Ultima actualizare: azi, 22:26

Locale

BILANȚ. Pompierii sătmăreni, peste 12.000 de intervenții în 2022. Zeci de oameni salvați din incendii

Activitatea pompierilor sătmăreni în anul 2022 a fost una solicitantă cu provocări și încercări, care au dus la perfecționarea forțelor militare în misiunile de salvare. Pentru răspunsul în Situații de Urgență, în anul 2022, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Satu Mare a avut un număr de 12.777 de intervenții.

Situația pe tipuri de intervenții a arătat astfel:

  • 262 de intervenții la incendii;
  • 224 de intervenții la incendii de vegetație;
  • 5823 cazuri medicale SMURD;
  • 1987 alte situații de urgență;
  • 169 acțiuni de protecție a comunităților;
  • 4312 de recunoașteri.

În perioada analizată, în urma incendiilor au fost înregistrate 4 persoane decedate și 68 de persoane au fost salvate de la incendiu.

Tot în anul 2022 a fost desfășurat un număr de 41 de exerciții de antrenare a forțelor militare iar numărul voluntarilor SMURD a ajuns la 106 persoane. Pe linia de îndrumare și control privind prevenirea situațiilor de urgență, în anul 2022 s-a organizat și executat un număr de 726 de controale, care a dus la aplicarea a 2849 avertismente și 225 amenzi.

Activitățile sportive cu impact și reușită au fost următoarele:

– Concursul internaţional Scări, Ediţia a IX-a 2022 și Etapa Națională a concursurilor cercurilor tehnico-aplicative de elevi “Prietenii Pompierilor”.

Cu referire la suportul logistic al misiunilor din anul 2022, cele mai importante achiziții au fost demarate cu aportul IGSU, reprezentând două autospeciale de stingere cu apă și spumă cu o capacitate de 4000 respectiv 10.000 de litri de apă, o autofrigorifică, un ATPVM, 2 containere toaletă și duș tabără. Totodată Consiliul Județean Satu Mare a sprijinit ISU SM cu achiziția a 4 motosuflante de aer de 1800 m cub de aer/h și 160 de brâie de siguranță de utlimă generație.

OBIECTIVE PENTRU 2023

Pentru anul 2023, ISU Satu Mare își propune următoarele:

  • consolidarea şi dezvoltarea instituţiei, în vederea creşterii permanente a capacităţii operaţionale şi de răspuns, reducerii impactului efectelor situaţiilor de urgenţă asupra comunităţilor şi îmbunătăţirea calităţii misiunilor executate în folosul populaţiei;
  • continuarea proiectului de Reconstrucție a Detașamentului de Pompieri Carei finanţat din fonduri ale Băncii Mondiale, aflat în implementare;
  • startul construirii unei subunități de pompieri în localitatea Livada prin PODD 2021-2027;
  • demararea unui proiect de investiție în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare care vizează ,,Mansardarea și modernizarea sediului inspectoratului în vederea realizării unei celule de gestionare a situațiilor de urgență;
  • îmbunătățirea dotării cu echipamente și mijloace tehnice, bunuri materiale și echipamente de protecție adaptate tuturor categoriilor de misiuni (autocisternă 10000-12000 litri Abroll; chit stingere incendii la mașinile electrice; tester autoturisme și autocamioane, etc.);
  • achiziționarea unor surse de energie alternativă (panouri fotovoltaice, instalații eoliene) în vederea diminuării gradului de dependență față de sistemul energetic național.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.