Ultima actualizare: azi, 16:36

Locale

FOTOGALERIE. Grevă japoneză în spitale. Sindicatele amenință cu greva generală

Federația Sanitas din România a declanșat, miercuri, 7 iunie greva japoneză în unitățile medicale din țară. Angajații din sănătate cer salarii mai mari, dar și deblocarea posturilor în sistemul sanitar public.

Sindicaliștii din sănătate din toată țara au început greva japoneză în instituțiile publice de sănătate și asistență socială, fără întreruperea activității, până la rezolvarea revendicărilor. Angajații din sănătate au anunțat că fac grevă japoneză miercuri, iar de pe 15 iunie intră în grevă de avertisment. Dacă Executivul nu-și va respecta promisiunile, de la 1 iulie va fi grevă generală, pe durata căreia vor fi asigurate strict urgențele medicale.

Liderii Sanitas judeţeni prezenţi la şedinţa Consiliului Naţional din data de 31 mai, reprezentând cei peste 100.000 de membri de sindicat din sănătate şi asistenţă socială, au analizat rezultatele negocierilor din ultimele zile purtate de echipa federaţiei din sănătate cu premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. Astfel, Consiliul Naţional a luat act de faptul că autorităţile, la presiunea Sanitas şi prin negociere directă cu reprezentanţii federaţiei, au identificat soluţii funcţionale care pot conduce la rezolvarea, în perioada imediat următoare, a revendicărilor sindicaliştilor.

Acestea vizează: deblocarea angajărilor în cele două sisteme; alocarea sumelor necesare pentru a asigura plata voucherelor de vacanţă pentru toţi angajaţii; adoptarea în perioada imediat următoare a unui act normativ care să asigure atingerea salariului de bază maxim prevăzut în Anexa II la Legea 153/2017 pentru toate categoriile de angajaţi din Sănătate şi Asistenţă socială.

Sindicaliştii mai solicită revizuirea ierarhiei pentru toate funcţiile din sănătate, implicit reaşezarea asistentului medical în grila de salarizare cuprinsă în noua Lege a salarizării bugetare; recunoaşterea rolului asistenţilor medicali în funcţionarea sistemului de sănătate publică se va regăsi în viitorul program de guvernare; finalizarea negocierilor şi semnarea CCM la nivelul sectorului de negociere colectivă Sănătate; garantarea menţinerii locurilor de muncă pentru personalul angajat în unităţile medicale din reţeaua CFR şi după ce acestea vor fi transferate la alte autorităţi.

Grevă japoneză la Spitalul Județean Satu Mare:

18 comentarii

  1. vadimT Răspunde

    De ar lucra ca si japonezii atunci am duce noi bine. Rusinica tuturor celor care faceti greva. Dar din ce? De cu nu va ridicati pt cei de la particulari care va platesc salariile. Cand nu vom fi noi , nici voi nu mai aveti salarii. Si mai si asteptati spaga!!!!

    • ... Răspunde

      Mars in gaura de unde ai ieșit, tu compari tehnica medicală din Japonia cu ce au la dispoziție medicii din Romania???

      • Adi Răspunde

        Mars ție asistenta întrată pe șpagă în sistem care stai pe Facebook tot programul tău, iar când pacienții au nevoie de tine te simți insultața .
        Mars ție medic șpăgar care stai 4 ore în spital și după te duci în privat directionand pacienții de la stat .
        Aveți deja salarii uriașe pe care nu le meritați , un sistem putred și plin de incompetente și incompetenți .

          • ...

            Aceste două postări nu-mi aparțin. Nu știu de ce cred unii că sunt mai credibili așa folosindu-se de nickul meu. Și ca să lămuresc pentru totdeauna. Dacă voi credeți că faceți ceva util sistemului comentând în felul ăsta vă amăgiți singuri.
            @Adi să știi că aș fi de acord inclusiv cu tot ce ai enumerat mai sus, inclusiv cu șpăgile, atențiile și cu restul doar să-ți ofere măcar la schimb un diagnostic bun. Dar nu sunt în stare de asta. Nu doresc să reproduc reacția și epitetele doamnei dr. Szabo de la Tg.Mureș vizavi de dignosticul din Satu Mare pentru că intră la categoria obligatoriu de cenzurat. Și asta din partea unei doctorițe pensionare! Dar vă eliminați prin incompetența voastră și între voi. Că dacă unul din sistem apelează la voi tot aceleași lucruri le faceți și cu ei! De ce? Pentru că s-a cultivat o incompetență deja peste limita de toleranță. Noi nu avem diagnosticieni pentru un caz așa mai serios.

          • Spagar

            Nu există salar mai mic de 3540 de lei pentru vreun angajat din spital, femeia de serviciu are mai mult de atât. AȘA CĂ MARS ON CUȘCĂ PĂRĂSITĂ

          • ...

            @Spagar, indiferent de asta dar măcar și-ar face treaba cum trebuie, adică măcar să nimerească diagnosticul cât de cât! Dar la câte rateuri fac nici nu mă mir că au început să plece și doctorii de la noi. Dacă ai ceva problemă mai serioasă nu ai nici o șansă aici, decât pe câteva specializări unde au mai rămas medici buni. Dar per general e dezastru. Și acuma nu te supăra dar ajungi acolo să faci grevă japoneză pentru femeia de serviciu???? Unde și în ce domeniu ai mai auzit tu asta în afară de sănătate ori acum în învățământ? În multe instituții bugetare aceste servicii sunt de pe puțin 10 ani externalizate. Sindicaliștii și-au pierdut busola. Și totul este alimentat de la spate, sunt ațâțați cu jumătăți de adevăruri și întărâtați. Nu așa se face un dialog social. Dar nu au decât să continue. Vor culege exact ce au semănat.

  2. Kuka Răspunde

    Întreb decidenții: CINE are interes să păstrăm valoarea punctului de amendă la nivelul salariului minim de acum aproape 5 ani??
    TREBUIE urgent actualizat și chiar mărit punctul de amendă pentru a descuraja astfel de comportamente!!!
    Dacă s-ar mări punctul de amendă, s-ar găsi bani și pentru sănătate și pentru educație, cauza directă a multor accidente!

  3. vadimT Răspunde

    Vrem spaga mai mare!! Sau care e sloganul grevei? au salarii destul de mari, dar D-zeu nu bate cu bota, n-au sanatate la cat de grasi sunt.

    • Gheorghe Răspunde

      Precis pleznește diabetul in tine la ce frumos esti

      • Gheorghe Răspunde

        Iar nu mi-am luat pastilele cu litiu și încep să am vedenii. Paranoia, te halesc!

        • ... Răspunde

          Vreau să-mi dai insulină!

          • ...

            Am mai zis-o. Pentru cei care se folosesc de numele meu i-am blestemat pe toți. Și spre suprinderea mea funcționează, că nu sunt eu amator de așa ceva. Așa că te rog frumos abține-te. În rest condoleanțe familiei vis-a-vis de comentariul tău debil. Dar cine este nesimțit nu își dă seama de asta. Nu mă atrage în a comenta că vei ieși șifonat. Acum răzi și te crezi hazliu. Mai vedem.
            PS. Îți doresc din tot sufletul toate problemele medicale posibile și imposibile pentru tine. Că tu ai început. Vei vedea ce ușor se scapă sistemul de tine. Dacă ai bani mulți eventual te vor taxa la sânge dar sănătate în veci nu vei mai avea. În loc să-ți bați joc de alții bucură-te de sănătatea ta nemeritată. Că altfel vei descoperi (dar asta prea târziu) ce bogat erai acum și ce prost ai fost. Mă rog, asta din urmă este starea ta naturală. Prost de bubui.

  4. ... Răspunde

    Îmi place să-i dau mwie lui bigbrother și apoi să i-o sug lui Gheorghe. Nu-i problemă cu bolile, am în familie medic și farmacist veterinari, mă tot laud cu ei, să par și eu deștept

  5. Corneliu Răspunde

    Nemernici astia nu schimba nici cearsaful sub tine daca nu dai 50 lei …si mai vor ridicare de salar ???????????? TUPEU DE NEMERNICI

  6. mara Răspunde

    Nu generalizez, dar unii n-au ce cauta in sanatate..Tatal meu a murit din cauza incompetentei lor..Nu mi-am imaginat ca unii chiar n-au empatie ..efectiv mori cu zile..pun diagnostice eronate,.. te trateaza de altceva ..Chiar n-am crezut ca asa a ajuns sistemul sanitar..! Si asa e…fara 50 lei..nici cearsaful nu-l schimba!Linistit pot trai din spagi! Pensionarii sa primeasca bani in plus, nu sistemul de sanatate! Mori la urgente!Si pentru indiferenta..vor bani in plus!Nu mai vorbesc de pandemie..mureau oamenii cu zile din cauza protocolului criminal! Daca nu vreti in sanatate..mergeti in constructii!Eu lucrez 8 -10 ore non-stop..fara pauze de cafea,tigara sau barfe..si iau jumate cat o asistenta! Nesatuli sunteti!

    • Gheorghe Răspunde

      Dacă nu ți-a plăcut școala:)

      • Gheorghe Răspunde

        Că uite eu nici nu trebuie să lucrez. Trăiesc ca boierul din postări și bag la alții bățul prin gard. Atunci de ce să-mi murdăresc mâinile?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.