Ultima actualizare: azi, 21:26

Locale

Focar de pestă porcină în județul Satu Mare. Mai multe localități, sub supraveghere

Prefectul Radu Roca, în calitate de președinte al CLCB – Centrului local de combatere a bolilor Satu Mare a convocat azi 10 aprilie 2023 ședința Unității locale de decizie (ULD). La întâlnire au participat subprefectul Romeo Pop, directorul de Cancelarie, Radu Iancu, președintele Consiliului județean, Pataki Csaba, șefii structurilor Ministerului Afacerilor Interne precum și directorii tuturor instituțiilor implicate.

În prima parte a întâlnirii, directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare, Nicolae Dumuța, a informat membrii ULD despre apariția unor focare de pestă porcină africană într-o gospodărie din Doba și într-o exploatație non-profesională în localitatea Mineu, județul Sălaj, despre măsurile necesare pentru limitare. S-a adoptat Decizia Nr. 5 din 10.04.2023 privind aprobarea Planului de măsuri pentru focarele de pestă porcină africană din localitățile Doba și Mineu și zonele considerate de risc crescut care va fi transmisă pentru implementare tuturor Unităților Locale de Sprijin (UAT).

Principalele măsuri stabilite azi privesc catagrafierea și inspecția animalelor receptive din exploatația afectată, restricționarea mișcării animalelor și stabilirea zonelor de protecție și supraveghere.

A fost stabilită o zonă de protecție în jurul focarului de la Doba pe o rază de 3 km, incluzând localitățile Doba și Traian.

S-a stabilit o zonă de supraveghere în jurul focarului cu o rază de 10 km, incluzând localitățile: Boghiș, Dacia, Păulean, Moftinu Mare, Ghilvaci, Terebești, Gelu, Vetiș, Dara, Oar, Decebal, Satu Mare-Sătmărel, Balta Blondă.

De asemenea a fost stabilită o zonă de supraveghere în jurul focarului de la Mineu, județul Sălaj, cu o rază de 10 km , incluzând localitățile , Lelei, Giurtelecu Hododului, Hodod, Nadișul Hododului din județul Satu Mare.

Centrul Național de Combatere a Bolilor a adoptat decizia numărul 1/ 01.03.2023 prin care se stabilesc atribuțiile autorităților, pe toate nivelele de competență privind sancționarea transporturilor clandestine, ilegale sau frauduloase de păsări sau porci.

Pentru transpunerea acesteia la nivelul județului Satu Mare s-a adoptat decizia nr 5/10.04.2023 a CLCB privind aprobarea unor noi măsuri adecvate pentru supravegherea, prevenirea și controlul pestei porcine africane și stabilirea de atribuții în județul Satu Mare, în vederea depistării, verificării, descurajării și după caz, sancționării transporturilor clandestine, ilegale sau frauduloase de animale vii, în special de păsări și porci.

Prin aceasta se stabilesc măsuri suplimentare în sarcina autorităților locale prin ULS ( Unități locale de sprijin) dar și tuturor instituțiilor implicate. Astfel, Inspectoratul Județean de Poliție, Poliția de Frontieră, ANAF prin structura antifraudă, Inspectoratul Județean de Jandarmi dar și structurile Poliției Locale, pe lângă intensificarea acțiunile de patrulare în scopul identificării și verificării tuturor transporturilor de animale vii, indiferent de provenienta acestora, vor reține toate transporturile de animale vii neînsotite de documente sanitare veterinare sau pentru care sunt suspiciuni de neconcordanță între documentele însoțitoare și animalele transportate până la consultarea cu medicul veterinar desemnat de DSVSA. De asemenea, în unele situații, autoritățile pot dispune reîntoarcerea transportului de animale la origine.

Prefectul Radu Roca solicită tuturor instituțiilor responsabile implementarea planului aprobat astăzi pentru controlul focarelor locale de pestă porcină africană iar pe termen lung identificarea și implementarea măsurilor pentru depistarea, verificarea, descurajarea și sanctionarea transporturilor clandestine, ilegale sau frauduloase de animale vii, acțiuni importante pentru prevenirea răspândirii gripei aviare și a pestei porcine africane.

La finalul ședinței, prefectul Radu Roca le-a recomandat celor prezenți ca în această perioadă a pregătirilor Sărbătorilor pascale pentru credincioșii ortodocși și Greco-catolici controalele să aibe un caracter preventiv.

3 comentarii

 1. bigbrother Răspunde

  Mai puteți? Ați exterminat șeptelul de cabaline din județ cu boala lor contagioasă dar anul ăsta tot a reapărut? Păi atunci ce valoare are ce ați făcut? Măi oameni buni, deja 90% din ce mâncăm e carne sterilă din vest adus pe bani grei! Felicitări!💩
  PS. Îmi place de italieni. UE sau neUE, ei cu toată directiva de Bruxelles au interzis carne artificială.

 2. Ion Răspunde

  Executati ordinele Satanistilor UE!Încă nu v-ați dat seama nici acuma că vă autodistrugeți!!!!Defapt ceei care sunt la cărmă sunt niște vănzători de țară și analfabeți

 3. Sandra Răspunde

  Pesta africana???Iar aberati? Nu vreti decat sa ne exterminati total..sa mancam otravurile Uniunii Sataniste! Rusine! Lumea sa se trezeasca si sa nu mai voteze asemenea specimene! Covid, pesta,gripa aviara…numai vrajeli!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.