Ultima actualizare: azi, 08:27

Locale

Ziua comemorării victimelor Holocaustului. Satu Mare: Numele evreilor deportați, scrise pe cărămizi

În fiecare an, pe 27 ianuarie, este celebrată Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Pe 27 ianuarie 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau, aflat astăzi în Polonia, a fost eliberat de armata sovietică.

În cadrul unei ședințe speciale, din 24 ianuarie 2005, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a marcat a 60-a aniversare a eliberării lagărelor de concentrare naziste și sfârșitul Holocaustului, care a avut rezultat uciderea a 6 milioane de evrei din Europa și a milioane de persoane de alte naționalități de către regimul nazist german.

Satu Mare: Numele evreilor deportați, scrise pe cărămizi

Lângă Biserica cu lanțuri din Satu Mare e o casă, cu niște cărămizi galbene, pe care sunt scrijelite niște nume, date de naștere. Puțini știu că sunt urmele lăsate, ultimele înainte de îmbarcare, ale evreilor deportați, scrie sătmăreanul Erdos Janos.

Acesta a transmis și un mesaj cu ocazia Zilei comemorării victimelor Holocaustului:

,,Trec des pe lângă aceste inscripții și nu pot sa nu mă gândesc la “De ce?” ei, ce-au făcut, cu ce-au greșit? Religia lor, talentul, inteligența…? Cui le stăteau în drum? Trebuiau eliminați toți, exterminați…Cred că a rămas cea mai mare rușine a umanității. Știu cum e când ești învinuit degeaba, pe nedrept. Dar…Sper să nu se mai repete niciodată, cu nicio etnie, ori minoritate de orice fel. Și sper că oficialii sătmăreni, după 80 de ani!, să se îngrijească de această casă, o piatră comemorativă eventual”.

5 comentarii

  1. Vulpea bi-polara Răspunde

    Acele inscriptii mai exista? Sau au fost acoperite mai luna trecuta cu un strat de polistiren si o tencuiala decorativa? 🤔

  2. Ion Răspunde

    De ce nu sunt protejate acele inscriptii?

  3. Norick Răspunde

    Ziua țiganilor.

  4. Anghel Răspunde

    Habar nu aveți de istoria evreilor din acest oraș!
    Vorbiți fără cunoștință.
    Dezolant!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.