Ultima actualizare: azi, 14:21
Locale

Subvenții pentru producătorii de lapte. Deputatul Magyar Lóránd cere sprijinirea micilor ferme zootehnice

Un buget de 44 de milioane de euro, adică mai mult de 217,7 milioane de lei, este alocat de Ministerul Agriculturii pentru sprijinirea crescătorilor de bovine. Legislația privind ajutoarele de stat – sub forma unei Ordonanțe de urgență – va fi prezentat Guvernului în următoarele zile, spune deputatul  Magyar Lóránd, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților și coordonator al Programului „Fermierii din Partium”.

Sprijinul unic de criză – pe care fermierii îl vor putea solicita prin APIA timp de 30 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a actului normativ – este oferit de Minister pentru anul 2022 pentru a compensa creșterea costurilor de producție și a prețurilor la energie cauzate de războiul ruso-ucrainean. Ajutorul de 73 de euro pe cap de animal este disponibil pentru crescătorii de bovine care dețin număr individual de identificare a fermei sau sunt înregistrați la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), nu au fost în conversie înainte de 24 februarie 2022, nu se află în lichidare sau în faliment, au produs și vândut lapte în perioada de șase luni cuprinsă între 1 august și 31 decembrie 2022 și continuă să dețină cel puțin 75 % din efectivul de animale de muls pentru care sunt eligibile la sfârșitul lunii decembrie, se arată în proiect.

O altă cerință importantă – subliniază Magyar Lóránd – este că ministerul condiționează acordarea subvenției de un număr minim de animale: fermierii cu cel puțin 10 vaci de lapte (5 în zonele montane) sunt eligibili pentru o subvenție de 73 de euro pe cap de animal. Deputatul UDMR nu este de acord cu pragul de 10 animale, deoarece acesta exclude din schema de compensare micii fermieri care, de exemplu în zona nostră, dețin doar 3-5-7 vaci.

„Este bine că acest sistem există, deoarece ajută în mod clar crescătorii de animale care se confruntă cu costurile ridicate și cu prețurile energiei electrice. Cu toate acestea, în prezent, schema sprijină doar fermierii din sectorul produselor lactate, urmând ca în viitor să primească sprijin și fermierii din sectorul bovinelor de carne. Practic, fermierii din sectorul produselor lactate vor putea primi subvenția de 73 de euro pe cap de animal între aprilie și mai, în timp ce fermierii din sectorul cărnii de vită – care și-au văzut, de asemenea, costurile crescând semnificativ – nu vor primi ajutorul decât câteva luni mai târziu. Nu cred că acest lucru este corect. Nici faptul că producătorii de lapte sunt condiționați de un număr minim de vaci, ceea ce în cazul nostru înseamnă cel puțin 10 vaci. Acest lucru înseamnă că un sector care începe să dispară deja în România – mă gândesc la sectorul zootehnic și, în cadrul acestuia, la puținele ferme mici de vaci – nu este subvenționat de Ministerul Agriculturii.” – declară  Magyar Lóránd.

De asemenea, administratorul Programului „Fermierii din Partium” consideră că este o abordare greșită faptul că Ministerul Agriculturii a stabilit dinainte cuantumul ajutorului pe cap de animal, respectiv 73 de euro, neavând astfel posibilitatea de a aloca cele 44 de milioane de euro disponibile la numărul real de animale pentru care se acordă ajutorul, stopând astfel posibilitatea fermierilor de a primi un cuantum mai mare pe cap de animal.