Ultima actualizare: azi, 16:16
Locale

Unui copilaș de 3 ani i s-a făcut rău la grădiniță, în județul Satu Mare. Micuțul a decedat

ACTUALIZARE.  Filmul tragediei, potrivit surselor PortalSM, este următorul: O persoană a sunat la 112 să anunțe starea alterată a copilului, după care mașina care îl transporta pe copil și echipajul SMURD s-au întâlnit în fața Liceului Economic din municipiul Satu Mare, unde copilul a fost preluat de echipaj.

Copilul se afla în stop cardio-respirator în momentul în care a fost preluat de echipajul SMURD. Aceștia l-au resuscitat pe copil timp de 50 de minute, însă copilul nu a mai putut fi salvat.

Copilul a fost transportat la Unitatea de Primire Urgențe Satu Mare unde va fi supus unei autopsii.

AZTUALIZARE. Cazul a fost preluat de Poliție, care a precizat că micuțului i s-a făcut rău în timp ce se afla la grădiniță.

,,La momentul preluării copilului de către echipajul SMURD, acesta nu prezenta semne vitale. S-a instituit imediat protocolul de resuscitare timp de 45 minute, însă fără răspuns, fiind declarat decesul la ora 14 și 10 minute. Copilul a fost adus la Unitatea de Primiri Urgențe conform protocolului premergător depunerii acestuia la Prosectură”, a declarat Rodica Iohan, purtător de cuvânt al Spitalului Județean Satu Mare, pentru PortalSM.

„La data de 26 aprilie a.c., în jurul orelor 14.30, polițiștii sătmăreni au fost sesizați de către Spitalul Județean Satu Mare despre decesul unui minor. În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că unui minor de 3 ani, domiciliat în localitatea Agriș, în timp ce se afla în incinta grădiniței din aceeași localitate, i s-ar fi făcut rău.

Minorul a fost preluat de către un echipaj de ambulanță, însă, în ciuda manevrelor de resuscitare efectuate, s-a constatat decesul acestuia. Trupul neînsuflețit a fost depus la Prosectura Spitalului Satu Mare, în vederea efectuării necropsiei. În cauză, nu sunt suspiciuni, cercetările fiind continuate pentru stabilirea cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul”, transmite IPJ Satu Mare.

Știrea inițială:

Un copilaș de doar trei anișori a decedat la scurt timp după ce a fost luat de părinți de la grădiniță. Totul s-a petrecut miercuri, în localitatea Agriș din județul Satu Mare.

Copilul a fost luat de la grădinița din localitate de părinții săi, fiind în stare de inconștiență.

După zeci de minute în care s-au efectuat manevre de resuscitare, micuțul a decedat.

 

 

11 comentarii

  1. ... Răspunde

    În momentul în care salvarea ajunge să preia bolnavul adus de la Agriș în față la liceul economic permiteți-mi să nu mai zic nimic.

  2. Gheorghe Răspunde

    Da despre faptul ca nimeni nu știe sa intervină în caz de forță majora din acea grădiniță sau că părinții habar nu au ce sa facă în cazul în care copilul sau vreun adult se îneacă cu mâncare ce zici?Lumea belești ochii la telefon zeci și sute de minute zilnic dar mai nimeni nu este curios cum se intervine în caz de forță majora pentru a salva o viata de copil sau de om matur.Nu zic că s-ar fi inecat,eu vorbesc așa in general.Suntem vai și amar și nici în instituțiile de stat nu se face pregătire pentru a se interveni asa ca în loc sa intervii sa vezi cauza,starea victimei,te apuci,îl scuturi ii dai palme,îl lovești peste fata sau în spate provocându-i traume și mai mari și chiar moartea.Sau îl iei și îl pui repede în mașină și fugi la spital ori sa te întâlnești cu salvarea pe drum,ca și în cazul de față.
    Mare este diferența dintre a ști și a face ceea ce trebuie ori a te speria și a face mai mult rău în cazuri extreme.Daca nu ai minim de cunoștințe și sânge rece pierzi secunde și minute prețioase în care ai putea salva viata cuiva.Păcat,mare păcat!

    • ... Răspunde

      Într-un fel ai dreptate dar socotește faptul că părinții 100% nu erau de gardă la grădiniță, și ei au fost sunați. Și lor le-a trebuit ceva timp să ajungă acolo și să ia copilul. Plus drumul prost din comună și până ajung la liceul în cauză îți spun eu că e cam 20-25 de minute pe puțin de mers. Nu cred că la partea cu timpii de reacție asta scrie. Mai mult ca sigur că dacă educatoarele careva avea habar cum să facă resuscitarea poate alta era deznodământul. Dar nu poți cere asta de la educatoare că și așa au prea multe pe cap. În schimb poți tu ca stat și ca inspectorat școlar să faci ca la nivel de unitate de învățământ sau măcar la nivel de comună să ai personal sanitar care să intervină în astfel de cazuri. Mai ales că acei copiii se mai și julesc în joacă. Dar îți spun eu că pe nimeni nu interesează asta și totul se rezumă la niște cifre. Nu sunt bani și cu asta basta. Dăm din umeri. Asta este realitatea. Nu părinții trebuiau să ducă copilul aproape până la spital. Dacă angajăm o armată întreagă în toate instituțiile statului că deja nu se mai poate atâția sunt, atunci eu ca cetățean am doleanța și zic eu doleanță justă ca măcar copiii mici să-i știm în siguranță acolo. Că îi trimitem la învățat și nu la altceva. Trist e că niciodată nu vom afla ce s-a întâmplat. Ca în cazul fetiței din Doba omorâte la UPU. Și în asum responsabilitatea pentru afirmație. Astea nu sunt lucruri normale într-o societate care se zice că ar fi evoluată.

      • Gheorghe Răspunde

        … prietene crucea rosie din satmar face periodic cursuri de prim ajutor la institutii private,la institutiile de stat de fapt oriunde este chemata pentru astfel de instructaje.Ca sa vina trebuie sa fie si doritori care sa invete dar de multe ori te rogi frumos de cate un angajat sa faca acest curs care nu il costa nimic dar care poate sa faca diferenta intre viata si moarte in caz extrem.Au fost cazuri de elevi care au invatat si au stapanit tehnicile de prim ajutor si care si-au salvat colegii de la moarte.In mod special,obligatoriu in scoala trebuia sa fie una sau mai multe persoane care sa stie asta.Educatorul,invatatorul,directorul scolii trebuiau sa stie sa intervina.La angajare obligatoriu ar trebui cerut acel curs de prim ajutor.Nu este greu dar somnul ratiunii este prelungit la noi.

        • ... Răspunde

          Ce zici e foarte logic dar deja le punem prea multe în cap la educatoare. Te-aș vedea eu pe tine cu 50-100 de copiii mici, năzdrăvani care aleargă după roza vânturilor și tu faci proces educațional dar și resuscitare! Îți spun eu că nu se poate. Iar dacă între timp se mai întâmplă ceva cu alt copil iar tu ești de vină. Somnul rațiunii a fost când acele cabinete medicale de lângă unitățile de învățământ au fost desființate după 90. Generații au trecut prin școală așa! Nu cred că cineva se va sesiza pe acest aspect. E prea mare durerea de cap ca să încerci să rezolvi ceva pornind aproape de la zero! Dacă primarul de acolo pe care îl știu personal și știu că e om gospodar va găsi o soluție e meritul lui dar așa sunt mii de astfel de unități de învățământ care sunt descoperite!

  3. Vasile Răspunde

    Probabil copilul era cunoscut cu probleme medicale, haideți să nu ne grăbim să facem acuzații.

    • ... Răspunde

      Din ce am înțeles nu era. Dar copilul am înțeles că a vomat așa că sunt doar două posibilități. În ambele cazuri dacă cadrele avea cunoștințe minime poate puteau salva copilul. Zic poate. Sunt prea multe poate. Și cum au o droaie de copiii pe responsabilitatea lor e greu să ceri așa ceva, asta mai ales la o grădiniță de la țară. Adică e prea mult. De aia ar trebui ceva cadre medicale. Că dacă ceri în alte situațiii cadre de specialitate mi se pare anormal ca în astfel de cazuri să nu ceri. Copilul ori a făcut infarct (știu că unii vor râde dar se prea poate, starea vomatoasă e un indiciu clar) ori s-a înecat. În ambele cazuri până ajunge la spital e prea târziu deja. Eu nu acuz. Dar faptul că acel copil a fost preluat la liceul economic ca și timp mi se pare prea mult. Știi, ei au niște timp care trebuie respectați? Sincere condoleanțe. Cel mai aiurea e că primăria nici nu poate așa brusc să angajeze cadre medicale chiar dacă ar vrea. Dar niște cursuri nu ar strica. Restricțiile bugetare anunțate nu ajută, ba din contră. Bine că pe prostii sunt bani! Asta am vrut să zic.

      • Gheorghe Răspunde

        Chiar aici este esenta lucrurilor.La gradinita din Agris sunt sigur ca nu sunt 100 de prichindei,maxim 10,ce zic eu?la ce natalitate este in tara nici atatia nu cred ca sunt.Deci cadrul scolar,profesor,educator,s.a ar trebui sa stie sa intervina in caz de forta majora ca doar nu se imbolnavest toti deodata.Pun pariu cu tine si cu oricine ca habar nu au cum se procedeaza cand se ineaca un copil sau sa opresca o sangerare la picior.

        • ... Răspunde

          Doar că nu pentru aia sunt angajate și răspund pentru toți copiii de care trebuie să aibă grijă. Dacă se întâmplă între timp cu alt copil ceva răspund cu capul pentru neglijență. E ușor să dăm acum cu părerea. Normal ar trebui să fie minim o asistentă la fiecare unitate de învățământ. De ce zic asta? Pentru că asta presupune ca acel post să fie bugetat și dotat cu minimul necesar. Degeaba ai o educatoare care să presupunem că știe ce trebuie să facă dacă nu are mijloacele minime necesare. Un spirt, o compresă, ceva pentru durere sau pentru febră etc. Tot acolo suntem ca înainte. Înțelegi? Nu aștepta ca educatoarele să fie supermeni când nici alții din țara asta nu fac decât strictul necesar la locul de muncă. Asta în cel mai fericit caz. Și vezi că sunt sigur că sunt mai mult de atâția copiii pentru că sunt mulți colorați prin zonă.
          PS. Ai avut tu vreodată grijă măcar o oră de 3-5 copiii? Nu la nepoți mă refer. Să vezi ce nervi îți fac în 2 minute?

  4. Lavinia's Răspunde

    Să salvezi un adult sau un copil care se îneacă cu un bol alimentar este o procedură pe care ar trebui să o cunoască fiecare om indiferent de vârstă , educație , profesie …se poate întâmpla oricui , oriunde . Fiecare părinte trebuie să știe să facă asta , pentru că este vorba de minute … puține. Am fost in situația aceasta , și mi s-a spus : “Te-as fi lăsat să mori pentru că nu știam ce trebuie să fac .” Șansa mea a fost că cineva a știut … , apoi am învățat pentru că am conștientizat că se poate întâmpla oricând unor apropiați pe care n-aș vrea să-i pierd.
    Nu trebuie nimeni judecat , ci trebuie să conștientizăm că se poate întâmpla . Dacă se întâmplă acasă pe cine dăm vina ? E vorba de minute iar ambulanta sau Smurdul ajung doar să constate decesul .
    O zi plăcută

    • ... Răspunde

      Cauza decesului am înțeles că este insuficiența cardiacă. Sincer asta era varianta mai plauzibilă. Putea să stea educatoarele în cap că nu puteau ajuta. Trebuie cabinetele medicale reînființate. Și sunta imediat la 112 și nu lăsat să ducă copilul părinții la spital. Sau măcar anunțat imediat în paralel și la 112. S-au pierdut cel puțin 10 minute prețioase.
      PS. Și se pune întrebarea cum de nu se știa că acel copil are astfel de probleme. Sărăcuțul de el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.