Ultima actualizare: azi, 22:15

Locale

FOTO. Cetatea din Ardud, în plin proces de reabilitare. Noi imagini de la fața locului

Primăria Ardud se află în plină desfășurare a lucrărilor de reabilitare pentru zona cetății. Lucrările fac parte din proiectului Promovarea turismului istoric și cultural transfrontalier bazat pe moștenirea lui Pintea Viteazu, iar prin acest proiect, se va finaliza reabilitarea cetății, se vor adăuga noi facilități pentru organizarea de evenimente publice, precum și un nou parc al cetății care include un parc cu alei și mese și lacul care a fost curățat și amenajat.

Finanțarea în valoare de 1.454.015 euro pentru dezvoltarea infrastructurii turistice a celor două localități vizează lucrări în zona Cetății și vor finaliza reabilitarea efectuată în 2012 și vor adăuga noi facilități pentru organizarea de evenimente publice. Zona va fi împrejmuită și va avea o poartă de acces. Un spațiu în aer liber pentru festivaluri este deja construită lângă cele doua turnuri și include scări din lemn, scenă, podium cu scări pentru spectatori și va putea găzdui aproximativ 500 de persoane.

Parcul Cetății include un parc cu alei și mese, iar lacul a fost curățat și amenajat. Zona va fi reconfigurată pentru activități medievale și tradiționale cât si festivaluri – târg de artizanat și produse tradiționale. Sunt instalate căsuțele din lemn pentru activități meșteșugărești și, de asemenea, corturi unde vor fi diverse activități tradiționale sau expoziții medieval. O zonă cu iarbă va fi dedicată pentru turnee sau alte evenimente. În total sunt deja amenajate si 31 de locuri de parcare în apropierea parcului.

Tabăra Micilor Cavaleri va fi o zonă dedicată evenimentelor educaționale medievale pentru copii – istoria dezvăluită de teatru, jocuri și sport. O serie de structuri specifice de divertisment și aventură sunt deja instalate în tabăra care va avea două turnuri, tunel între turnuri, belvedere, scări, panouri de cățărat, palisade, tir cu arcul, leagăne, cai de lemn, tobogane, gropi de nisip, platformă rotativă cu cai mici.

2 comentarii

  1. Iuly Răspunde

    In exemplele multor specialiști in patrimoniu din România, “reabilitarea” cetății Ardud din 2012 e data ca model de așa nu! Practic prin kitch-ul arhitectonic rezultat au distrus toată importanta istorică a cetății. Zici ca au scos zidurile refăcute direct din țiplă, într-atât se ridicol arată.

    • History Răspunde

      @Iuly, eu aștept de o vreme să descopere careva că acolo nu știu de unde au scos-o pe asta cu cetatea. Era un fel de castel cu rol de apărare în zonă dar nu cetate propriu-zisă. Citez sfânta wikipedia – Castelul este la origine o construcție medievală cu rol de locuință, destinată totodată să protejeze o familie nobiliară și să simbolizeze autoritatea într-un domeniu feudal. Am mai scris-o. Nu știu cine este consultantul specialist pe linie istorică la aceste proiecte ale Ardudului dar i-aș sugera câte ceva ce să facă cu diploma. Că e paralel cu totul. Asta e mai mult decât kitsch. Tribunele alea din scânduri nu au ce căuta acolo. Așa cum nici domnițele și nici cavalerii cruciați visați de primar. Că niciodată nu au fost acolo, nici măcar în trecere. De ce? Pentru că ultima cruciadă s-a încheiat cu 50 de dinainte de a pune prima piatră la fortificația medievală din zonă. De aia. Vă bateți joc de istoria locală și denaturați totul. Și de aceea este și rezultatul care este. Sub orice critică. Numai bun de prostit copiii mici și atât.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.