Ultima actualizare: azi, 09:29

Locale

S-au inversat rolurile! Maghiarii trec graniţa în România să facă plinul mai ieftin

Maghiarii trec graniţa în România să facă plinul mai ieftin. Preţurile carburanţilor au explodat în Ungaria, după ce guvernul de la Budapesta a eliminat plafonul în luna decembrie şi a majorat accizele la combustibili, astfel că mulţi șoferi maghiari au început să treacă graniţa în Slovacia sau România pentru a face plinul la preţuri mai mici.

Anul trecut, când prețurile erau plafonate în Ungaria și românii treceau granița să alimenteze în țara vecină, guvernul de la Budapesta a introdus regula ca mașinile înmatriculate în altă țară să plătească la prețul pieței. În timp ce la o benzinărie MOL din oraşul ungar Esztergom litrul de motorină costa zilele trecute 690 de forinţi (1,90 dolari), peste Dunăre, în oraşul slovac Sturovo litrul de motorină costa 1,76 dolari.

Diferenţa de preţ este mai mică la benzină.

„Am mers prin Slovacia de sărbători şi când am făcut plinul am constatat cât de ieftin este acolo”, spune Tibor Toth, care a traversat podul care face legătura între oraşele Esztergom şi Sturovo pentru a alimenta cu carburant.

„Trebuie doar să trecem podul şi am ajuns, aşa că evident vom veni mai des pentru asta”, adaugă Tibor Toth, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Anul trecut, când Ungaria a plafonat prețurile la carburanți, s-a înregistrat o mișcare inversă: șoferi din alte țări, inclusiv din România, au început să treacă granița în Ungaria pentru a alimenta mai ieftin.

Confruntat cu presiunea tot mai mare a cererii, guvernul de la Budapesta a decis că doar mașinile înmatriculate în Ungaria plătesc prețul plafonat, iar celelalte plătesc prețul pieței. Plafonarea a distorsionat piața Reales pentru al patrulea mandat consecutiv, în luna aprilie 2022, premierul ungar Viktor Orban se confruntă în prezent cu cele mai dure provocări economice de până acum, în condiţiile în care inflaţia a trecut de 24%, iar economia ungară se îndreaptă spre o stagnare în acest an.

La începutul lunii decembrie 2022, guvernul lui Viktor Orban a fost nevoit să elimine măsura de plafonare a preţului de comercializare a carburanţilor, pe fondul unei penurii grave de combustibili. În acelaşi timp, executivul de la Budapesta a majorat accizele pe carburanţi şi a impus noi taxe vizând profiturile realizate de grupul petrolier ungar MOL din rafinarea ţiţeiului rusesc. Tamas Pletser, analist la Erste Investment susţine că preţurile la carburanţi în Ungaria erau mai mari decât în alte părţi din regiune şi din cauza taxelor mai mari, dar şi pentru că plafonarea a distorsionat modul de funcţionare a pieţei carburanţilor, eliminând competiţia.

Din cauza preţului redus de comercializare, anul trecut firmele din Ungaria au încetat să mai importe combustibili, ceea ce a agravat deficitul, şi multe benzinării de talie redusă au fost forţate să înceteze activitatea din cauza acumulării pierderilor.

„Pe ansamblu, au majorat taxele cu aproximativ 70-80 de forinţi pe litru, astfel că preţurile din Ungara le-au depăşit pe cele din ţările vecine”, spune Tamas Pletser.

Sursa: Digi24

24 comentarii

  1. Satmarean1 Răspunde

    Iar suntem fraierii Eutopei. De ce nu avem un pret subventionat pt romani si pt restul, pretul pietei,asa cum au facut ungurii?? Raspuns: avem niste tradatori care ne conduc.

  2. Potoki Răspunde

    Ungurii sa plateasca dublu. Doar ei.

  3. @Potoki Răspunde

    Si mumă-ta să fie mândră ce retard a crescut în ogradă. Da tactu nu a umblat dincolo după benzină sau orice alt kkt ca să te poată crește, f*tătură!

    • K.D. Răspunde

      mare dreptate ai prietene…….ura , invidia si sovinismu latra din ei….
      opinca “pe veci stapani ” strange rau

      • Unguru civilizat Răspunde

        Orbanistan tiganistan ati belito ba civilizati europei, spurcati lumi, tara de rahat

    • Potoki Răspunde

      Umbla Pista prin Ardeal,
      El pe jos, eu sus pe cal.
      Ratacit, la han opreste
      Bune ziua, Mongolia unde estem?

  4. Becali Răspunde

    Au belito rău ungurii!!!

    • Gusteru Răspunde

      Aiureli, propaganda ieftina… Stau langa peco, nu vad mai multe masini de Hu decat de obicei, cei care vin la rude, plecati de aici….

    • The Economist Răspunde

      Nu uitati ca in Februarie incep noile sanctiuni, Nu cumparam nimic de la rusi, exceptie ungurii si slovacii, deci noi vom lua de la arabi, cu 30 dolari mai scump…. Vedem cine rade la urma..

    • AntiBecali Răspunde

      Bai ce au belit-o, un an de zile au cumparat cea mai ieftina benzina din UE….

  5. Tot eu Răspunde

    @ k.d da desteptule,tu in pandemie daca mergeai la ei sa alimentezi si iti vedeau numar de RO te taxau dublu,in schimb pt ei era mai ieftin…

  6. Loop Răspunde

    Ungurii din Ungaria au cumva două perechi de COAIE??? Sunt mai speciali cumva??? Statul român ar trebui acum să le plătească cu aceasi monedă cum au taxat ei Europa anul trecut!!! Niște jigodii ungurii ăștia!!!!

    • Nelu Răspunde

      Ma coaie de manzat , in ungaria ai primit si tu benzina la pret normal .
      Numai benzina reglementat nu ai putut cumpara.
      In romanica e cumva pretul benzinei redus la un pret sub pretul de piata pt. popor ????
      Cand o sa fie redus accizele si pretul benzinei sub nivelul european ( la pret special ) atunci poti latra …..pana atunci mucles !!!!!!!!!!

  7. Norick Răspunde

    ACUM AR TREBUI STATUL ROMÂN SĂ APLICE ACELAȘI METODĂ SĂ LE DEA COMBUSTIBIL LA PREȚUL PIEȚEI!!! CĂ PREA SE GRED UNGURII DUMNEZEI PE PĂMÂNT!!!!

    • @norick, prostul... Răspunde

      Băi aiuritule, in Romania benzina e pt toată lumea la pretul pietei… S-o obosit governul sa dea cu 25 bani mai iaftin, colaborat cu inca 25 de la firme. Da asta o trecut…

  8. Loop Răspunde

    Nelu mare prost ești dacă LINGI ungurii în CUR!!!!

    • Nelu Răspunde

      Deficitul mental a atins cote alarmante la tine , daca crezi ca dusmania , ura , separatismul si xenofobia duce undeva.
      Atata sti …..n-am ce face.

      • De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

        @Nelu. “Nu te certa niciodată cu oamenii proști. Te vor trage în jos la nivelul lor și te vor bate cu experiență” – doar îl citez pe Mark Twain.
        Plus nici nu ai nervi și nici timp să combați elucubrațiile, aberațiile debitate de el. El are un fix. lasă-l în boala lui. Numai îl rugăm insistent să nu cumva să treacă granița că există riscul să se molipsească de la apa caldă sau de la autostrăzi. Este foarte periculos! El este votantul tipic care așteaptă la secția de votare cine vine cu oferta mai bună. Adică punga cu cadouri, găleata, baxul de oloi ori puiul refrigerat gratis. Este irecuperabil. Duhnește a ogradă nemăturată cu săptămânile. Și a ură dirijată în direcție greșită.
        Să ai o seară mai bună și iartă-l pe ăsta că nu știe ce face.

  9. Loop Răspunde

    De aici înțelege ce vrea… Ești un mare prost și un mare CRETIN la fel clătiți votanții PNL USR UDMR!!!! Poți da mana cu NEHAMER sovinul extremist!!!!

    • De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

      Nu mă cert cu tine și nu mă cobor la nivelul tău de două clase. Asta nesocotind vagonul restaurant. Tu te descalifici singur. Te rog să mai scrii din astea ca toată lumea să se lămurească de prostia infinită a ta.

      • Loop Răspunde

        Te tot dai rotund aici ca ai mai multe clase decat regionalul, dar iți spun simplu ce am pe stomac:
        Sugi mațu’ iobagule!!

        • De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

          Nu te condamn. Atâta poți noroc cu netul că altfel de ziceai la careva pe stradă ce zici pe net de la adăpost aveai deja demult mutra reconfigurată. Așa că ia de la mine sugaciule! Nu-mi murdăresc mâinile cu tine. Îmi cer scuze că te-am supraestimat la nivelul de școlarizare. Nici două clase nu ai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.