Ultima actualizare: azi, 13:35

Locale

FOTO/VIDEO. Un an de război în Ucraina. Zeci de ucraineni s-au adunat în centrul Sătmarului: ,,Suntem uniți!”

Un an de război în Ucraina. Zeci de ucraineni s-au adunat, vineri, în centrul municipiului Satu Mare. ,,Suntem uniți”, spun oamenii, care speră însă, în fiecare zi, că se vor putea întoarce cât mai repede acasă.

Ucrainenii s-au adunat vineri după-masa, 24 februarie 2023, în Piața 25 Octombrie din municipiul Satu Mare, acolo unde au marcat împlinirea unui an de la declanșarea războiului din țara lor. În ultimul an, sute de ucraineni și-au găsit refugiu în județul Satu Mare. Reporterii PortalSM au stat de vorbă cu Daria, o tânără ucraineancă stabilită de câteva luni în Satu Mare. Ea a ajuns aici în vara anului 2022 împreună cu fiul său. Soțul luptă pe front, iar ei nu-i rămâne decât să spere că vor fi din nou împreună. ,,Suntem uniți”, spune Daria.

,,Am venit în România vara trecuta, când în Kiev a lovit o rachetă și au murit mulți copii. Atunci, pentru că soțul trebuia să rămână în Ucraina, am hotărât împreună ca eu și copilul nostru, care este cel mai important, să venim în aici. Noi trebuie să rămânem sănătoși, copilul nostru trebuie să aibă și mamă și tată. Soțul meu este pe front, ajută Ucraina. Suntem și vom rămâne uniți”, a spus Daria.

Milioane de ucraineni au intrat în România de la izbucnirea războiului

La un an de la declanșarea conflictului din Ucraina, aproximativ 3,6 milioane de ucraineni au intrat în România, iar pe la frontiera de nord au intrat în țara noastră peste 1,5 milioane de cetăţeni ucraineni. Ca urmare a declanșării conflictului militar din Ucraina, la nivelul ITPF Sighetu Marmației au fost dispuse măsuri graduale de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat, precum şi o serie de măsuri pentru gestionarea situaţiei refugiaţilor ucraineni, spun reprezentanții Poliției de Frontieră.

Încă din primul moment, poliţiştii de frontieră au răspuns unanim efortului general de sprijinire a refugiaţilor ucraineni şi, chiar din proprie iniţiativă, au rămas la muncă să ofere ajutor deopotrivă persoanelor aflate în dificultate, cât şi colegilor aflaţi în serviciu.

Astfel, având în vedere că o mare parte a civililor au ales să se retragă din calea războiului, mulți dintre aceștia căutând refugiul pe teritoriul statelor UE și în țările învecinate, începând cu data de 24.02.2022, în punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, au fost înregistrate creșteri semnificative ale traficului de călători și de mărfuri, atât pe sensul de intrare, cât și de ieșire din țară.

Prin punctele de trecere a frontierei de la granița de nord a ţării, au intrat în România 1.580.000 cetăţeni ucraineni. Datele statistice vizează numărul de treceri la frontieră, o persoană având posibilitatea să efectueze mai multe deplasări prin punctele de trecere a frontierei în intervalul de timp respectiv.

Prin punctele de trecere subordonate ITPF Sighetu Marmației s-au înregistrat următoarele valori de trafic, la automarfare:

  • Prin PTF Siret, au tranzitat aproximativ 250.000 automarfare;
  • Prin PTF Vicovu de Sus au tranzitat, de asemenea, 12.780 de automarfare;
  • Prin PTF Halmeu au tranzitat 62.200 automarfare.

Mobilizare impresionantă în Satu Mare

A fost mobilizare și în județul Satu Mare, acolo unde refugiații au fost ajutați încă din primele zile. Coada de mașini a fost una impresionantă în special în vama Petea din județul Satu Mare, acolo unde ucrainenii care fugeau din calea războiului au primit ajutor încă din seara zilei de 25 februarie, urmând ca oamenii să fie sprijiniți și în zilele care au urmat.

Au fost organizate campanii de donare de sânge, au fost trimise nenumărate transporturi cu ajutoare în Ucraina și s-au deschis inclusiv magazine sociale cu produse gratuite pentru refugiați.


CITEȘTE ȘI:

50 comentarii

  1. Lili Răspunde

    Ne rugam pentru pace si dreptate pe aceasta planeta.
    Slava Ucraini si tuturor tarilor care au dreptul sa isi hotarasca singure soarta!

    • bigbrother Răspunde

      Da, și continuăm până nu rămâne nimic din lume. Nici măcar o cărămidă. Toate au o limită rezonabilă și aroganța asta afișată pe față este deja prea de tot. Să te gândești la asta când tu sau cei din familie veți primi convocatorul.

  2. Marius Groza Răspunde

    Sa ne spună domnul deputat Cozma cati bani a câștigat din traficul cu cereale din Ucraina

  3. H&R Răspunde

    1. De ce nu se aduna in Ucraina? Acolo e razboi, aici e pace.
    2. Daca sotul Dariei e pe front 99% ca este deja mort. Cam 4 ore rezista/exista pe front soldatii de acolo, sau soldatii romani si unguri sunt in tocatorul din fata, iar lasii in spate in siguranta.
    3. Daca romanii s-ar fi adunat in careva oras din Ucraina pentru legile minoritatilor, vezi tu ce pul@-n cur ar fi luat de la tovarasii de acolo.

    • bigbrother Răspunde

      👍👍👍. Da. A se vedea în acest sens și ce se întâmplă cu canalul Bîstroe. Nu se poate să accepți la nesfârșit tot felul de lucruri numai din optica convenabilă ție și să nu asculți și cealaltă parte. Aici nu mă refer la ruși că ăia nu știu ce au în cap. Probabil vodkă amestecată cu zeamă de varză. Zelensky a ajuns de parcă vrea să le dicteze la toți, și la UE, și la NATO și la ONU. Toate au o limită. Să vedeți voi când se va termina și vor opri (pentru că vor opri pe ruși) ne vom trezi la graniță cu o țară hipemilitarizată care nici nu va mai asculta de noi! Că doar cine sunt ei, nu? Atunci să vedeți voi s@lă-n fund la toți! Nici cu speciala de la pompieri nu le vom ajunge la nasul lor! Vă spun eu de pe acum!

      • Ciuciu Răspunde

        Zici: “Zelensky a ajuns de parcă vrea să le dicteze la toți”.
        Corect, dar Zelensky e numai microfonul. Ghici cine vorbeste in microfon? Marele nostru unchi, baciu Sam desigur.

  4. Mihaita Piticu' Răspunde

    Nu sunteti bineveniti in Romania……Mars inapoi in Ukraina….Am avut ”norocul” sa lucrez cu ucrainieni. Niste lenesi si hoti, numa sa faca bisnita si sa fure stiu. Cei mai mari mafioti is ucrainienii.

    • Anonimă Răspunde

      Că românii sunt sfinți, este? Vezi că românii sunt campioni europeni la corupție și la trafic de persoane. Dar asta nu înseamnă că toți românii sunt la fel. Cam așa și cu Ucrainenii, nu poți să îi bagi pe toți în aceeași oală.
      Peste tot sunt oameni și oameni. Copiii cu ce-s vinovați pt greșelile adulților? O mamă are tot dreptul să își ia copilul și să caute refugiu altundeva, dacă ai fi părinte sau dacă ai ține la cineva în viața ta, ai înțelege.
      Un pic de omenie nu strică.

  5. Anonimă Răspunde

    A naibii da’ ce răutate, și câtă prostie poate să zacă în unii oameni. Sunt curioasă câți dintre cei care îi înjură pe Ucraineni că s-au refugiat la noi (sau prin alte părți ale lumii) n-ar face la fel dacă Doamne ferește ar fi război în țara noastră. Pt că pe aceiași pe care îi văd comentând împotriva Ucrainei, pe aceiași îi văd zbierând cât îi țin plămânii că ei n-ar lupta pt România, că ei ar pleca, oricum țara îi vândută străinilor etc. Păi o să plecați și voi, și vreau să vă loviți exact de aceleași mentalități și prejudecăți în țările unde veți emigra, pe care le tot aruncați ca niște pietre asupra altora.

    În altă ordine de idei, cei care îl condamnă pe Zelenski că “cere arme, nu pace”. Vă reamintesc că problema Crimeei a fost în mare parte ignorată de restul lumii timp de ani de zile. Rusia a fost o țară inclusă în afaceri, în competiții sportive etc. Emmanuel Macron al Franței și-a petrecut luni de zile cu întâlniri față în față și convorbiri telefonice cu Putin, încercând să mențină pacea, când gluma a început să se îngroașe. Însuși Zelenski a vrut să renunțe la pretențiile NATO , doar ca să mențină pacea. Și la final, Putin tot a invadat Ucraina. Băgați bine la tărtăcuță. Nu se poate face pace cu un om ca Putin decât vorbind pe limba lui, a armelor. Când îți intră un criminal psihopat în casă și începe să îți omoare, violeze membrii familiei, tu îl întâmpini cu flori sau iei o bâtă și îi dai vreo două? Și chemi și poliția – Zelenski nu face decât să încerce să își apere poporul și să alunge criminalii din țara lui. Și știe că nu se poate decât prin arme. Vă amintesc că Rusia a mai încălcat armistiții înainte.
    Știți ce vrea Putin, nu? Vrea Ucraina. Și mai vrea ca lumea să revină la anul 1997. Nu cred că tre’ să vă reamintesc că România nu era în NATO încă. Pretențiile lui Putin sunt o amenințare subtilă.

    Dar, dacă vă deranjează așa tare România, Europa și vestul, faceți-vă bagajele și plecați în Rusia, la tata Putin, unde ai libertatea de a debita toate prostiile anti sistem, sigur răsplătite cu ani grei de închisoare sau poate, dacă ai noroc, o moarte suspectă… Putin nu iartă! Dacă nu vă convine libertatea de aici, drum bun și cale bătută.

    Trag concluzia că ăia care comentează aiurea împotriva Ucrainei, a Vestului etc sunt bine spălați pe creier și ușor de prostit. Puneți mâna fraților pe o carte… Cu dictatorii nu se face pace decât după ce le-ai tras o mamă de bătaie și i-ai pus cu botul pe labe. Atât!

    • H&R Răspunde

      @Anonima
      Te-ai autocaracterizat si te-ai autodescris foarte bine. Tine-o tot asa.
      Iti sfatuiesc inca sa mai citesti si ceva carti de istorie (nu isterie) si stiri din ultimii 10 ani.
      1. Daca iti place asa de tare de Zele, ia-ti bagajele si muta-te acolo. Drum bun si cale batuta. Esti foarte buna ca si carne de tun, cu ceilalti romani si alte nationalitati nascuti in Ucraina din pacate.
      2. Dupa parerea ta (scrisul tau) toti romanii (si alte nationalitati) trebuie sa piara in Ucraina. Ca zele asa vrea.

      • Anonimă Răspunde

        Altul care face pe inteligentul dar de fapt nu pricepe nimic. Adică dacă tu ai fi atacat pe stradă sau mai rău, în propria ta casă, de un criminal psihopat, nu ai cere ajutor? Te lași bătut sau cum? Păi uite, așa cum există poliție în fiecare țară pt protecție civilă, așa se organizează acum comunitatea internațională, în sprijinul părții atacate, da? În sprijinul victimei, care are tot dreptul din lume să ceară ajutor – pt că nu trăim pt noi înșine pe planeta asta. Când cineva dă de greu, e omenește să ne ajutăm unii pe ceilalți. Repet. Așa cum tu, cetățean X al României, ai dreptul să chemi poliția în ajutor, are și statul numit Ucraina dreptul să apeleze la ajutor și sprijin din partea altor țări.

        Și nu că mi-ar plăcea mie personal de un personaj politic sau altul. E de respectat felul în care unii reușesc să țină piept invadatorilor. Cine zice că românii și alte naționalități trebuie să piară pt Ucraina? Tu te auzi ce prostii debitezi?? Nu te trimite nimeni pe front în Ucraina. Deocamdată în România e pace, stai dumneata liniștit în pat sau fotoliu, cu telefonul în mână și vezi-ți în continuare liniștit de treabă. Și dacă sunt cetățeni străini care luptă pe front alături de Ucraineni, e strict ALEGEREA lor. Nu îi obligă nimeni. Zelenski nu a cerut oameni…a cerut arme. Pt că nu poți să te înțelegi altfel cu unul ca Putin. Oare se înțelege sau sunt unii oameni chiar așa grei de cap?

  6. bigbrother Răspunde

    Tu dragă @Anonimă sper să ai dreptate în ce zici dar ai o mare problemă în logica ta. Aia că tot ce nu îți convine îl declari dușman. Adică cine nu e de acord cu tine. Nu toți care nu sunt întru totul de acord îl plac pe Putin. Ba din contră! Dacă ești din acel areal geografic pe care o intuiesc cred că știi și tu cine a zis-o pe aia că cine nu e cu mine e împotriva mea?? Unul Iosif Vissarionovici Djugașvili. În rest sper să nu trebuiască să dovedim dragostea noastră pentru țară pentru că armata noastră din păcate e la ani lumină față de tot ce înseamnă armata ucraineană. În secolul 21 nu este normal ce se întâmplă acum la vecini. Pentru că până la urma urmei începi să pui întrebarea cât valorează o semnătură pe un tratat. pentru că e vorba de foarte multe și semnate de foarte mulți! Că dacă totul este de fapt maculatură atunci nu mai bine revenim la epoca de piatră și ăla e proprietarul care are ciomagul cel mai tare???? Înțelegi?

    • Anonimă Răspunde

      Mno, acum cine face greșeli de logică? Unde am zis eu că îi consider dușmani pe ăia care nu-s de acord cu mine? Și bine ar fi să fie unii în stare să respecte niște tratate dar uite că nu-s. În ceea ce privește armata română, aici ai dreptate. E cu mult sub armata Ucrainei. Dar nu mă laud nici cu românii obișnuiți, care mulți ar lua-o la sănătoasa, judecând după comentariile de pe internet. În Ucraina, în afară de părinți cu copii pe care nu au în grija cui să îi lase și au plecat din țară pt siguranța copiilor… Au rămas să ajute și să lupte cum pot – bărbați, femei..
      Nu-i normal. Un război nu e normal în secolul 21. Bine ar fi să își ia Putin armata din Ucraina și să lase lumea în pace.

      • bigbrother Răspunde

        Este totuși lăudabil că …. încă îmi dai voie ca să nu fiu întru totul de acord cu tine. Că mai nou și noi în țarăî sărim grosolan calul. A se vedea ce s-a întâmplat pe vreme de pandemie. Mie sincer îmi pare rău de munca intensă depusă și de negocierile pentru semnarea acelor tratate. Vezi cazul exact al tratatului României tocmai cu Ucraina. Câte probleme au tot fost cu ea! Și consider că dacă ne batem joc de acele tratate e păcat inclusiv de pădurile tăiate din care s-a făcut hârtia. E un precedent foarte periculos și mă îngrozește numărul mare de putiniști care tot apar pe net cu aberațiile lor. Niște veritabil cai troieni. Eu în locul autorităților aș fi ochii pe ei. Dar personal nu sunt leșinat de ucraineeni că știu ce hram poartă ei. Că dacă stai și te gândești bine pogromul este tocmai invenția lor!

      • Carcotas Răspunde

        Multumim pt comentariile pertinente. Din păcate oamenii nu au, mulți dintre ei, capacitatea de înțelegere necesară. De mintea lor se ocupă tot felul de ,,inluenceri”, iar ei se bucură că aparțin unei comunități de nișă care ,,stiu” ei ,,adevăruri ” care ni se ascund. Mai sunt si dobitocii de politicieni care ,in loc să rezolve o problemă de resort pe canale diplomatice, o dau la consum opiniei publice.

        • Anonimă Răspunde

          Într-adevăr. Comunitățile de nișă cu “adevărurile” lor plus politicieni care nu știu să se ocupe de niște probleme așa cum ar trebui. Dezastru.

          • Amoeba Amonimă

            Mă cred deșteaptă dar de fapt vai de capul meu. Ia mai bine să mă culc că deja am depășit planul la postările de combatere. Ne revedem mâine sub alt pseudonim.

  7. H&R Răspunde

    Bai @Anonima
    ca altfel nu intelegi, inteligenta mileniului. Ai citit vreo carte de istorie in viata ta, sau esti spalat pe creier?
    Laptopul lui Hunterica iti spune ceva? Catastrofa din Ohio de acum cateva zile iti spune ceva? Baloanele chinezesti, hai sa fim seriosi. De ce nu scrie presa despre aceste lucruri, sau nu arata la tv?
    Hai sa vedem in alta ordine de idei, daca tot zici ca esti asa de mare aparator al omenirii:
    Irakul de cine a fost atacat, fa? Celelalte tari din orientul mijlociu de catre cine au fost atacati, ca SUA si NATO au fost acolo sa ucida oamenii cu gramada? Aaah acolo este titei si gaze, iar peste 30% din terenul agricol din Ucraina este pe mainile stii tu cui, iar 50% in mainile altor persoane, oricum nu ucraineni. In Africa unde Boko Haram omoara oamenii la gramada
    de nu merge NATO? In Kosovo cine a bombardat si omorat o gramada de civili?
    Viata lor nu conteaza? Pentru tine nu! Dati jos ochelarii de cal, ca imediat te pune sa tragi caruta, dar cred ca deja tragi ca o iapa ieftina.
    Apropo cum stam cu Covidul? Sau Putin a rezolvat si ala? Vezi tu ca sunt probleme la spitale? Oare de ce nu? A fost cineva tras la raspundere pentru raspandirea epidemiei covid? Au aflat de unde a pornit si cum?
    Stai jos si bea vodcuta ieftina, mai trage ceva praf in nas si stai calm, ca-ti pusca si ultimul neuron si da peste cap si menstruatia, si asa esti terminata.

    • History Răspunde

      Nu înțeleg de ce te-ai enervat. Că anonima asta pomenește de comunități de nișă și de influeceri care manipulează restul oamenilor când nu vede (de fapt nu vrea să recunoască) că și dânsa face exact același lucru. Doar că în accepțiunea dumneaei ea duce un fel de război sfânt în care pentru cauza nobilă orice este acceptat. Așa o fi oare? Că după mine astfel de abordări sunt foarte pericloase. Așa a fost și pe vremea plandemiei când erau înfierați (mai că nu erau executați ad-hoc fără judecată) cei care zicea un pîs față de vaccin. Și așa a fost și la începuturile comunismului! Eu în continuare aștept propunerea ca Zelensky și Putin în comun să primească premiul Nobel la medicină. Cred că îți dai seama de ce zic asta. Poate cu ocazia primirii premiului se vor așeza la un pahar de vorbă (a se citi aquavit dacă nu mai e vodkă) și să discute ce și cum cu Donbasul. Că noi putem sta în cap că tot așa va fi cum doresc ei. Eventual dacă SUA ăși vâră coada poate se vor mai grăbi puțin cu pacea. Că în rest ceilalți nu prea avem șanse. Și la toți care comentați pe aici mai citiți și istoria adevărată ca să vedeți cum sunt lucrurile pe acolo unde trag ăștia între ei. Că multe nu sunt chiar așa cum se spune. Că după lege Crimeea trebuia să revină Turciei că doar URSSS a deportat toți tătarii de acolo. Nu eu zic ci tratatul de la Kuciuk Kainargi semnat de ei. Sau aplicăm numai tratele care ne convin? Că mai nou așa se pare! E valabil la toate părțile. Că de aia nu s-a respectat și înțelegerea de la Minsk.
      PS. Nu vreau să sperii pe nimeni dar am trecut de șansa de 50% de a fi atrași în conflict. Că mă gândesc nu degeaba facem noi exerciții de apărare civilă acum. Că de pregătit oricum suntem praf și pulbere. Jucăm un joc prea periculos și suntem prea mici pentru ea. Părerea mea. @Anonima asta foarte ușor debitează inepțiile ei din spatele tastaturii cu blablauri gen solidaritate și alte cele. Că doar pe ea nu o doare că în 50 de ani au reușit vecinii să șteargă de pe hartă o minoritate întreagă (rusinii pentru cei care stau mai slab cu cartea). Niște milioane de cetățeni tocmai buni de trecut la nația ucraineană. Pe hârtie. Că acuma mai sunt 10000 la ei care mai au curajul să recunoască.

      • H&R Răspunde

        @History
        Cred ca stii ceva limba engleza:
        Via Twitter:
        ZUBY:
        @ZubyMusic
        Feb 23
        When will everybody admit the whole Covid-19 ‘pandemic’ response was a scam?

        Elon Musk
        @elonmusk
        Replying to
        @ZubyMusic
        It’s coming

      • H&R Răspunde

        Apropo, uita-te te rog filmuletul asta, si vezi cum se misca mortii in Ucraina. Nu e gluma sefu!
        https://twitter.com/i/status/1629179287042506752

        • Boda proste Răspunde

          H&R vai de **** ta de prost. Faci pe desteptu cu informatii luate de pe twitter. Du-te si te arunca. Video ala a fost folosit si pentru covid. Manci orice cacat ce ti se serveste si ti in linie cu narativul tau.

          • H&R

            @Boda proste
            Ala e de la CNN care toarna voua spalatilor pe creier stirile. Capisi? Fugi ca poate mai prinzi un booster la vaccin. Dupa ala arunca te, oricum mai sunt zeci de milioane de boostere pe stock.
            Apropo ce mai face Eva Kaili? Care va da lindichi voua. Mare e linistea in Parlamentul UE unde nu exista coruptie.
            Stii de ce a cumparat Elon Musk Twitteru’? Casa aveti voi bani sa trageti aere in cap, cu ceva praf fin. La altceva oricum nu te gandesti. Hai pa Boda proste alias Anonima. Nici nu stii ca esti baiat sau fata.

        • Anonimă Răspunde

          Cât te poate duce și pe tine capul, nu știu dacă să râd sau să plâng. Boda Proste nu are nici o legătură cu mine. Dacă aveai ceva minte în chestia aia numită cap de pe umăr, ai fi sesizat că este o diferență între stilurile noastre de exprimare cât și corectitudinea textului. Cât de inteligent crezi că ești, dar ia uite că îți scapă niște subtilități. Bravo măi.

    • Anonimă Răspunde

      1. Despre dezastrul din Ohio, despre baloanele chinezești și altele a menționat presa, e problema ta dacă n-ai fost atent. Problema Hunter Biden e veche de câțiva ani, a fost un subiect îndelung mediatizat și dezbătut și nimeni nu neagă implicarea lui cu Rusia. Greșelile lui nu sunt și ale restului lumii.

      2. Războiul purtat de SUA în Irak nu este o scuză pt orice altă nație să o invadeze pe alta.

      3. Dacă ai știi puțin despre viruși, dacă ai citi mai multe, ai afla că un virus slăbește în timp, cu cât dezvoltă mai multe tulpini. Asta, plus faptul că în doi ani de zile foarte mulți oameni s-au imunizat. Deci, Covid nu mai prezintă un pericol așa mare acum, ca și la debutul pandemiei.

      4. Țin să reamintesc, celor care au uitat, că orașul sirian Aleppo a fost ținta bombardamentelor ruse. Acum câțiva ani, organizații umanitare occidentale au pus la cale un armistițiu și o cale de evacuare a civililor sirieni din oraș. Când oamenii erau în autocare pregătiți de plecare, rușii au dat cu rachete și ce-au mai putut ei. La fel au făcut în Cecenia, unde nu au permis ajutoarelor umanitare să ajungă la oameni.
      Menționez exemplele de mai sus pt că tot te interesează viețile oricui, doar al Ucrainenilor nu.

      6. Una dintre pretențiile lui Putin este să se revină la situația din 1997, în traducere să nu mai fie NATO pe partea de Est a Europei. Iar fără NATO, ar fi un pic mai ridicat riscul pt România să devină țintă a Rusiei. Pt că România a intrat în NATO abia în 2004. Asta am menționat și în alt comentariu. NATO este mic copil pe lângă ticăloșeniile comise de poporul rus de-a lungul timpului. Cine cunoaște istorie, știe. Cine nu… Somn ușor.

      Ultimul răspuns pe care ți-l mai dau. Nu îmi mai răcesc gura de pomană cu unii ca tine. Dacă am răspuns, e pt că poate sunt cititori realmente interesați de subiect pe partea socială și umanitară. Ceva ce multora dintre adepții teoriilor conspirației le lipsește.

      • Amoeba Amonimă Răspunde

        Ai uitat de dezastrul din capul tău. Lasă tu comentariile lacrimogene că de nu vei vedea la final ce nație războinică ne-am cultivat așa pe persoană fizică la frontiere. Și atunci ai să vezi tu pretenții din partea lor! Că și acum au capul plin de bășini. Noi ca țară în toată ecuația easta nu știu ce căutăm. Pentru că dacă stau și mă gândesc la începuturi când s-a tras și pe Insula Șerpilor nu am auzit nici un fîs din partea guvernanților. Sau să înțeleg că nu dorim să ne exprimăm suveranitatea asupra acelei părți de pământ?

  8. Boda proste Răspunde

    Nu ca esti prost.. esti dea dreptul dobitoc. Tu toate le stii. Nu’s anonima. Aparent toate persoanele care au o alta opinie fata de tine is defapt aceasi persoana cu alte nickuri. Hai pa ca n-am timp de prosti ca tine. Nu m-am vaccinat, zic numa sa stii si tu. Pot sa editez si eu sau oricine cu putina materie cenusie, un video folosit de pe vremea covidului si sa editez textu . Video ala cu oamenii in pungi erau defapt niste activisi. Un video vechi

    https://m.youtube.com/watch?v=8LkXnEPK3GM

    Asa ca te felicit, continua sa manci cacat de pe twitter, ca vad ca-ti place

    • Boda proste Răspunde

      Nici numele-mi nu-s in stare sa scriu corect. Ca trebuia sa scriu bogda proste dar treaba e ca nu stiu ce inseamna. Asa ca scriu dupa auzite. Ca acum mi-a zis colegu la pahar ca nu-i corect scris. No.

      • Boda proste Răspunde

        Il scriu cum vreau eu. Atata poate creieru tau de greiere, cand vezi ca defapt esti prost gramada te pui sa scrii cacaturi de astea cu numele celui care ti-a dat clasa. Hai pa, ratatule in viata care esti. Asta ii ultimu mesaj ce ti-l mai scriu ca esti o pierdere de timp si oxigen.

        • H&R Răspunde

          Ia-ti boosterul si taci dracului. Ca vad ca deja vorbesti si singur. Ai luat pastilele prescrise de psihiatru? Vad ca nu. In spitalele din Romania orice se poate? Mai ales la psihiatrie. Si ne miram ca nu ne vor in Sheggem.

  9. Mihai Răspunde

    Noi, ROMÂNII, suntem alături de poporul ucrainean!
    Numai avortonii de cicciolina, bozgorii fără țară, lingăii lui orba, marionetele lui ptuin nu va vor!
    Slava Ukraine!

    • H&R Răspunde

      Atunci ciocul mic la Canalul Bastroie.

      • pentru avortonul Mihai Răspunde

        El săracul încă nu știe că umblă cu țintarul pe spate. Probabil este același care stăteau cu noapte-n cap ca să se vaccineze împotriva virusului wow-tchi-ga-shu. Adică un idiot de serviciu. Iartă-l. Țara are nevoi de el. Dacă nu la Bîstroe undeva tot i se va găsi rostul la ceva săpat. Apoi când i se va umbla la îndemnizația aia socială și o să il taie ca să ajungă la ucraineeni oare ce va zice???

    • Anonimă Răspunde

      Mi se pare interesant că tocmai poporul din Europa care se ține mare și tare “creștin” și “patriot” este capabil de așa mult venin față de străini. Nu le zicea Iisus “să îți iubești aproapele ca pe tine însuți”? Probabil ei primesc instrucțiuni de la Kirill al Rusiei… și niște amărâte de ruble de la șeful de la Kremlin.

      Tocmai citeam pe Radio Europa Liberă că românii sunt în top la atitudinea anti Ucraina. Ne opunem cel mai mult din Europa când vine vorba să ajutăm.

      Dar sunt exact aceeași oameni care mereu comentează că “statul nu face nimic pt noi”. Mi se pare a naibii de ironic. În alte țări oamenii fac și dreg și nu așteaptă de-a gata. Marele patriotism român așteaptă cu mâna întinsă. Dar tot ei judecă. Mai uitați-vă și în oglindă, fraților. Dacă Rusia ar ataca mâine România voi ați posta pe fb că de ce statul nu face nimic. Ei bine oamenii din Ucraina au pus mâna pe arme. Poate învățăm câte ceva de la alții.

      • Boda proste Răspunde

        N-are rost sa te pui la minte cu toti ratatii de pe portalsm. Uite-te la ei ce comenteaza zilnic. Iti sta mintea-n loc cand vezi cat de prosti,inculti si cata ura genereaza esecul lor in viata.

  10. Adi Răspunde

    OK dragilor. V-ati facut planul la denigrarea ucrainienilor. Maine vin bani! Sper ca conturile (scuze ptr cacofonie) sunt aceleasi.
    Cu stima si drag

    • Cu stimă și drag? Răspunde

      Uite nu te trimit dincolo de graniță că nu vreau să te am pe suflet dar nu vrei să mergi până la primarul de Ardud să-ți povestească cum a fost acum un an și ceva când a dus cărți la Cernovțî? Nu vrei să auzi versiunea lui de ce a fost nevoie de asta? Apoi poate mai vorbim. Bine tată? Iar ai căzut pradă propagandei? Românașii noștri de dincolo de ce nu sunt auziți prin interviuri acum când e vorba de ajutoare? Ai citit vreun material despre ei în ultima perioadă că ce bine le este acolo? Și asta nu din cauza războiului? Aud ceva?

      • Mihai Răspunde

        Mă spălatule pe creier, dacă ei au greșit, acuma ar trebui să facem și noi la fel?
        Îi ajutăm să scăpăm de ruși, apoi ne socotim, dar important este să nu ajungă iarăși rusul în ceafa noastră!
        Sau vrei ca iară să intre armata roșie peste Budapesta?
        Lasă propaganda putinistă a lui orban, ăla-i un jegos mincinos! S-o agățat de putere, v-o dat vouă cetățenia și vă plătește câte-o factură și acum voi îl țineți la putere! Mai întreabă și ungurii adevărați, care trăiesc acolo 24 de ore pe zi, 365 zile pe an, ei ce părere au!?!
        Spătămânal vorbesc cu o echipă din Ungaria, ei nu-l iubesc pe orban așa cum îl iubiți voi, lesne de înțeles când de la ei fură să vă dea vouă!

        • Cu stimă și drag? Răspunde

          Vezi că nu ți-ai ales bine interlocutorul. Nu știu de unde și până unde mă consideri fan orban. Pentru că nu-s și nici nu am cum să-l votez. Așa că mai gândește-te, oare de ce spun asta? În rest îți garantez că acei oameni care îți spun fel de fel de lucruri despre Orban cum că nu-l simpatizează îți garantez ție că de votat totuși l-au votat. Că altfel nu-i ieșea lui Viktoraș 2/3 anul trecut în aprilie nici dacă stătea în cap. Mai pe românește te-au mințit. În rest atâta îți sugerez că nu este sănătos să tot alegem răul mai mic. Adică să acceptăm cu bună știință niște derapaje care la noi nu au fost nici măcar pe vremea comunismului! Așa ajungem pas cu pas încetuc la niște situații de-a dreptul neplăcute, halucinante. Ca de exemplu în 2000 că Iliescu salvează democrația! Și dictaturile așa se instalează, frumos pas cu pas, fluturând bineînțeles ceva steag care ne prevestește un bine general care va veni odată. Numai că nu va ajunge niciodată. Ai uitat asta? Ucraineenii mental sunt mai departe de democrație și decât basarabenii noștri. De ce? Pentru că nu sunt învățați cu asta și de fapt nici nu au nevoie de asta! De-a lungul istoriei ne-au demonstrat asta cu vârf și îndesat. Ei spun ce spun pentru că au nevoie de noi.
          PS. Revenind la Ungaria. Corpul mititel de armată care ocupa Ungaria pe timpul comunismului și se asigura că este liniște pe acolo după 1956 era corpul 2 de armată ucrainean. Era aproape dublu față de armata regulată maghiară, adică ceva de genul 150-180000 de oameni.

          • Mihai

            Spre deosebire de tine, eu nu-mi fac scenarii în cap! Accept realitatea.
            Dacă prietenii din Budapesta (născuți și crescuți la Budapesta, nu “vinituri”) cu care discut săptămânal, uneori și mai des, spun că ei nu-l suportă pe orban, îi cred, pur și simplu!
            Îți garantez că mulți unguri (de-ăia adevărați) consideră că orban este la putere cu ajutorul maghiarilor de prin celelalte țări unde mai trăiesc cetățeni maghiari second-hand, asimilați și ademeniți cu “ajutoare”, exact cum își ține și putin câțiva cățeluși fideli prin Donbas, Tiraspol, Crimeea și multe alte locuri!
            Despre ce are nevoie Ucraina acum, este clar: ajutor să scape de rus!
            Ce ar trebui să facă Ucraina, sunt multe chestiuni, dar le vom discuta la momentul oportun, sunt convins de lucrul acesta!
            Cu Ungaria m-am referit la invadarea Budapestei din octombrie 1956 (1956-os forradalom) de către armata rusă (rusă nu ucraineană, deoarece ordinele veneau de la Moscova!). Tot o “oprațiune specială” de corecția a traseului democratic spre comunismul bolșevist!

        • @Mihai Răspunde

          De spălat tu ești cel spălat pe creier pentru că accepți cu bună știință anumite lucruri, anumite derapaje. Apoi când se va termina vor zice că de ce nu am vociferat când trebuia că ei au crezut că așa trebuie! La ei sunt minorități întregi asimilate spre 90-100% nu ca la noi. Li se interzic de decenii chestiuni elementare toate pentru ucrainizarea țării. Ei, majoritatarii de acolo așa văd salvarea nației lor.
          Numai adu-ți aminte cu te răstisei pe vremuri la părinții ori bunicii tăi că de ce ai lăsat comunismul să prindă rădăcini. Este exact același lucru. Uite și acum cu Bîstroe. Ne judecăm cu vecinii pentru canal, câștigăm procesul apoi lăsăm totul de izbeliște și distrugem aceeași deltă pentru care înainte am luptat? Și ministru de externe este același care atunci ne-a câștigat procesul? Tu auzi ce spui? Că se pare nu.

          • Mihai

            Am fost unul dintre cei care au adunat materiale didactice și cărți cu scriere latină și le-am transportat cu mașina personală în Teceu și Apșa! Asta se întâmpla prin vara lui 2008-2009! Așa că știu exact cum erau tratate minoritățile, atât cea română cât și cea maghiară!
            Am fost și în Beregszász, fără să particip la trafic de țigarete sau combustibili!
            Dar nu uita, ei sunt vecinii noștri, dacă noi nu-i ajutăm, peste câteva luni, poate că vecinii noștri vor fi rușii!! Și poate ne trezim că cei care îndrăznesc să se declare altă naționalitate decât rusa vor fi deportați prin siberia, cum s-a întâmplat de câteva ori în ultima sută de ani!

            Cu canalul Bâstroe, n-am ce comenta, doar o mică remarcă: în comunism, românica noastră a executat nenumărate operațiuni de desecare a deltei și de tăiere de canale spre mare!! Deci, dacă cineva a distrus delta Dunării, aceia suntem noi!

          • @Mihai

            @Mihai, nu are rost să polemizăm. Sunt 99% sigur că de scapă din porcăria asta ne vor scuipa în față. Nu numai pe noi ci pe toți cei care i-au ajutat acum. Că așa sunt ei. Nu încerca să le transplatezi democrație în cap sau altceva din astea că le sunt străine. Nu uita că ei au inventat pogromul. Și ca să-i citez pe unguri de scapă din mizeria asta nici cu szarosbot nu le vom ajunge la nasul lor. Numai urmărește acum recent cum zboară din funcții diverși combatanți de-ai lor și fără motive. Cel puțin pe unele chiar nu le pricep. Jocul ce-l fac este foarte periculos. Și tot timpul umflă orice și încearcă cu orice mijloace să ne atragă în conflict. Cred că mai ții minte faza obuzul căzut la polonezi. Care de fapt nu a fost cum au susținut ei. O zi bună și nu te mai uita atâta la știri că vezi că îndobitocește. Asta se și vrea.

  11. De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

    @Mihai, Mihai! Înainte de a comenta documentează-te. Citește atent și nu crede orice și se deșertează pe cap că nici ei nu cred ceea ce spun. Asta referitor că sunt sătui de Orban. Ungurii duc la nivel de artăinducerea în eroare a ainterlocutorilor când e vorba de păreferințe electorale. Mai pe limba noastră nu e chiar așa cum afirmă ei sau cum vor ei să crezi tu.
    Potrivit unui sondaj de opinie efectuat de Institutul “Nézőpont”, FIDESZ-KDNP (Partidul Popular Creştin-Democrat) ar întruni majoritatea voturilor alegătorilor, dacă alegerile parlamentare ar avea loc în această duminică.
    Mai mult de jumătate din populaţia ungară – 52 la sută – ar vota pentru această alianță de partide, scrie ziarul ungar “Magyar Nemzet” în ediţia sa de luni, citat de agenţia de presă MTI. Partidul lui Ferenc Gyurcsány, Coaliția Democratică (DK), este în continuare cel mai puternic partid de opoziție, cu 12%, informează Rador.
    După DK, urmează îndeaproape formaţiunea Patria Noastră, cu 9 procente. Sprijinul Partidului Câinele cu Două Cozi aproape s-a triplat, atingând, de asemenea, 9 procente, astfel că ar accede în Parlamentul ungar ca al treilea cel mai puternic partid, potrivit datelor sondajului.
    Ai mai jos tot articolul.
    https://www.stiripesurse.ro/hulit-in-europa-viktor-orban-este-pe-cai-mari-in-ungaria-sondaj_2809760.html

    • Mihai Răspunde

      Uite, de aici poți înțelege, și tu, ce vrei: nu mă interesează ungaria sau ungurii (ăia de dincolo de graniță!) în mod special, dar nu suport îndoctrinarea la care sunt supuși mulți dintre concetățenii noștri!
      Am niște prieteni (buni) cu care țin legătura, mai schimbăm opinii despre viața din cele două țări, printre alte chestii personale.
      Dacă tu crezi că mă doare undeva de viktoraș al tău, te înșeli, ÎNSĂ, din păcate, CUNOSC mai multe persoane cu dublă cetățenie care AU FOST convinși să voteze ÎNTR-UN ANUME fel! Propaganda se făcea chiar și la slujbele de duminică în biserică! Nu toți pun botul, dar sunt destui fomiști care pentru 10000 de forinți primiți de la patria mamă-vitregă și-ar vinde și propria mamă!
      Habar n-am despre partidele politice din ungaria, și nici nu-s curios să aflu! În schimb, doamne ferește, dacă i-ar ataca vreun alt stat “prieten”, aș sări să-i ajut, cum îi ajut și pe ucrainieni
      Cu asta basta, prea mult timp am sacrificat pentru a explica unor proști că nu tot ce zboară se mănâncă! Nu mai comentez pe acest subiect!

      • De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

        Eu atât am dorit să-ți explic să nu te bazezi 100% pe cea se afirmă ei. Sunt pățit cu ei că m-am bazat pe ceva sigur apoi m-am ars că m-au lăsat cu ochii în soare. Deci nu tot ce afirmă ei zboară. Plus ungurii sunt veșnic fataliști și nemulțumiți, critizează pe oricine și oricând. Aaa, era să uit mai deștepți ca ei nu e nimenea. Deci nu lua de-a gata tot ce-ți pun ei. Dar tu din ce am zis poți înțelege exact ce dorești. Puțin îmi pasă. Dar la o adică dacă și tu vei păți că te iei după afirmațiile lor sigure adu-ți aminte ce am zis acum.

      • H&R Răspunde

        @Mihai
        “Habar n-am despre partidele politice din ungaria, și nici nu-s curios să aflu!” dar totusi dai cu parerea si mai te faci si mai desteptu fata de cei care sun t la zi cu politica din Ungaria.
        “În schimb, doamne ferește, dacă i-ar ataca vreun alt stat “prieten”, aș sări să-i ajut, cum îi ajut și pe ucrainieni” – aici cred ca te refereai la faptul ca daca Ungaria ar fi sa fie atacat sau ocupat pe tine te-ar doare fix in pix. Nu te supara dar din spusele tale asta reiese.

        • De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

          Are plin copilul capul cu fixuri. Habar nu are dar dă cu părerea. Plus ce se mai bucură dacă la vecin e necaz. La acel vecin care nu îi este simpatic. Că pe ucrani văd că îi iubește necondiționat. Cum poate fi un om adult așa de încuiat la minte?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.