Ultima actualizare: azi, 08:47

Locale

Focar de rabie în judeţul Satu Mare. Câinii fără stăpân dintr-o comună, identificaţi

Focar de rabie în judeţul Satu Mare. Prefectul Radu Roca, în calitate de președinte al CLCB – Centrului local de combatere a bolilor Satu Mare a convocat azi 13 martie 2023 ședința Unității locale de decizie (ULD).
În prima parte a întâlnirii, directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare, Nicolae Dumuța, a informat membrii ULD despre apariția unui focar de rabie la o vulpe într-o gospodărie din Bercu Nou și despre măsurile necesare pentru limitare. S-a adoptat Decizia Nr. 3 din 13.03.2023 privind aprobarea Planului de măsuri pentru focarul de rabie din localitatea Bercu Nou și zona considerată de risc crescut care va fi transmisă pentru implementare tuturor Unităților Locale de Sprijin (UAT), către Garda Forestieră Județeană Satu Mare, RNP-Romsilva – Direcția Silvică Satu Mare și către gestionarii fondurilor cinegetice.
Principalele măsuri stabilite azi privesc catagrafierea și inspecția animalelor receptive din exploatația afectată, restricționarea mișcării animalelor și stabilirea zonelor de protecție și supraveghere dar și identificarea animalelor din speciile receptive din localitatea Bercu Nou.
Ca măsură suplimentară la nivelul comunei Micula a fost dispusă identificarea și gestionarea câinilor fără stăpân ținând cont de riscul epidemiologic ridicat legat de această boală gravă ( incurabilă) atât la animale cât și la om.
De asemenea Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare recomandă tuturor deținătorilor de câini și pisici, vaccinarea de urgență a acestora și consemnarea în carnetele de sănătate.

2 comentarii

  1. Daria Răspunde

    Domnu Prefect..da vulpea care bantuie prin cartierul M17 pe langa Scoala ION CREANGA cand o sa o prindeti. Circula fara greta prin cartier, pe langa scoala..sau trebuie sa muste pe cineva ?!!!!!!A fost vazuta tot timpul..si prin presa locala a aparut la un moment dat!

    • un cunoscător Răspunde

      Și nu de azi de ieri asta! Că și anul trecut s-a scris! Poate e altă vulpe deci cu atât mai mult! Vulpea care se dă pe lângă case, nu se ferește și se comportă dubios e mai mult ca sigur turbată. Eu așa știu. Să nu am dreptate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.