Ultima actualizare: azi, 21:59

Locale

Rata mortalității infantile în județele din nord-vestul țării. Pe ce loc se află Satu Mare

Organizația Salvați Copiii România a accelerat în 2023 programul de dotare a maternităților și secțiilor de pediatrie din regiunea Nord-Vest, cu echipamente medicale în valoare totală de peste 100.000 de euro. În interiorul regiunii, se remarcă o disparitate majoră între județul cu cea mai mare rată a mortalității infantile, Sălaj – 8,9 la mia de copii născuți vii, față de județul Cluj, unde rata mortalității infantile a fost, în 2021, de 3,9 la mie, potrivit datelor definitive oferite de Institutul Naţional de Statistică-INS. Rata medie a mortalității infantile în Regiunea Nord – Vest  este de 6.23 la mia de copii născuți vii, față de 5,2, media pe țară.

Astfel, în interiorul regiunii sunt câteva disparități semnificative:

  • Sălaj – 8,9 la mia de copii născuți vii;
  • Maramureș – 7 la mia de copii născuți vii;
  • Bistrița-Năsăud – 6,9 la mia de copii născuți vii;
  • Bihor- 5,9 la mia de copii născuți vii;
  • Cluj – 3,9 la mia de copii născuți vii;
  • Satu Mare – 4,8 la mia de născuți vii.

Din anul 2010, Organizația Salvaţi Copiii România a ajuns până acum în regiunea Nord-Vest a ţării cu 62 de echipamente necesare supravieţuirii nou-născuţilor, în valoare de 470.600 Euro, la maternitățile din Oradea, Bistrița, Cluj, Baia Mare, Zalău și Satul Mare.

Principala cauză a mortalității infantile este prematuritatea, care înregistrează o creștere semnificativă în aproape toate țările lumii. Copiii prematuri au mari șanse de supraviețuire și recuperare, dacă maternitatea în care se nasc are la dispoziție aparatură medicală adecvată unei intervenții rapide.

Date statistice:

Dintre cei 193.191 de copii născuți în 2021, 1.014 dintre ei nu au supraviețuit până la un an, în multe dintre cazuri fiind vorba despre cauze care ar fi putut fi prevenite sau tratate, asta însemnând monitorizare a sarcinii, acces la servicii medicale de calitate pentru mamă și nou-născut și dotarea maternităților și secțiilor de neonatologie cu aparatură medicală cât mai performantă, care să permită diagnosticarea rapidă și instituirea unui tratament medical cât mai potrivit.

Potrivit datelor finale ale INS, în anul 2021, rata mortalității infantile a arătat discrepanțele majore dintre județele țării.

 Astfel, primele cinci poziții în top sunt ocupate de:

  • Tulcea (o rată a mortalității infantile de 11,1 la mia de copii născuți vii)
  • Sălaj (8,9 la mie)
  • Neamț (8,2 la mie)
  • Călărași (7,6 la mie)
  • Mureș (7,1 la mia ce copii născuți vii).

Prin comparație, în București, unde sunt cele mai multe maternități de gradul 3, rata mortalității infantile a fost de 2,3 la mia de copii născuți vii, sub media națională de 5,2 la mia de copii născuți vii.

Județele unde s-au înregistrat cele mai mici rate ale mortalității infantile, în 2021, sunt Teleorman – 2,4 la mia de copii născuți vii și Vâlcea, cu o rată a mortalității infantile de 3,1 la mie.

Programul de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală este unul prioritar pentru Salvați Copiii. Nimic nu e mai dramatic decât pierderea unui copil, din cauză că maternitatea unde a venit pe lume nu are aparatură medicală de ultimă generație, care să-l ajute să devină puternic, până când va reuși să respire singur și să meargă acasă. Avem în medici cei mai buni parteneri și astfel reușim să  sprijinim concret sistemul medical cu ceea ce este necesar” a adăugat, Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Organizația Salvați Copiii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.