Ultima actualizare: azi, 18:20

Locale

FOTO/VIDEO. Magazinul cu produse în așteptare. Plăteşte o pâine unui nevoiaş sau un corn unui copil

Un magazin din Satu Mare reușește să aducă zâmbetul pe buzele oamenilor sărmani în fiecare zi. De cinci ani, magazinul Nemesis, situat pe strada Vulturului, are montat în interior o tăbliță pe care sunt trecute produsele alimentare oferite de alți clienți pentru oamenii nevoiași, precum pâine, corn, cafea sau ceai.

Proprietarii magazinului au creat acest sistem din dragul de a ajuta persoanele sărace, ideea fiind preluată dintr-o cafenea din Italia. Cei doi soți, proprietarii magazinului, s-au inspirat de acolo. În acea cafenea, un client putea plăti o cafea care urma să ajungă la o persoană care nu își permite acest lucru.

„Mi-a plăcut povestioara aceasta și am implementat-o și la noi, dar am implementat-o după nevoile noastre, specificul nostru. Se bucură omul şi la cafea, dar avem pensionari care se bucură aşa de tare când primesc o pâine…”, spune Mariana Racolţa, proprietara magazinului.

Inspirați de cafeneaua italiană, cei doi soți din Satu Mare au venit acasă și au implementat, așadar, ideea în propriul magazin, însă, pe lângă cafea, oamenii pot cumpăra și pâine, cafea, corn sau apă.

 

Propretarii au explicat că tăblița pe care scrie Avem pâine în aşteptare pentru cei săraci nu este mereu plină, așa că în unele momente pun ei produse pe tăbliță pentru a avea ce oferi oamenilor.

„Am zis să nu lăsăm tabla goală şi mai punem şi de la noi. În ultima perioadă se donează mai puţin, probabil e mai greu pentru toată lumea”, adaugă proprietara.

O parte din beneficiarii produselor în așteptare sunt persoane ce vin constant de ani de zile, locuitorii  de sub stadionul UNIO, oameni săraci si copii ai străzii.

„În ultima vreme, au apărut băieţi care se droghează şi nu au bani să îşi cumpere o eugenie. Nu îi condamn că fac treaba asta, poate că nu îşi doresc ei, dar au ajuns în situaţia asta cine ştie din ce motive, şi atunci le mai oferim şi lor câte un corn, că văd că le e foame şi mi-e milă să-i las”, a mărturisit femeia.

Un client fidel al magazinului este preotul Cristian Silaghi, care mereu umple rândul unui produs de pe tăblița pentru oamenii nevoiași.

 „Părintele şi fratele dânsului întotdeauna vin la noi şi donează. Dânsul spune să scriem până în capăt, dar nu vrem să profităm de bunăvoinţa lui şi atunci le mai lărgim aşa… şi spune: scrieţi-le mai strâmt să încapă mai multe. E un om deosebit pentru noi”, povestește proprietara magazinului.

Acesta întelege stiuația grea prin care  trec oamneii din zonă și încearcă mereu să îi ajute cum poate.

„Patronii magazinului au decis să facă o faptă bună. Suntem într-o zonă aproape de un loc unde locuiesc familii defavorizate şi de foarte multe ori dimineaţa doamnele de la magazin le dau copiilor câte un corn. Toţi cei care doresc, vin la magazin, plătesc o pâine în aşteptare, iar doamnele se ocupă să dea celor în nevoie câte ceva de mâncare. Mi se pare un gest absolut firesc, stă în natura mea. Dincolo de pregătirea mea profesională, sau de statutul meu, este un gest care ţine de umanitatea noastră.”, a spus Cristian Silaghi.

Cu toate că magazinul are această tăbliță pe care au scris Avem pâine în aşteptare pentru cei săraci, proprietara nu dorește publicitate, ea spune că binele se face în linişte.

„Avem oamenii noştri care în mod curent vin, îşi mai plătesc o factură, mai plătesc o pâine, o cafea, mai ales dacă văd că sunt şi oameni necăjiţi în magazin. Sunt şi persoane care nu au mai fost la noi, intră, văd tabla şi donează un corn, cred că ştiu ce înseamnă. Dar aceştia nu sunt prea mulţi. Dăm aproape în fiecare zi câte ceva.

Avem o bătrânică din cartier care are și probleme de sănătate, ea nu cere, dar îi oferim pentru că ştim prin ce trece.

Sunt copii care se duc la școală şi intră dimineața pe aici să vadă dacă avem ceva. Apoi, dacă nu avem, le mai dăm un corn de la noi. Când vin de la şcoală se uită pe tablă şi văd ce este. Este, de exemplu, o bătrânică din cartier care doar îşi plăteşte factura. Nu îşi cumpără nimic altceva şi ştie că întotdeauna îi dăm o pâine. De Crăciun ne-a adus ceva macrameu împletit în semn de recunoştinţă sau ne mai aduce ghiocei. Dar vine întotdeauna. Îi văd lacrimile în ochi când primeşte pâine. Ce bucurie mai mare vrei?”, spune proprietara magazinului.

 

9 comentarii

  1. Ioana Răspunde

    Oameni cu un suflet mare, frumosi, calzi si generosi. Cunosc initiativa lor de ceva ani.
    Felicitari si multa sanatate acestor oameni minunati.

  2. Dani Răspunde

    Foarte frumoasa initiativa! Asteptam si la alte magazine! Daca se poate aici si in alte parte a orasului ari prinde bine.

  3. castrum zotmar Răspunde

    Nu pot decât să extrag din articolul scris tocmai de voi.
    “……De cinci ani, magazinul Nemesis…..”
    Deci așa de proaspătă este știrea. Dacă am înțeles că familia respectivă nu vroia reclamă cum face madam Papici cu acțiunile ei lacrimogene pe seama și cu ajutorul altora în majoritatea cazurilor este lesne de înțeles. Nu înțeleg în schimb brusca publicitate atunci. Dar este un gest lăudabil. Din păcate sunt prea mulți nevoiași în zonă.

  4. Anonim Răspunde

    Ridic pălăria !
    din secția RK UNIO .

  5. 3.14 Răspunde

    Frumos gest!

    • Vasile Răspunde

      O câtă evaziune se face in spatele acestei afaceri,ajutați pe dracu, reclamă ieftină.

      • alecu Răspunde

        vasile, io cred ca te doare capul.

      • 3.14 Răspunde

        Chiar nu are de-a face evaziunea cu generozitatea, asa macar ajunge o paine acolo unde lumea e flamanda si nu in pensiile speciale. E o initiativa bine directionata si de admirat.

      • Adi Răspunde

        Văsălie, ptr acest coment esti taiat de la retributie. Ti-am mai zis doar primaru, Patachi si PESEDEU tre injurat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.