Ultima actualizare: azi, 12:25

Locale

FOTO/VIDEO. DIICOT Satu Mare a destructurat o rețea internațională de traficanți. Percheziții și arestări

La data de 28 iunie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Satu Mare, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Satu Mare, au pus în aplicare 36 de mandate de percheziție domiciliară, pe teritoriul României, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, constituit în scopul săvârșirii infracțiunilor de trafic de migranți și trafic de droguri de mare risc.

Concomitent, a fost pusă în aplicare și o autorizație de percheziție pe teritoriul Austriei.

Din cercetări a reieșit că, în cursul anului 2022, mai multe persoane, în principal cetățeni români, ar fi constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți, de origine afro-asiatică, pe ruta Ungaria-Austria.

Migranții, după ce ar fi ajuns, ilegal, pe teritoriul Ungariei, ar fi fost preluați de către membrii grupului infracțional, din zona localității Szeged/Ungaria și transportați, în condiții precare, până în apropierea localității Nickelsdorf/ Austria, pentru 3.000 de euro, pentru fiecare migrant.

În cadrul cercetărilor, s-a conturat bănuiala rezonabilă că membrii grupului infracțional organizat ar fi realizat peste 20 de transporturi de migranți, pe teritoriul Ungariei.

Parte dintre aceste transporturi ar fi fost interceptate de către membrii maghiari ai echipei comune de anchetă, pe teritoriul Ungariei, unii dintre organizatori fiind arestați preventiv de către autoritățile judiciare din Ungaria.

De asemenea, s-a reținut și faptul că grupul infracțional organizat ar fi săvârșit, concomitent, infracțiuni de trafic internațional de droguri de mare risc, pe ruta Olanda-Austria-Ungaria-România.

Pe teritoriul țării noastre au fost realizate două capturi de droguri traficate de membrii grupului, 2,7 kilograme de droguri de mare risc (3-CMC, amfetamină și ketamină), în județul Constanța, care ar fi urmat să fie comercializate în cadrul unui festival, respectiv 500 de grame de droguri de mare risc (3-CMC), în județul Cluj.

De asemenea, în cadrul cauzei penale instrumentate de către procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Satu Mare, cercetările au fost extinse cu privire la săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor, membrii grupului înființând societăți comerciale, pe care le-ar fi utilizat în scopul disimulării originii sumelor de bani obținute din activitățile infracționale.

La percheziția efectuată în Viena, vor participa și doi polițiști din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Satu Mare, pentru a sprijini autoritățile judiciare austriece, care vor acționa pentru îndeplinirea ordinului european de anchetă emis de membrii români ai echipei comune de anchetă.

Totodată, polițiștii pun în executare un mandat european de arestare emis de autoritățile maghiare.

Cooperarea judiciară a fost facilitată prin intermediul EUROJUST, fiind încheiat un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă cu autoritățile judiciare din Ungaria.

Activitățile au fost efectuate cu sprijinul polițiștilor din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, brigăzilor de combatere a criminalității organizate Cluj, Constanța, Alba și Timișoara, precum și al polițiștilor inspectoratelor de poliție județene Cluj și Satu Mare.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Documentarea activității infracționale a fost realizată cu sprijinul EUROPOL.

Pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.