Ultima actualizare: ieri, 19:05
Locale

Fonduri europene în 2023: 70.000 de euro pentru tinerii fermieri

S-a lansat în consultare publică proiectul de ghid al solicitantului prin care statul propune condițiile de acordate a fondurilor europene de câte 70.000 de euro destinate tinerilor fermieri, din noile finanțări nerambursabile alocate sectorului agricol începând din anul 2023.

Vorbim despre Intervenția DR-30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Național Strategic 2023-2027. Joi, 8 iunie 2023, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), din subordinea Ministerului Agriculturii, a lansat în dezbatere publică primul draft oficial de Ghid al solicitantului pentru această finanțare.

Potrivit calendarului orientativ AFIR, finanțarea pentru tinerii fermieri ar trebui să se deschidă în luna iunie 2023, însă consultarea va mai dura o lună. Până pe 7 iulie 2023, poți trimite propuneri sau observații privind ghidul pe adresa de mail: [email protected].

„Finanțarea este de 100%, nu este necesară co-finanțare. Fermierul primește 75 la sută din sprijin (52.500 EUR) ca avans după semnarea contractului de finanțare. Iar restul de 25 la sută (17.500 de euro) la sfârșitul celui de-al 3-lea sau al 5-lea an, după implementarea planului de afaceri”, spune deputatul UDMR de Satu Mare, Lóránd Magyar, președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților și coordonatorul Rețelei fermierior din Partium.

Bugetul alocat tinerilor fermieri este de 250,7 milioane de euro. Din acești bani vor fi acordate ajutoare nerambursabile de câte 70.000 de euro.

Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se acordă sub formă de sumă forfetară potrivit, pentru o perioadă de implementare de maximum 3 ani sau 5 ani (pentru sectorul pomicol și struguri de masă). Solicitantul trebuie să facă dovada că valoarea investițiilor prevăzute în planul de afaceri reprezintă cel puțin 40% din valoarea sprijinului nerambursabil.

Beneficiarii acestei finanțări vor fi tinerii fermieri, definiți astfel:

„Tânărul fermier” este o persoană cu vârsta de până la 40 de ani inclusiv (până cel mult cu o zi înainte de a împlini 41 de ani) la momentul depunerii cererii de finanțare, care deține competențe adecvate în domeniul agricol și care se stabilește pentru prima dată într-o exploatație agricolă ca șef al respectivei exploatații și deține controlul efectiv privind luarea deciziilor referitoare la gestionarea exploatației agricole.

„Este foarte important de precizat: tânărul fermier trebuie să-și aibă sediul social în același municipiu (unitate administrativă – UAT) în care își are sediul ferma. Adresa și locul dvs. de muncă, dacă există, ar trebui să fie de preferință în același sat sau în zona de captare a unității administrative date, în cel mult 75 km. În cazul activităților de creștere a animalelor, fermierul trebuie să dispună și de clădirile necesare pentru creșterea animalelor. Trebuie să dovediți că dețineți sau folosiți clădirile”, subliniază deputatul Lóránd Magyar.

Ca formă de organizare, categoriile de solicitanți sunt:

  1. Persoană fizică înregistrată şi autorizată în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 44/2008:
  • individual şi independent, ca persoană fizică autorizată (PFA);
  • ca întreprinzător titular al unei întreprinderi individuale (II);
  • ca întreprinzător titular al unei întreprinderi familiale (IF);
  1. Persoana juridică unde un tânăr fermier se instalează și exercită un control efectiv în ceea ce privește luarea deciziilor referitoare la gestionarea exploataţiei agricole.

Ca dimensiuni, exploatațiile pot fi la nivel de microîntreprindere (0-9 angajați) sau întreprindere mică (10-49 angajați).

Grila de punctaj favorizează agricultura ecologică și comasarea terenurilor.

Punctează în în plus planurile de afaceri care promit agricultură ecologică, agricultură de precizie și energie din surse regenerabile.

Grila de punctaj îi favorizează și pe aplicanții care preiau terenuri de la proprietari în vârstă (de la 60 de ani în sus), pentru a le comasa.

Un comentariu

  1. Anca Ciurescu Răspunde

    Principiul instalării tinerilor fermieri in zona montata este DISCRIMINATORIU!!! Nu respecta principiul egalității de șanse!!! Exploatație localizata in proportie de minim 50% in zona montană va primi 20 puncte!! Acest punctaj va face in mod evident diferența și nu va acorda nicio șansă fermelor și fermierilor din celelalte zone ale țării
    Eliminarea acestui criteriu de selecție este imperios necesară daca se dorește respectarea principiilor egalității de șanse și nediscriminării!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.