care are câteva automate de lapte, știu sigur că are o micro-fermă de vaci și știu cât s-a zbătut împreună cu alții, să poată să-și vândă producția de lapte la preț normal, nu la preț de unobtanium!
    Spre deosebire de producătorii din piețe, care numai ei știu ce fac cu biata văcuță și cu laptele până ajunge la tine, ăsta pe care-l știu eu , cu automatele, face analize la fiecare mulgere, fiecare litru de lapte are trasabilitate (adică poți afla data, ora și văcuța de la care s-a muls) plus că văcuțele sunt sigur tratate normal, nu sunt pline de antibiotice cumpărate aiurea din farmaciile veterinare care vând orice numai să facă profit!
    N-am chef de polemici, dar nu denigra ceva ce sigur nu cunoști!
    PS: am o experiență mai neplăcută cu laptele din piață: nevastă-mea, care nu vorbește limba maghiară deloc, a cumpărat un flacon de lapte de la o tanti din piață (o băbuță care îi fusese recomandată de către colege) și când a plătit, băbuța a luat-o pe limba maghiară. Nu s-au înțeles, nevasta m-a chemat pe mine (eu umblam după caș de oaie). Când am început să discut cu băbuța în limba maghiară, băbuța mi-a zis să-i dau înapoi flaconul cu lapte cumpărat de nevastă, că-mi dă unul bun, pentru “noi”, adică pentru … unguri?!?
    I-am dat laptele înapoi, am luat banii și i-am zis să-i fie rușine că face așa ceva! De aici să înțeleagă fiecare ce vrea!

    • altu fără bmw Răspunde

      1. Ești de acord că dacă am un furnizor care s-a dovedit onest și corect în timp nu am nevoie să-l schimb și să fac experimente? Al meu furnizor este bărbat și să știi că majoritatea celor care fac șmecherii cu laptele sunt băbuțele (vorba ta) de la respectivul raion.
      2. Eu cumpăr lapte de la persoană și nu de la un mecansim. Că dacă e ceva cui să reclam? Că nici dovadă nu pot prezenta și nici mutra nu-i știu. Și fii sigur că eu de la care cumpăr am fost de mai multe ori la el să văd ce și cum face. A fost printre primii, chiar foarte primii, care au luat bani de la Sapard și și-au extins ferma. Restul lăptarii încă făceau calcule, că poate e sau nu e (știi cum sunt țăranii) când el deja implementa și finaliza prima parte de extindere. Mergi la piața mare și întreabă de Toader. Te convingi singur. Aaa, și era să uit! Vorbește la toți pe limba lor.

    • altu fără bmw Răspunde

      Numai atât să-ți mai spun că știu sigur că acum câțiva ani când a pornit afacerea cu automatele de lapte nu avea lapte destul și nici amatori care să se asocieze cu el. Și atunci a făcut cum fac și fabricile. A adus lapte din afară. Dar punea eticheta de lapte de la el. Așa că atâta îl mai cred eu pe el. Și nu cumpăr lapte de la mecanism. Cât timp (din păcate nu prea mult) câtă vreme mai există raionul de lactate mă duc și cumpăr de la ei. Că în vest nu mai vezi deloc așa ceva. Inclusiv laptele integral care nu a fost separat de tot ce este bun este o raritate absolută. De aia cumpăr de la producătorul meu care are numai și numai lapte, dar un flacon de 2 litri de lapte dacă lași să se liniștească vei vedea că are un strat de cel puțin trei degete de grăsime la suprafață dacă nu mai mult. Din aia chiar că îți faci totul, smântână și brânză dacă vrei.
      PS. Toate babele de la lactate au produse pentru cei care au cont la ele și au produse pentru restul. Probabil când auzise că a fost recomandată de cineva cunoscut a zis să nu se facă maro, 100% așa a fost. Mai ales că nu se înțelegea cu cumpărătorul. Dar indiferent ce a fost dacă vrei produse proaspete nu te duci la ora 10 în piață. Atunci primești numai ce a mai rămas. Nu o să mă convingă nimeni să cumpăr de la ceva automatizat, depersonalizat pentru că nici bon nu îți dă. Și dacă la o adică te îmbolnăvește va nega tot că nu ai defel dovadă.

  6. Gheorghe Răspunde

    Da și nene Toader îți dă ție bon de casa?cum ar trebui sa dea toți sau dacă te imbolnavesti o sa ți plătească spitalizarea.Ma da ce le ai.Bravo vere.Da ia urmarește-l pe acest Toader și vezi unde locuiește,când mulge,când abracăleste,când râneste sub marhă sau le ceasălă ca dacă sta cu laptele la piață zilnic sunt sigur ca nu da din furca,nici la coasă nu merge ca vacile nu se tin cu gargară si tromboane.Toader îi agricultor cum îs io….popă.Mare ti-ar fi mirarea sa-l vezi ca de fapt locuiește vizavi de piață și este un mare trombonist cu cine ii merge.Sau poate chiar tu ești….Toader și atunci se explica toată reclama pe care i-o faci…he,he,he,bmw ule mare pișcher ești.Chiar crezi ca ne aburește?

    • altu fără bmw Răspunde

      Nu dar am martori la o adică. În rest am fost la el. Am mai scris. Și fără să anunț. Eu nu-fac reclamă. Te duci e bine, nu te duci tot e bine. E agricultor. Mulți ar trebui să fie ca el în județul ăsta. Că acum marele tău viteaz la dozator vei vedea că te va lăsa fără lapte în curând. De ce? Din cauza lipsei furajului. În rest ești sărac sufletește și cauți nod în papură chiar și acolo unde nu e cazul. Majoritatea celor care vând lapte nu reușesc nici măcar să respecte acele standarde minime de calitate constante cum ar trebui. Repet, e fix treaba ta ce faci. Eu am vrut să-ți sugerez o variantă. Nu vrei? Să fii sănătos. Tu pierzi.

    • altu fără bmw Răspunde

      @Gheorghe, încă pe atâta că îți recomand să te duci mâine la primele ore până cam la ora 10 în piața mare. Vezi ce vinde apoi vorbim. Tu comentezi fără să știi. Și asta te cam descalifică. Mai pe românește dacă unii taximetriști sunt pelicani nu înseamnă că toți sunt pelicani. Comprende?

      • El stie Răspunde

        Ba da mai poti cu prostiile si fabulatiile tale atotstiutorule ?

        • altu fără bmw Răspunde

          Mai pot dar nu mai vreau. Că văd nu pot să te conving. Așa că du-te la cutie că te servește. Apoi în curând vom vorbi. Vei vedea. Foarte curând. Atunci când te vei uita la cutia metalică goală. Pelicanule.

        • El stie Răspunde

          Iar nu pot dormi si postez prostii noaptea. Sau o fi din cauza ca sunt de servici ca paznic si ma plictisesc?

          • El stie

            Pentru gunoiu ala care scris cu nicku meu, iti doresc sa iei multa dar foarte multa muie

          • El stie

            Hopa, m-am trezit din betie! El stie!

          • El stie

            Hopa, m-am trezit din betie
            Ca sa-ti trag la muie tie

          • El stie

            Self satisfaction???? Semnat “El stie”????
            Mai dar viril mai sunt!

    • altu fără bmw Răspunde

      @Gheorghe, încă atâta doar că după logica ta strâmbă eu aș fi un vânzător de lapte singura treabă ce șchioapătă că dacă chiar ar fi așa nu aș arunca în noroi în vecina mea de vizavi că doar aproape zilnic o văd. Toader are destui clienți, nu are nevoie de reclamă. Înainte de Paște chiar dacă aduce 400 l de lapte la ora 8 sigur nu mai are deloc. Și clienți pretențioși cunoscători. Treaba ta dacă nu vrei să încerci. Tu pierzi. Dacă la sfatul meu prietenesc tu reacționezi ca un neanderthalian eu nu am ce să-ți mai fac. Și hotorăște-te odată sub ce nume postezi că mai nou ai apărut la comentarii cu vreo 4 nume diverse. De unde știu? Ai niște formulări specifice, deci nu poți nega. Și reține, eu nu caut să mă cert cu tine. Tu refuzi niște informații fără să le verifici.

  7. Gica Răspunde

    Dețin o vaca cu lapte și sant sigur ca mănânc mizeria mea ,vând lapte și branza decât la cei apropiați,o vaca bună satisface nevoile a 4 _5 familii ,va pot spune ca cine are lapte și branza de vanzare va asigur ca umbla cu falsuri,chiar fabricile de procesare cumpăra lapte de la putini fermieri care mai sant și din puțin fac mult iar străini ne dau noua caimacul și ei opresc zeama lunga ca le este mila de noi

    • @Gica Răspunde

      Atunci tu sigur nu stai la oras. Acolo inca poti face ce doresti. Eventual te mai targuiesti cu sefimea locala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.