Ultima actualizare: azi, 11:58

Locale

Profesor-exemplu în județul Satu Mare. Transformă clasica dirigenție într-o experiență de neuitat

Profesorul de limba și literatura română de la Liceul Tehnologic Tarna Mare face, de peste 20 de ani, în fiecare primăvară o oră de dirigenție în natură –  care durează, de fapt, o zi întreagă. Nimic ieșit din comun, la prima vedere, însă Vasile Conioși Mesteșanu transformă această „oră de dirigenție” într-o zi pe care, unii dintre ei, s-ar putea să nu o uite niciodată.

Profesorul Vasile Conioși Mesteșanu își practică meseria cu multă pasiune, este un perfecționist atunci când vine vorba de limba și literatura română, iar dragostea față de oameni, de socializare și de frumos îl ajută să creeze activități memorabile pentru elevi.

În ceea ce privește ora primăvăratică de dirigenție, el îmbină biologia, istoria, cultura civică și distracția într-un mod unic și deosebit, iar rezultatul este atât de frumos încât inclusiv familii cu copii, care nu sunt elevi de-ai lui, își doresc să participe.

Cum se desfășoară, mai exact, această „oră de dirigenție” ne-a spus chiar el.

,,De peste 20 de ani fac această excursie primăvara, ca pe o oră de dirigenție de o zi, în care vorbim despre biologie (pe drum, recunoaștem arborii, arbuștii, păsările), despre istorie locală (în Turț, la mină, vedem galeriile, clădirile abandonate), facem educație fizică (sprint pe pantă, cățărări în copaci), cultură civică (vorbind despre influența negativă a omului asupra mediului, plasticul abandonat). Îi las să cânte, să strige, să se descătușeze. Făcând acest traseu de atâta vreme, putem observa cum s-a schimbat totul, cum au dispărut copacii, cum se fură de la mina tot ce conține fier. Bonus, când ajungem în Turț, le povestesc despre Tărăboaică, un personaj dubios, care creștea porci în regim semideschis, scroafele lui împerechindu-se cu mistreții, iar purceii cu trichineloză vânzându-i în târg, prin intermediari. În fiecare an, vremea de martie e capricioasă, așa că avem parte de ploaie, ceață, soare sau toate trei la un loc. După drumul obositor, poiana cu ghiocei de la Trei Hotare, cea cu luște de la Turț, prin frumusețea lor, te lasă fără grai.

Acum am avut elevi din clasa a-XII-a, a-VIII-a, a-VII-a, a-VI-a, în plus au dorit extrem de mult sa participe 3 familii cu copii”, a declarat Vasile Conioși Mesteșanu pentru PortalSM.

După atâta drum și lecții, elevii s-au bucurat și de slănină friptă, despre care Vasile spune că, din toată excursia, a fost cea mai parfumată floare.

„După zeci de kilometri parcurși, după sutele de aprecieri colective, constat că cea mai frumoasă și parfumată floare, din toată excursia asta de primăvară, cea care a provocat cele mai intense discuții / reacții, prin colorit, tipul de inflorescență, areal, nu e nici ghiocelul, nici lușca, nici vioreaua, ci floarea de slănină. În fotografie am surprins-o discutând aprins cu două surate mai mici despre cât a crescut prețul legumelor de sezon”, a scris Vasile Conioși Mesteșanu pe pagina lui de Facebook.

Vasile Conioși Mesteșanu este cunoscut în județul Satu Mare și în rândul poeților și fotografiilor, acestea fiind două dintre pasiunile lui. Ceea ce reușește să facă în calitate de profesor, însă, este dovada vie că poți reuși să faci orice, oriunde, dacă muncești, ești pasionat și îți dorești cu adevărat.

3 comentarii

  1. Vulpea bi-polara Răspunde

    Ce rata de promovare este la acest liceu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.