Ultima actualizare: azi, 16:47

Locale

Problema câinilor fără stăpân: Reacția Freelife, după ce primarul a dat vina pe ONG-uri

Reprezentanții asociației Freelife au reacționat după ce primarul Kereskenyi Gabor, vorbind despre problema câinilor fără stăpân, a spus că o mare parte din vină o au ONG-urile care ”se ocupă defectuos”, declarând, totodată, că e nevoie de schimbarea legislației.

Cei de la Freelife spun că în ultimii ani, mai exact din anul 2019 de când datează contractul încheiat cu Primăria Satu Mare, asociația s-a ocupat de peste o mie de câini, însă, cu toate acestea, în fiecare an apar tot mai mulți patrupezi pe străzile orașului. Reprezentanții asociației mai precizează că legislația nu trebuie schimbată, ci doar pusă în aplicare.

Redăm, mai jos, reacția asociației Freelife:

,,Domnule primar, am dori sa va aducem la cunostinta ca acuzatia dvs. la adresa Freelife, in ceea ce priveste gestionarea cainilor fara stapan din municipiul Satu Mare este total nedreapta. Spuneti ca ne ocupam defectuos de acest lucru. Contractul incheiat cu Primaria dateaza din iulie 2019. Peste 1000 de caini au fost capturati, sterilizati, microcipati si ingrijiti de Asociatia Freelife. O parte au fost adoptati. Restul se afla inca in adapostul asociatiei. In continuare au nevoie de hrana, vaccinuri, tratamente,ingrijire. Dar sa revenim la “defectuos”.

Cum se face ca Adapostul Freelife este singurul din judet? ( desi legea 258/2013 prevede clar : “Consiliile locale au obligatia de a infiinta, in termen de 60 zile de la data prezentei ordonante de urgenta, servicii specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan.” Legea are 10 ani!!! Tot 10 ani are si urmatorul articol :” Este obligatorie sterilizarea cainilor cu sau fara stapan, de rasa comuna, precum si metisii acestora.” Tot 10 ani are si articolul referitor la microciparea obligatorie.) Cum se face ca apar din senin pe la periferiile orasului diversi caini, de varsta matura, unii avand urma de zgarda, deci au avut stapan, fara cip, nesterilizati? Cum se face ca gasim aruncati in diverse locuri, in cutii, in saci de rafie, in tomberoane, piata de vechituri, cate 5-6 pui abandonati? Cum se face ca oricati caini am strange intr-un an apar altii si altii si altii? De unde?

Si atunci, va intrebam: Noi gestionam defectuos aceasta problema? Legislatia nu trebuie schimbata, ca e buna asa cum e. Trebuie doar pusa in aplicare! STERILIZAREA SI MICROCIPAREA OBLIGATORIE! Firma specializata la care va referiti a capturat si eutanasiat ani de zile cainii. Si totusi problema nu s-a rezolvat. Deci revenirea la brutalitate nu e solutie. Va invitam sa ne vizitati Adapostul Freelife. Suntem siguri ca veti intelege de ce avem atatia sustinatori in orasul Satu Mare. Cu consideratie, Echipa Freelife!”

Primarul Kereskenyi Gabor a declarat că de câinii fără stăpân ar trebui să se ocupe o firmă specializată.

,,Este o problemă reală în tot orașul. După ce s-a schimbat legislația și nu se mai poate acorda gestionarea câinilor fără stăpân la societăți comerciale, ci la ONG-uri, este o mare problemă. Cât timp la noi s-a ocupat o firmă specializată lucrurile au mers mult mai bine decât merg acum când se ocupă FreeLife. O să insistăm să se inițieze o schimbare legislativă pentru că nu se mai poate ca aceste ONG-uri să se ocupe în acest mod defectuos de gestionarea câinilor fără stăpân”, a declarat primarul Kereskenyi Gabor.


10 comentarii

  1. Pinocchio Răspunde

    Vă crește nasul.

  2. satmareanu' Răspunde

    Sunt niste jegosi

  3. Mihaita Piticu' Răspunde

    O sa creasca numarul de caini vagabonzi. Pe nimeni nu intereseaza. Parca suntrm o tara de lumea a 3 a din Africa. Desi imi plac cainii( am unul la curte), as vrea sa eutanasieze toti cainii fara stapan. Pt . ca am fost atacat de caini pe dig anii trecuti

    • Iza Răspunde

      Sunteti niște barbari,ca în evul mediu. Acei câini nu au picat din cer,tot oamenii sunt de vină pt că au ajuns pe străzi.
      Mi-e mila de câinele acela din curte!

  4. Norick Răspunde

    ÎN ZIUA DE AZI SUNT MAI PROTEJATI CÂINII DECÂT OAMENII!!!! RUȘINE PRIMĂRIEI ȘI RUȘINE CONDUCERII ÎNTREGII ȚĂRI ȘI ÎNTREGII EUROPE!!!!

    • Norick Răspunde

      Si nu in ultimul rand rusine tie ,prostu’ satului , ca furi . Ma-ta ar fi trebuit sa te inghite sau sa te bage in cealalta gaura… 😛 😀

  5. Alex Răspunde

    Programe de sterilizare gratuite asigurare de primăria sm și primăriile din localitățile limitrofe cel puțin de doua ori pe an

    • bigbrother Răspunde

      Cred că și ei știu asta. Una prin ianuarie-februarie iar alta prin iunie-august (anotimpul cățeilor). Mai greu vara că mulți sunt în concedii. Plus călăriți și amendați cei care aruncă puii. Nu trebuie multe amenzi. Ajunge una cum a pățit doamna aceea cu câinele ăla bătrân și bolnav aruncat. Restul nu va mai face că știe că nu se glumește. Dar uite că nimeni nu face nimic concret și folositor! Oare de ce? Și de ani de zile nu învârtim în jurul cozii. La propriu.

  6. Veterinarul Răspunde

    Un inventar al activității Freelife? Câți câini a-ți vândut în străinătate?..faceți gargară vă luați banii frumos,mai vedem un flet ce aruncă în câine și gata avem activitate! Asta nu înseamnă că iau partea primăriei doar sa reflectăm la aspectul corect!

  7. Stillmy Răspunde

    In cc 1296 zile de contract cu primăria au avut cc 1000 de cazuri de câini , adică o medie de sub 1 pe zi. Dacă dintr-o singura acțiune au găsit 5-6 căni înseamnă ca cc 10 zile după nu au mai avut activitate. Este statistica simpla sau matematica. Realitatea din spatele marilor cuvinte de la Freelife

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.