PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

FOTO/VIDEO. Un an de război în Ucraina. Zeci de ucraineni s-au adunat în centrul Sătmarului: ,,Suntem uniți!”

Un an de război în Ucraina. Zeci de ucraineni s-au adunat, vineri, în centrul municipiului Satu Mare. ,,Suntem uniți”, spun oamenii, care speră însă, în fiecare zi, că se vor putea întoarce cât mai repede acasă.

Ucrainenii s-au adunat vineri după-masa, 24 februarie 2023, în Piața 25 Octombrie din municipiul Satu Mare, acolo unde au marcat împlinirea unui an de la declanșarea războiului din țara lor. În ultimul an, sute de ucraineni și-au găsit refugiu în județul Satu Mare. Reporterii PortalSM au stat de vorbă cu Daria, o tânără ucraineancă stabilită de câteva luni în Satu Mare. Ea a ajuns aici în vara anului 2022 împreună cu fiul său. Soțul luptă pe front, iar ei nu-i rămâne decât să spere că vor fi din nou împreună. ,,Suntem uniți”, spune Daria.

,,Am venit în România vara trecuta, când în Kiev a lovit o rachetă și au murit mulți copii. Atunci, pentru că soțul trebuia să rămână în Ucraina, am hotărât împreună ca eu și copilul nostru, care este cel mai important, să venim în aici. Noi trebuie să rămânem sănătoși, copilul nostru trebuie să aibă și mamă și tată. Soțul meu este pe front, ajută Ucraina. Suntem și vom rămâne uniți”, a spus Daria.

Milioane de ucraineni au intrat în România de la izbucnirea războiului

La un an de la declanșarea conflictului din Ucraina, aproximativ 3,6 milioane de ucraineni au intrat în România, iar pe la frontiera de nord au intrat în țara noastră peste 1,5 milioane de cetăţeni ucraineni. Ca urmare a declanșării conflictului militar din Ucraina, la nivelul ITPF Sighetu Marmației au fost dispuse măsuri graduale de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat, precum şi o serie de măsuri pentru gestionarea situaţiei refugiaţilor ucraineni, spun reprezentanții Poliției de Frontieră.

Încă din primul moment, poliţiştii de frontieră au răspuns unanim efortului general de sprijinire a refugiaţilor ucraineni şi, chiar din proprie iniţiativă, au rămas la muncă să ofere ajutor deopotrivă persoanelor aflate în dificultate, cât şi colegilor aflaţi în serviciu.

Astfel, având în vedere că o mare parte a civililor au ales să se retragă din calea războiului, mulți dintre aceștia căutând refugiul pe teritoriul statelor UE și în țările învecinate, începând cu data de 24.02.2022, în punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, au fost înregistrate creșteri semnificative ale traficului de călători și de mărfuri, atât pe sensul de intrare, cât și de ieșire din țară.

Prin punctele de trecere a frontierei de la granița de nord a ţării, au intrat în România 1.580.000 cetăţeni ucraineni. Datele statistice vizează numărul de treceri la frontieră, o persoană având posibilitatea să efectueze mai multe deplasări prin punctele de trecere a frontierei în intervalul de timp respectiv.

Prin punctele de trecere subordonate ITPF Sighetu Marmației s-au înregistrat următoarele valori de trafic, la automarfare:

Mobilizare impresionantă în Satu Mare

A fost mobilizare și în județul Satu Mare, acolo unde refugiații au fost ajutați încă din primele zile. Coada de mașini a fost una impresionantă în special în vama Petea din județul Satu Mare, acolo unde ucrainenii care fugeau din calea războiului au primit ajutor încă din seara zilei de 25 februarie, urmând ca oamenii să fie sprijiniți și în zilele care au urmat.

Au fost organizate campanii de donare de sânge, au fost trimise nenumărate transporturi cu ajutoare în Ucraina și s-au deschis inclusiv magazine sociale cu produse gratuite pentru refugiați.


CITEȘTE ȘI: