Ultima actualizare: azi, 13:33

Externe

Aproape 16.000 de morți în Turcia și Siria. Sunt zone unde salvatorii încă nu au ajuns

Bilanțul catastrofei cu care se confruntă Turcia și Siria crește de la o oră la alta. Aproape 16.000 de oameni au murit în cele două țări, după cutremurele devastatoare de luni.

A fost a treia noapte în care sute de mii de sinistrați s-au adăpostit în corturi, în mașini sau chiar printre ruine. Începe a patra zi de căutări disperate. Misiunile de salvare se transformă, din păcate, în unele de recuperare a trupurilor celor care au rămas prinse sub miile de clădiri prăbușite. Sunt încă zone afectate de cutremurele în care echipele de intervenție nu au ajuns. Oamenii sunt disperați și i-au reproșat președintelui Recep Erdogan, care a vizitat zonele afectate, că nu face nimic pentru ei, potrivit Digi24.

În Turcia, oamenii sunt tot mai furioşi că legile în domeniul construcţiilor au fost aplicate deficitar, iar asta a dus la prăbuşirea atât de multor clădiri şi la un bilanţ atât de dramatic al victimelor, scrie BBC.  BBC a prezentat informații despre unele dintre clădirile construite recent care s-au prăbuşit în timpul cutremurului de luni cu magnitudine de 7,8, care a fost urmat de zeci de replici, unele foarte puternice Astfel, una dintre clădirile din Malatya a fost finalizată chiar anul trecut, iar pe reţelele sociale au circulat capturi de ecran cu un anunţ care spunea că a fost “finalizată în conformitate cu cele mai recente reglementări privind cutremurele”. În text se preciza că toate materialele şi manopera folosite au fost “de primă clasă”. În prezent, nu mai există niciun anunț de acest gen, dar mai multe persoane au făcut poze şi înregistrări video şi le-au postat online. Reclama se potriveşte cu stilul altora similare de pe site-ul companiei, menţionează BBC. Un alt bloc de apartamente construit recent în oraşul portuar Iskenderun este în mare parte distrus. Constructorul care a ridicat această clădire are postată o imagine care arată că a fost finalizată în 2019. BBC a verificat că imaginea clădirii distruse corespunde cu locaţia fotografiei publicitare a blocului făcută de companie.

Bilanțul catastrofei cu care se confruntă Turcia și Siria crește de la o oră la alta. Aproape 16.000 de oameni au murit în cele două țări, după cutremurele devastatoare de luni. A fost a treia noapte în care sute de mii de sinistrați s-au adăpostit în corturi, în mașini sau chiar printre ruine. Începe a patra zi de căutări disperate. Misiunile de salvare se transformă, din păcate, în unele de recuperare a trupurilor celor care au rămas prinse sub miile de clădiri prăbușite. Sunt încă zone afectate de cutremurele în care echipele de intervenție nu au ajuns. Oamenii sunt disperați și i-au reproșat președintelui Recep Erdogan, care a vizitat zonele afectate, că nu face nimic pentru ei.

România trimite mai multe ajutoare în Turcia, inclusiv o nouă echipă de salvatori și personal medical, pentru a ajuta la salvarea oamenilor afectați de cutremure. O decizie va fi luată în ședința de astăzi a Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Proiectul aflat pe ordinea de zi propune scoaterea din rezervele naționale a unor bunuri.

Sursa: Digi24.

Sursa foto: Profimedia Images

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.