Ultima actualizare: azi, 11:11

Locale

Reacția Inspectoratului Școlar Satu Mare după protestul din fața instituției

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Satu Mare au reacționat după protestul de luni, din fața instituției, al profesorilor de la Liceul Teoretic Negrești-Oaș. Aceștia din urmă au protestat după ce, pentru anul școlar 2023-2024, nu a fost introdusă în planul de școlarizare și clasa a V-a de gimnaziu.

Punct de vedere al Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare referitor la nemulțumirea profesorilor de la Liceul Teoretic Negrești Oaș privind neconstituirea clasei a V-a:

Un grup de profesori de la Liceul Teoretic Negrești Oaș și-a manifestat nemulțumirea în ceea ce privește neconstituirea clasei a V-a la nivelul acestei instituții de învățământ. În acest sens, a avut loc o întâlnire între reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare și cei ai Liceului Teoretic Negrești Oaș, pe 25 ianuarie 2023. Pe data de 30 ianuarie 2023, reprezentanții Liceului Teoretic Negrești Oaș au fost invitați la o discuție la sediul inspectoratului, însă aceștia au refuzat un dialog, mulțumindu-se să stea în fața clădirii instituției.

În urma acestor întâlniri, vă transmitem următoarele informații:

  1. În baza OME nr. 6217/2022 privind Metodologia de fundamentare a cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat, evidența efectivelor de antepreșcolari/preșcolari și elevi școlarizați în unitățile de învățământ particular, precum și emiterea avizului conform în vederea organizării rețelei unităților de învățământ preuniversitar pentru anul școlar 2023—2024, proiectul planului de școlarizare se aprobă de consiliul de administrație al inspectoratului școlar, în baza unei analize temeinice, raportate la criteriul legislativ, criteriul economic, criteriul demografic, criteriul geografic, criteriul socio-economic și criteriul relevanței.
  2. În urma analizei efectivelor de elevi de clasa a IV-a de la nivelul orașului Negrești Oaș, numărul de elevi este de 132, iar numărul de clase aferente ar fi de 5, raportat la efectivul maxim prevăzut de lege, de 26 de elevi.
  3. Numărul de clase aprobate la nivelul orașului Negrești Oaș, de Consiliul de administrație al Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare, pentru anul școlar 2023-2024, este de 6 clase, datorită faptului că Școala Gimnazială Nr. 1 Negrești Oaș are un număr de 68 de elevi. Prin urmare, numărul de clase aprobate este de 3 clase de a V –a, iar la Școala Gimnazială nr.3 Negrești Oaș, numărul de elevi de clasa a IV-a este de 65, pentru care s-au aprobat 3 clase de a V-a. Prin urmare, aprobarea funcționării unei clase de a V-a, la Liceul Teoretic Negrești Oaș, nu se justifică.
  4. De asemenea, s-au analizat și fenomenele de migrare internă și externă. Foarte mulți elevi înscriși la unitățile de învățământ din Negrești Oaș sunt și din localitățile apropiate orașului, ceea ce generează scăderea efectivelor la aceste unități și desfășurarea procesului instructiv-educativ în regim simultan, fapt care nu este benefic pentru elevi. În plus, mulți elevi pleacă în străinătate.
  5. S-a ținut cont și de alte aspecte, și anume:

– a fost depusă la Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare și la Ministerul Educației o sesizare din partea părinților referitoare la modul deficitar în care s-a constituit clasa a V-a, la Liceul Teoretic Negrești Oaș, în anul școlar 2022-2023;

– nu există o concurență justificată, atâta timp cât opțiunile elevilor, de clasa a IV-a, sunt în număr de doar 20 de elevi pentru Liceul Teoretic Negrești Oaș.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.