Ultima actualizare: azi, 18:24

Locale

Un castel din județ își poate recăpăta strălucirea. Investiția s-ar ridica la 7 milioane euro

Un castel din județul Satu Mare aflat într-o starea avansată de degradare este pe cale să redevină ce a fost odată. Este vorba de Castelul Vecsey din Livada care, după ani de zile în care a fost lăsat în voia sorții, a ajuns în proprietatea orașului.

Construit în perioada 1760-1764, Castelul Vecsey a cunoscut faima, dar și decăderea, iar acum se află acum în așteptarea strălucirii de altădată. După mulți ani de procese, Primăria Livada a devenit proprietarul castelului şi are în plan reabilitarea completă din fonduri europene. Deocamdată nu se ştie ce destinaţie va avea clădirea, însă se cunoaşte faptul că ar fi nevoie de o investiţie de cel puţin 6-7 milioane de euro.

,,În aceşti ani s-a deteriorat foarte mult. Nu am avut dreptul că punem mâna pe el. Am început proiectări şi începem curăţirea pivniţei, curăţirea interioară. Ne aşteptăm la o investiţie de vreo 6-7 milioane euro. Totul depinde de forma de finanţare, dacă putem obţine fonduri şi pentru parcul dendrologic de şase hectare sau doar pentru anumite lucrări. Totul depinde de criteriile de finanţare”, a declarat, pentru Agerpres, primarul oraşului Livada, Arthur Piricsi.

Bugetul de investiţii al oraşului Livada este de circa 2 milioane de lei pe an. Un calcul simplu arată că ar fi nevoie de toţi aceşti bani de pe următorii 15 ani ca să fie pus la punct castelul, iar administraţia să nu mai facă alte investiţii. Astfel, singura speranţă o reprezintă fondurile europene.

Materialul complet poate fi citit pe Agerpres.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.