Ultima actualizare: azi, 21:59

Locale

VIDEO. Profesori agresați de părinți la Satu Mare. „Nu îi interesează salariul cât siguranța în clasă”

În timpul protestului care a avut loc azi, câțiva profesori, însoțiți de liderul Sindicatului Învățământ Preuniversitar (SIP) Satu Mare, Sergiu Tâlvâc, a atras atenţai asupra unor aspecte care se petrec în şcoală.

El a ţinut să precizeze că problema nu este doar de salarizare ci şi a siguranței în clase. Potrivit acestuia, mai mulți profesori din Satu Mare și din țară sunt agresați, uneori chiar loviți de părinții nemulțumiți. El a dat exemplul unei şcoli din Satu Mare unde părinţii fac regulile, iar profesorii au vrut să nu mai intre la ore.

„În primul rând, cum sunt tratați de părinți, de elevi, nu mai au siguranță în școală. Unii mi-au spus că nici atât nu îi interesează salariul cât siguranța în clasă. Au ajuns să fie înjurați, amenințați, unii chiar loviți. Ce putem noi să facem ca profesori ca să fim din nou respectaţi, dacă cei care ne conduc nu ne respectă? Au ajuns părinţi, în Satu Mare, care au început să condamne în şcoală, să bată cu pumnul în masă! Poate aţi auzit, colegii mei de la şcoala respectivă au vrut să iasă de tot şi să nu mai intre deloc în şcoală. Păi vine un părinte şi îi bate. Şi ne mirăm acei copii se poartă cum se poartă părinţii. Trebuie să oprim odată treaba asta” , a spus Sergiu Tâlvâc, liderul Sindicatului Învățământ Preuniversitar (SIP) Satu Mare.

El a explicat că această agresiune verbală asupra profesorilor trebuie să înceteze.

19 comentarii

  1. Aspi Rina Răspunde

    Profesorii pun in pericol viitorul copiilor,de-aia sunt parintii revoltati ! De ce n-au organizat atunci cand sunt in vacanta “onor” profesorii aceasta greva??!!Ca sa nu-si strice sejururile de trei luni concediu?Jumatate dintre ei ar zbura daca cineva din minister ar organiza o evaluare “pe bune” pentru acesti “ocosi” !!

    • Vulpea bi-polara Răspunde

      Nu prea aveau cand altcandva… . Era singura perioada cand sunt la lucru…dupa vacanta de ski, saptamana altfel, saptamana libera, vacanta de paste, saptamana in natura etc…si binemeritata vacanta.
      Ar fi amanat pana prin oct…dar or vazut ca lumea o uitat de cei doi ani de pandemie in care au frecat creta acasa,

    • Cetățeanul turmentat Răspunde

      Ce punere în pericol, bre?
      Calmați-vă, luați o aspirină.

    • Adolf Răspunde

      Stai jos, 2! Nici azi nu ai noroc la gandire!

      • 🤔🤔🤔 Răspunde

        @Adolf. Cam asta e diferența dintre învățământul modern și cel practicat la noi. Aici totul se rezumă la a da note și de a reda cuvânt cu cuvânt adevărul absolut predat de prof. Că dacă începi să pui întrebări sau Doamne ferește să mai și gândești fapta se sancționează drastic! Te rog mai scrie-ne aberații de astea că poate vă luminați și voi singuri de ce scârțâie din toate încheieturile sistemul. 😲😰😱🙏🏼🙏🏼🙏🏼
        PS. Noi învățăm la școală mai mult de o grămadă de lucruri pe care nu le vom folosi niciodată în viață. Îți spune asta un inginer. În schimb gândirea analitică este intenționat nedezvoltată pentru că așa cum spun și profesorii un popor educat nu se poate manipula.
        PS2. “Felicitări” cam tuturor cadrelor didactice care au participat cu brio la marea manipulare de mase din ultimii ani. Acum doar culegeți roadele și vedeți și voi cât valorați soldățeilor pentru guvernanți.😲😱😰💩🙈🙉🙊🐑

  2. Lili Răspunde

    Mie imi place continuarea neasumarii cu nume, prenume si institutie scolara concreta atunci cand dai “exemple”.
    Bine ca i-ati facut doctori pe toti primii analfabeti functionali ai tarii: Ciuca, Bode, Oprea si multi, multi altii.
    Ar trebui sa dati jos guvernul daca vreti sa mai aveti credibilitate.

  3. Pis ta Răspunde

    aspi rino du-te bre la psihi, ai probleme cu mansarda!

    • Anonimă Răspunde

      În mintea dumitale, toți părinții îngrijorări pt copiii lor au probleme la mansardă, este? Știi că sunt termene limită cu depunerea actelor pt facultăți – inclusiv diploma de bacalaureat? Dacă se amână examenele, va fi jale. Dar dumneata nu gândești mai departe de propriul buzunar, presupun că ești profesor sau rudă cu careva, din moment ce îi consideri pe părinții îngrijorări “nebuni la cap”. Îți recomand dumitale o doză șoc de realitate, poate te trezești!

  4. Adolf Răspunde

    Băgati armata în scoală. Uniforme, disciplina militărească. Pruncimea de azi, descendenti ai patronilor de birturi de colt de bloc, ai chioșcarilor, a cefelor late etc etc, se cred mai presus de tot ce se poate, pentru că ei au multe drepturi. Dar obligatii ? De ce să aibă obligații?
    Democratia a eșuat încă din fașă.

    • Anonimă Răspunde

      În trecut, mă refer la ultimii 10-20 de ani, nu s-au prea luat măsuri împotriva agresiunilor dintre elevi. Directorii de școli și profesorii au închis ochii cum au putut. Că agresorul era fiul lui cutărică, sau că “un scandal n-ar da bine imaginii școlii”, sau că “e copilul prea sensibil” și “așa-s copiii”. Nu dom’ne, nici prin cap nu le-a trecut că prin neluarea de măsuri când agresiunile, sau bullying-ul, se petrecea doar la nivel de elevi, că fenomenul s-ar fi putut extinde și asupra profesorilor. Combinat cu lehamitea cu care unii profesori vin la clasă. Combinat cu alte comportamente neetice ale profesorilor și directorilor, ne mai mirăm că elevii se poartă cum se poartă față de școală? Nu! Semeni vânt, culegi furtună. Reformarea sistemului de învățământ la sânge. Și atunci poate mai avem o șansă. Nu mai blamăm elevii. Ceea ce preiau de la adulții din jur, vor da înapoi. Uitați-vă puțin și în oglindă.

      • Peda Gogu Repetent Răspunde

        Mda, ca 75-80% dintre cadre predau pentru că nu-și găsesc altceva sau nu fac față. Și de aici se trag multe alte lucruri. Că și părinții care cotizau și susțineau puternic anumite școli și în schimb solicitau tratament preferențial iar apoi din această cauză tot apar alte și alte cazuri similare copy paste și aia e drept. Am ajuns deja până acolo că la un colegiu foarte consacrat și cu rezultate bune hăpt la ultima sunare la clasa a XII-a mama unui copil (mamă care nu e profesor ci întreprinzător cu firmă puternică) și-a premiat propria fiică pentru diverse rezultate deosebite și care nu au strict treabă cu școala (adică sport). Puțin mai multă decență nu ar strica profesorilor și aș vrea să aud un calendar concret cu reformarea materiilor predate și nu gargară ieftină și sterilă. Pentru că dacă nici acum nu se fac primii pași sunteți coautori la coma indusă în care trageți sistemul de învățământ. Pe această cale îmi cer scuze public față de minoritatea dintre voi care pun și suflet în ceea ce fac. Am mai zis-o, protestul este justificat dar nu-și are rostul acum. Ce veți face cu copiii vorba lui @Anonimă care din cauza voastră nu vor putea să-și depună dosarele la facultățile străine unde vreau să meargă??? Credeți că interesează pe careva la Oxford sau Cambridge că voi sunteți în grevă? Asta ca să nu mai pomenim că mulți copiii tot din cauza sistemului de la noi trebuie să dea bacul și dincolo pentru că diploma nu se recunoaște chiar peste tot. Despre asta e ce nu se vorbește? Așa că puțin mai multă decență. Și gândiți-vă la toți părinții din privat care de nu au ce face cu copiii de zile bune și nici singuri nu-i pot lăsa. Sau ce să mai povestim despre educatoarele revoluționare care au tras obloanele grădiniței? Că știu și de astea. Eu în locul părinților nici nu aș mai duce copilul acolo. Să vedem ce va fi. Cum se vor simți educatoarele când se vor uita la camera goală. Și vor rămâne și fără micile mari atenții, flori cu camionul și cadouri bineînțeles. Cadouri după pretențiile lor bineînțeles. Și îmi explică și mie cineva ce poate pricepe un copil de 3-6 ani de aici? De ce vă bateți joc de ei mari pedagogi?

    • Adi Răspunde

      Exact despre asta este vorba,aveți mare dreptate,profesorii sunt legați la mâini de niște legi absurde menite doar sa destrame societatea,iar de respect nici nu poate fi vorba,e pe cale de dispariție…

  5. No spa Răspunde

    În afară de Consiliu și Primărie unde sunt salarii babane, toți restul de la stat ar trebui să iasă în stradă.
    Suntem în 2023 și încă vorbim de legea salarizării din 2017 care nu s-a aplicat decât la cine au vrut (EI).

  6. Unul din popor Răspunde

    Sunt satul deja de pretentiile bugatarilor… Nu spun ca sa nu castige mai mult, dar nu asa.. In conditiile in care sectorul privat da salarii minimd oe economie, pt. Oameni care lucreaza sa faca norma timp de 8 ore si in conditii grele, inginerii primesc 4000 lei, samd… Daca aplici impozitul pe aceste salarii mizere cati bani poti da bugetarilor? La sanatate s-au marit salariile, profesorii castiga cat de cat, si au vacanta destula si lucreaza pana la 1-2… Parintii cumpara rechizitele in scoli, chiar si hartia igienica…. Dar pana cand se mai poate asa… O caserita la finante castiga la ghiseu 6500 lei net… Limirari odata salariile bugetare la max 15000 lei, trimiteti la plimbare pe cine e in plus,(NEPOTISME)… mariti salariile la cei valorosi si eliminati-i pe cei prosti. Cand merg la cate o institutie a statului cad niste oameni increzuti, ursuzi, limitati mentali, si acolo mai sunt cativa care trag si in locul celorlalti… Tara asta e divizata intre privati si bugetari… Datorita politicidnilor incompetenti… Sa va fie rusine!!!

  7. Nec Răspunde

    Agresati? hmmm , ca mai vreti sa va stearga parintii c…u , bani vreti, cadouri vreti ar trebui introdus mai multa psihologie in scoala si la lucrurile de mulca atat pt profesori cat si pt elevi si parinti la locul de munca … la noi prea multe se cer nu ca in alta tara …daca copilul nu ia 10 la mate merg si bat pe masa …parintii exagereaza copilul nu ia 10 ca ii prea stresat cu atata invatat nu ca in alte tari…copii nostri trebuie sa fie doctori,sefi….etc de nu nau bani in casa,hmmm ce gandire …invata copile pana ti se face rau

  8. GB Răspunde

    Învățământul “merge în cap” ca toată administrația acestei țări(poliție, sănătate, etc…) iar “competenții” care o guvernează fac ce știu mai bine, DEZBINĂ ȘI STĂPÂNESC(tradus pe românește : noi ne certăm și ei trăiesc bine). Când sunt deranjați de societate(acum greva profesorilor) mai “strâng șurubul” dezbinării și se vede! Le merge! Somn ușor dragi cetățeni!

  9. ta Pis Răspunde

    Toți cei ce hulesc dascălii sunt niște GĂOZARI! Vreți GĂOZARILOR salar de mizerie, poftiți la catedră și sa vă bucurați de vacanța mare. Nu știți cu ce se mănâncă această paine!

  10. Unul din popor Răspunde

    Ta pis… Eu iti doresc sa ai salarul unui muncitor dintr-o fabrica privata si sa o castigi asa cum se castiga acolo… Si sa te bucuri in fiecare an de cele 21 de zile de concediu… Numai ca sa vezi ce inseamna salar de mizerie si cum se lucreaza pt. mai nimic… GAOZARULE!!!

  11. Spectator scarbit Răspunde

    Aloo..faceti curatenie in ograda invatamantului..dati afara incompetentii…interziceti meditatiile pe bani…si pe urma cereti salarii mari !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.