Ultima actualizare: azi, 12:25

Locale

PSD și PNL, proiect de lege pentru ridicarea pragului electoral la 7%. Lovitură pentru UDMR

PSD și PNL, proiect de lege pentru ridicarea pragului electoral la 7%. O propunere legislativă introdusă azi în Camera Deputaților de către reprezentanți ai grupurilor PNL și PSD vizează ridicarea pragului electoral cu două procente. Acest proiect de lege ar putea aduce mari probleme UDMR.

În noua formă, UDMR ar putea avea probleme serioase cu accesul în viitorul parlament – la ultimele alegeri luând sub 6%.

În motivarea proiectului depus de deputații Radu Cristescu (PSD) și Adrian Cozma (PNL) se arată că:

”Rezultatele alegerilor derulate în ultimii 20 de ani la nivelul Camerei Deputaților și Senatului au determinat o fragmentare politică importantă. Acest lucru s-a repercutat asupra dificultății constituirii unor majorități parlamentare stabile, care să genereze o stabilitate politică și o stabilitate guvernamentală. Spre exemplu, numai în ultimele două legislaturi, respectiv 2016-2020 și 2020-2024, Parlamentul României a acordat vot de învestitură pentru un număr de șapte guverne. Practic, durata medie a unui guvern a fost de cca. 1 an. Această instabilitate politică și guvernamentală a avut consecințe și asupra stabilității economice, asupra viziunii privind implementarea politicilor cu finanțare externă nerambursabilă, precum și asupra relațiilor politice și economice externe.

Având în vedere faptul că, în anul 2024, vor avea loc alegeri la termen pentru Camera Deputaților și Senat și că, în actualul context internațional România are nevoie de stabilitate politică și economică pentru următorul ciclu electoral, propunem următoarele modificări legislative:

– majorarea pragului electoral de la 5% la 7% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional pentru a asigura formarea unor majorități stabile și stabilitate guvernamentală;

– eliminarea unei prevederi discriminatorii din cuprinsul articolului 94, alin.(2), respectiv coexistența unui alt prag (”20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puţin 4 circumscripţii electorale pentru toţi competitorii electorali”), în condițiile în care senatorii/deputații reprezintă, potrivit Constituției României (art.61), reprezintă în integralitate poporul român, nu doar în 4 circumscripții electorale.

13 comentarii

  1. Dan Răspunde

    Cei doi zapaciti.

  2. Maci Laci Răspunde

    ÎN SFÂRȘIT…. NU ARE CE CĂUTA UDMR LA GUVERNARE!!!

    • vadimT Răspunde

      s-a umflat vaccinu in tine? sa vina Putin

    • Cicero Răspunde

      Si apoi ne dăm cu cărămida in piept ce democratici suntem ….si ce drepturi are lumea ….fara discriminare…..

      • bigbrother Răspunde

        Pentru asta se va lua șuturi pe poponetz de la Ursula. Pe căi ortodoxe și mai puțin ortodoxe. Iar până la urmă dacă ajunge la vot va pica. Nu că țin să fie UDMR sau altă formațiune în parlament dar 7% e prea mult. E o inițiativă aiurea. În acest moment legea stabilește că la alianțe de partide trebuie 8% ca să intre. Acum mai trebuie să se mai spună că nu este îndreptat împotriva UDMR când inițiatorii toată ziua scuipă în direcția respectivă. Numai să nu se întoarcă împotriva lor. Țin să le amintesc că pe cai mari era Ludovic neînfricatul acum niște ani, chiar puțini iar acum se chinuie cu cei 1% ai forței dreptei că poate-poate. Nu fă altuia ceea ce nici ție nu ți-ar plăcea. Se predă acasă în primii 7 ani. La cum se comportă în ultima perioadă respectivii inițiatori eu le-aș mustra părinții, dar strașnic.

  3. H&R Răspunde

    Vezi ca in Teleorman vor fi si mai multi unguri la vot. 😁

  4. Tercica Răspunde

    Urcați pragul în așa fel încât să iasă numai ciuma roșie.

  5. Satmarean1 Răspunde

    ….sau ciuma galbena!!!!!

  6. Marius Groza Răspunde

    PNL trece in 2024 pragul de 7% ???????

    • Puiu Răspunde

      Trece cu să nu treacă,a rezolvat șeful tău Cozma să iasă treburile cum trebuie că doar el le știe face și aranja cum nu știe nimeni, până intra in alianță cu PSD local și apoi să vezi cu ii dă cu virgulă!:))

  7. Calin Răspunde

    Bagati dictatura militara!
    Si impuscati-l pe Maci Laci!

  8. ????? Răspunde

    Interesant este ca cei din Satmar propun o asemnea aberatii , mai ales ca vin din familii mixte.

    • bigbrother Răspunde

      👍. Ar trebui “felicitați” cei care așa i-au educat. Numai să nu se întoarcă roata că nu se știe niciodată. Apoi e dureros când te trezești jos de tot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.