Ultima actualizare: ieri, 20:44

Locale

FOTO/VIDEO. Defilare cu husari și fanfară. Ziua Maghiarilor, sărbătorită în municipiul Satu Mare

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a fost sărbătorită, miercuri după-masă, 15 martie, în municipiul Satu Mare. Organizația Județeană Satu Mare a UDMR, Fundația Sfântul Ștefan și Asociația Tinerilor Maghiari au pus la punct un amplu eveniment ce a debutat la ora 16.30, în centrul orașului.

Mii de sătmăreni s-au adunat în această după-masă în centrul municipiului Satu Mare. Evenimentul dedicat maghiarilor de pretutindeni a debutat în fața Ceasului Electric, acolo unde au avut loc depuneri de coroane la Placa Memorială Petőfi Sandor.

La ora 17.00 a început o procesiune impresionantă cu fanfară și husari în Piața Libertății, pe strada Ștefan cel Mare, până în Piața Eroii Revoluției, acolo unde oamenii s-au adunat în jurul statuii lui Petőfi Sándor.

Odată cu încheierea discursurilor, au avut loc depuneri de coroane la statuia lui Petőfi Sándor din Piața Eroii Revoluției.

53 comentarii

  1. g.h. Răspunde

    LA MULTI ANI !!!!!!!!!!!!!!!

    • Fasz Răspunde

      Nu pot să înțeleg care este rostul acestei parade, se pare că e provocator

      • 🤔🤔🤔 Răspunde

        Că de partea cealaltă nimeni nu face nimic asemănător? Aia ce e? retragerea cu torțe de exemplu inventat mai recent? Că înainte nu era și tot sărbătoare era și atunci. A trecut ziua, a răsărit Soarele. Gata. Nu știu ce se tot agită oamenii. Indiferent de etnie asta.

  2. Vasile Răspunde

    De ce nu sărbătoriți la Budapesta,doar este ziua Ungariei

    • @Vasile Răspunde

      Gândește-te puțin. Faptul că nu cunoști istoria locală nu este o scuză. Exist acuma sfânta wikipedia, google sau altele. Bagă la căutare.

    • Gim Răspunde

      N-ai f….. tu pe neamurile tale de la guvern, care au dus tara de râpă ?

  3. Vasile Răspunde

    Și udemeristii nau fost ?și sunt și în continuare, niște lingăi,noi suntem proști că-i tolerăm

  4. Vasile Răspunde

    Ba da cunosc istoria locală, ungurii tot timpul au ținut cu cel mai tare, iar când au avut ocazia ne-au executat.

    • @Vasile Răspunde

      Atunci cunoști istoria locală pe părți, care vrei tu și nu care a fost. Toate comentariile tale din zilele astea sunt pline de ….. E mare frustrarea. Mă gândesc că ți-e frică că vine moștenitorul de drept și va cere înapoi imobilul în care ți-ai băgat fundul gras.

    • 3.14 Răspunde

      Dupa cele enumerate de tine mai sus, sustii ca stii istoria locala Vasilica? La tine istoria locala incepe cu UDMR si cu cine tin ei ungurii? Cine esti tu sa decizi unde sa sarbatorim noi, turci, polonezi sau ce om fi, o zi nationala? Irlandezii, romanii din USA trebuie sa vina in capitalele lor ca asa zici tu? A prea multa frustrare in schimb prea putina decenta, bun simt sau cultura. Te exprimi prea vugar, poate ai nevoie de o carte despre anii pierduti de-acasa. Fa ceva, orice, ca ai ajuns de rasul portalului! Nu e bn ce faci copile…

  5. &&&& Răspunde

    Da calaretul nostru Kozma Adrián , nu a fost ?

    • Mitică Răspunde

      Bineînțeles că a fost! De data asta nici măcar nu era deghizat . Nu te-ai uitat atent ,ai omis detaliile…

  6. Blade Răspunde

    La mulți ani! Celor cu cetățenie Română le dorim să învețe cât mai repede limba română. Celor cărora nu le convine le dorim drum bun

    • Rogomal Răspunde

      Oare asta spui ca roman si pentru romanii care sta in Ucraina la Bucovina de Nord , ca daca nu cunoaste imba Ucraniana sa mearga acasa si sa lasa acolo casa tot ce au??? Sau asta spui si pentru Moldoveni??? Pai in acelas chestie sintem si noi cum Ungaria este… si noi am pierdut teritorii , cum doare pentru ei Trianon , Transilvania este pamant sfant pentru ei asa este si pentru noi Moldova, Bucovina de Nord sau Budjacul….
      Trebuie sa intelegem odata asta ca nici noi nu sintem mai rau sau mai bun decat ei…
      La multi ani dragi Ungurii din Satu Mare
      Numai impreuna sintem puternici si nu separat!!!!!

  7. Vasile Răspunde

    Datim un exemplu de țară unde cetățenii statului respectiv nu cunosc limba oficială a statului respectiv,statul român este obligat să le asigure cetățenilor români de etnie magara traducător.

    • Dezideriu Răspunde

      SUA

      • De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

        Nu știu Laci ăsta cum de se suportă. E neobosit în a împroșca ura. Mare-i frustrarea la el. Numai nu-i înțeleg rostul. Se intoxică singur prostul.

    • FF Răspunde

      De etnie măgară ești tu…
      Oare cum ar traduce un traducător “datim”.

    • 3.14 Răspunde

      Elvetia Vasilica are 4 limbi oficiale dar asta nu inseamna ca toti elvetienii vorbesc cursiv 4 limbi, in Belgia se vorbeste neerlandeza, franceza si germana si nu fiecare vorbeste aceste limbi. Exista insa Manualul de limba si literatura romana sa inveti sa scrii corect romaneste patriot fiind, “goagle” sa te cultivi. Mai sunt si cartile, niste chestii paralelipipedice cu foi multe multe, (nu toate cu desene) care daca ar fi fost descoperite de tine at. poate ca nu aveam ce comenta. A nu se confunda “limbile” Vasilie, alea oficiale cu cele obligatorii!!!

      • @pentru Vasile prostul Răspunde

        Să spunem oare la Loțică ăsta că în Finlanda unde doar cca. 5-7% din populația țării se declară sudez limba suedeză este limbă oficială? Că tot zicea că vrea exemple. Mai vrei Loțică? Dar asta nu înseamnă că vin suedezii și încep să care bucăți de Finlanda la Stockholm. Cât de încuiat poți fi omule? Ești ditamai eșecul ambulant al părinților tăi într-ale educației. Shame on you! Vai aici nu am scris în română! Oare Loțică îmi dă voie?

    • misi Răspunde

      da tu un exemplu unde la interviu se vorbeste in engleza si nu romaneste !!!!!

  8. Gabor Răspunde

    Asa au venit si de la mongolia pe cai si in carute. De la coada vacii.

  9. Kozma Adorján Răspunde

    Dar vajnicul călăreț cunoscut drept Supozitor, cum de n-a participat?

  10. jean Răspunde

    Caii albi cam murdari pt defilare, puteau sa ii curete

  11. Norik Răspunde

    MĂGARII AU DEFILAT ÎN SATMAR!!!!

  12. De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

    Este de-a dreptul înguioșătoare efortul unora și preocuparea lor față de acest eveniment. Ei au o singură problemă fixă. Ei după mine sunt oameni fericiți. De ce? Că restul problemelor sunt pentru ei deja rezolvate!!! Sau nu? Beți un pahar cu apă rece. Când ucraineenii s-au manifestat în centrul nou nimeni nu a fost deranjat! Cum se face asta? Aștept reacții asemănătoare când vor organiza ceva șvabii.

  13. @Norik Răspunde

    Au “trecut” unul câte unul peste cadavrul lu` mă-ta.

  14. Gigi Răspunde

    Ce problema ai tu maghiarii ?? Eu am nevasta unguroaica si sint roman copii mei fac scoala in linia maghiara !!! Sint famili mixte care sta in armonie in Szatmar /Satu Mare/Sathmar (ca sint si germani)daca nu convine sa stai in aici dute la Bucuresti nimeni nu tine mana ca sa nu pleci!!!

    • Fasz Răspunde

      Deci nevasta ta e unguroaica?
      1- Nu mai bea atât de mult!
      2- Aș pune-o kecske!

      • pentru Fasz Răspunde

        mai mult respect te rog , ce problema ai tu daca el a gasit o femeie maghiara?? hmm?? nu etnia conteaza ci omul , eu cand lucram in Spania un Ungur ma ajutat, toti romanii pe care am cunoscut acolo nu au ajutat deloc …., omul conteaza si nu nationalitatea sau religia tu fasz ce esti….

    • Blade Răspunde

      Propun sa defilam se 1 decembrie 2023 în Budapesta sau orice oraș din Ungaria de dimensiunea Careiului de exemplu cu drapel romanesc. Sunt curios de rezultat…. Cat despre @Gigi… cred ca nevastat-ta e româncă și tu ești maghiar….

      • @Blade Răspunde

        Nu ai decât. Spor la organizare. Numai tu și cei de teapa ta sunteți obsedați de anumite aspecte din astea superficiale. Oamenii normali deobicei au preocupări cotidiene care exclud treaba cu datul cu cărămida-n piept. Tot aceeași oameni normali au niște pricipii, niște păreri clare nu au au nevoie să facă circ ca și tine pentru asta. Așa că te rog și fii penibil până la capăt. Măcar așa vei ajunge și tu odată la brekingnews.

        • Blade Răspunde

          Dacă tu asa gândești… ne merităm soarta. Problema mea nu sunt maghiarii, faptul că au mai multe drepturi decât românii mă deranjează. De exemplu, în toate firmele în care am lucrat, de pastele catolic toți maghiarii erau liberi , românii la muncă… De pastele ortodox toată lumea era liberă, inclusiv maghiarii. Rezultă cel putin o zi libera plătită în plus fata de români…. La școală… învățătorii de la secțiile maghiare (bănuiesc că nu sunt de etnie română) sunt plătiți suplimentar cu plata cu ora pentru va predau intr-o limba străină!!! în România… limba româna……și mai sunt exemple….

          • Boda proste

            Sa inteleg ca te supara, tu ca roman, ca nu ai primit liber de pastele sarbatorit de maghiari, unde patronu i-a platit din buzunaru lui pentru ziua aia libera?

          • Norick

            @Blade : banuiesc, nu ca si inginer ai lucrat la firmele respective…:-) 😛
            Nu de alta , dar sa confuzi o zi libera cu concediul de odihna pe mine ma amuzeaza… 🙂 😀
            P.S. orele suplimentare in invatamant n-are treaba cu materialul predat…. 🙂

          • Joliku

            Mai nu am nimic de comentat. Tot respectul pentru ca am observat un drapel si al Romaniei.

          • misi

            hai sa vezi la drexi,
            e tot asa , de pastele catolic suntem liberi, dar din concediu.
            daca nu stii nu vorbi prostti!!

      • Logica rumena Răspunde

        @Blade: A fost Budapesta candva sub dominatie romana? referitor la defilare. Macar ei pot sa-si aminteasca de vremurile trecute.

  15. vadimT Răspunde

    Dar cand ati cerut cetatenia maghiara , atunci era bine cu mana pe drapelul Ungariei?
    cand traversati pe autostrazile din Ungaria e bine?
    cand inscrieti pe copii vostri la liceul german si declarati la inscriere ca limba materna e germana, aia nu e o minciuna?
    la interviu se vorbeste doar in engleza , nu va deranjeaza?
    cand jucati hora in strainatate cu drapelul romaniei , si nu va deranjeaza nimeni, va simtiti bine?
    politicienii vand tara pe bucati, dar nu va deranjeaza pt ca primiti si voi din el o picatura
    mergeti la vot pe criterii etnice, sunteti cel mai josnici
    dupa ce raspunzi uita-te in oglinda si sa te minti in fata pe tine, ca esti in stare !

    • Herbert von Herbert din Partidul Libertății FPO Răspunde

      Cu oamenii la care a fost inscripționat pe hard strașnic rău niște informații intenționat trunchiate nu ai ce discuta pentru că ei nu dețin niște informații temeinice. Ei se iau că ce a zis popa sau ce a zis vecinul. Nu-și dau seama cât de sclavi și de exploatați sunt la ei acasă. Doar sper ca odată să dispară încuiații ăștia care repetă niște idei fixe.
      PS. Mai mult ca sigur individul cum trece de Petea-Csengersima așa frumos turuie ungurește că nici nu zici că ar fi român. Lasă-l în boala lui. Doar și politicieni aleși care le împuie capul cu bazaconii, ăia de ai noștri fac la fel. El de ce să fie mai prejos? Să-ți dau exemple cu nume și prenume????

  16. goga Răspunde

    Ar trebui intradevar sa fim toleranti, dar e greu sa treci peste povestirile bunicilor si strabunicilor nostri care au trait acele vremuri in care trupele hortyste au intrat in Satu Mare, pe covoarele intinse de etnicii maghiari care le-au indicat punctual unde locuiesc romani, si carora, ulterior,acestia le-au dat termene sa paraseasca Transilvania. Ai mei au plecat in jud. Timis de unde au revenit in 1945. Judecati singuri!

    • Pentru goga Răspunde

      Mai Goga nu minte ca nu era asa….
      Ungurii nu a expulzat magharii de etnie romana din Transilvania niciodata…. ala alte mancare de peste ca strabunii tai au plecat ca nu a placut situatia dar ungurii nu au expulzat ungurii de etnie romana niciodata numai daca era cazul !!!!
      Daca primea termen sa pleaca din Ardeal atunci strabunicul tau avea o meserie pe care nu a acceptat Ungaria pe teritoriul maghiar, gen securist , politist , militar , si asa maideparte….

  17. goga Răspunde

    Bunica mea, traieste si astazi, poate povesti coerent relatarile parintilor ei, care au avut termen 24 de ore sa paraseasca orasul, desi ea avea doar cateva luni de la nastere. Judecati singuri!

  18. goga Răspunde

    Asa ca pentru mine, doar la auzul termenului husari, ma trec fiori…..

    • History Răspunde

      Doar că vezi tu omiți intenționat un fapt mărunt. Că familia ta a venit de undeva. Lasă tu chestiile astea lacrimogene că ambele părți au făcut porcării atunci după Diktat. Și după cunoștințele mele destul de explicite în temă acel Diktat s-a făcut la solicitarea părților și exact cum a solicitat partea română. Nu spun că a fost corect, elegant sau legal că așa erau atunci timpurile. Dar de aia a fost patronat totul de italia și nu de Germania nazistă. Așa că termină că asta cu cine a început sau cine a dat înapoi palma este contraproductiv. Dacă nu altfel uită-te ce se petrec în Ucraina. Noi, cei care trăim aici de sute de ani nu vrem așa ceva. Și noi, cei care trăim aici de sute de ani știm mai bine ce și cum. Pentru că de sute de ani trăim mai multe minorități aici. Tu și familia ta nu prea ai prins faza cu faza că o treime din oraș era efectiv evreu. Eu încă țin minte cum mergeau tinerii cu paisli la școala lor pe actuala stradă Decebal. Aici nu e ca în Regat că sunt români. țigani și eventual accidental câțiva de alte etnii. Aici bunica povestea că trebuia să știi 4 limbi ca să comunici. Și oamenii pe vremuri își învățau copiii. Asta bagă la calculator.

  19. Adi Răspunde

    HE-HEI! Dezmăț la psihiatrieeeee! Așa măi ficiori! Arătați lumii cât de retarzi sunteți.
    PROȚTILOR!

    • bigbrother Răspunde

      Baiul e că gardul e prea scund pe acolo. Așa am auzit. Deoarece nu-și mai iau medicamentele acum se descarcă pe net. E plin internetul de kretini analfabeți abia funcționali și care se cred importanți.

  20. Orban Răspunde

    Partea buna e ca se pare ca sovinii maghiari nu sint atat de multi cat vrea rmdsz sa para. Maxim 5000 prezenti. Restul probabil vad ca e de fapt si ei sint furati si mintiti. Cred ca Gaborka are emotii. De aia cauta iepurasi. Cu florisalu cum e?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.