Ultima actualizare: azi, 22:25

Locale

Peste 1.000 de cadre medicale de la Spitalul Județean Satu Mare în grevă japonez

Aproximativ 1.250 de cadre medicale de la Spitalul Județean Satu Mare se află, din această dimineață, în grevă japoneză. Liderul sindicatului Sanitas din cadrul spitalului a precizat că pacienții nu sunt afectați de această grevă.

Majoritatea celor ce se află în grevă sunt asistenți medicali, infirmieri, brancardieri, alte categorii TESA, însă au parte de susținerea medicilor, potrivit liderul sindicatului Sanitas din cadrul spitalului.

Și medicii sunt în asentimentul nostru pentru că și ei vor beneficia de drepturi pe care le cerem noi. […] Pe pacienți nu îi afectează. Noi ne desfășurăm munca ca și cum ne-o desfășurăm zi de zi. […] Aceste drepturi trebuiau să ni se dea în 1 ianuarie 2018 și suntem în 2023 iunie”, a declarat Ioan Nințaș Marian – președintele Sanitas Spitalul Județean Satu Mare.

Greviștii spun că este umilitor ca și categorie profesională să cerșească de fiecare dată la poarta statului ceea ce li se cuvine.

La un anumit interval de timp suntem puși în situația de a ne revendica drepturile și este, oarecum, umilitor ca și categorie profesională să cerșim de fiecare dată la poarta statului ceea ce ni se cuvine de drept pentru activitatea pe care o depunem. Pentru un oarecare timp nu văd nicio modificare în modalitatea de rezolvare a problemelor legate de salarizale, de condițiile de muncă și, nu în ultimul rând, de numărul de personal care ar trebui să existe în sistemul de îngrijiri de sănătate pentru că este mult sub limita normală. După un interval de timp se ajung la negocieri care au ca și finalitate rezolvarea cel puțin a problemelor stringente, importante și care ard, să zicem”, a declarat Mariana Marian, vicepreședinte al Sanitas Spitalul Județean Satu Mare.

Grevă japoneză în toată țara

Federația Sanitas din România a declanșat, miercuri, 7 iunie greva japoneză în unitățile medicale din țară. Angajații din sănătate cer salarii mai mari, dar și deblocarea posturilor în sistemul sanitar public.

Sindicaliștii din sănătate din toată țara au început greva japoneză în instituțiile publice de sănătate și asistență socială, fără întreruperea activității, până la rezolvarea revendicărilor. Angajații din sănătate au anunțat că fac grevă japoneză miercuri, iar de pe 15 iunie intră în grevă de avertisment. Dacă Executivul nu-și va respecta promisiunile, de la 1 iulie va fi grevă generală, pe durata căreia vor fi asigurate strict urgențele medicale.

Liderii Sanitas judeţeni prezenţi la şedinţa Consiliului Naţional din data de 31 mai, reprezentând cei peste 100.000 de membri de sindicat din sănătate şi asistenţă socială, au analizat rezultatele negocierilor din ultimele zile purtate de echipa federaţiei din sănătate cu premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. Astfel, Consiliul Naţional a luat act de faptul că autorităţile, la presiunea Sanitas şi prin negociere directă cu reprezentanţii federaţiei, au identificat soluţii funcţionale care pot conduce la rezolvarea, în perioada imediat următoare, a revendicărilor sindicaliştilor.

Acestea vizează: deblocarea angajărilor în cele două sisteme; alocarea sumelor necesare pentru a asigura plata voucherelor de vacanţă pentru toţi angajaţii; adoptarea în perioada imediat următoare a unui act normativ care să asigure atingerea salariului de bază maxim prevăzut în Anexa II la Legea 153/2017 pentru toate categoriile de angajaţi din Sănătate şi Asistenţă socială.

Sindicaliştii mai solicită revizuirea ierarhiei pentru toate funcţiile din sănătate, implicit reaşezarea asistentului medical în grila de salarizare cuprinsă în noua Lege a salarizării bugetare; recunoaşterea rolului asistenţilor medicali în funcţionarea sistemului de sănătate publică se va regăsi în viitorul program de guvernare; finalizarea negocierilor şi semnarea CCM la nivelul sectorului de negociere colectivă Sănătate; garantarea menţinerii locurilor de muncă pentru personalul angajat în unităţile medicale din reţeaua CFR şi după ce acestea vor fi transferate la alte autorităţi.

8 comentarii

  1. De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

    NU VA AJUNG SALARIILE ȘI SPAGA LUATA HOȚI ȘI CRIMINALI CE SUNTEȚI!!!

    • De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

      Nu. Dar întreabă asta unul care se folosește de porecla altuia?

      • De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

        DA!!!

        • De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

          Și pe deasupra și defazat cu zilele? Nu ai ce face omule? Se pare că nu. Înseamnă că ori ești plătit pentru asta ori ești asistat social. Corectează-mă dacă nu văd bine. Că dacă e așa ești un monument de inutilitate în persoană.

  2. satmarean Răspunde

    Nu va mai satura Dumnezeu, jigodiilor. In pandemie toti v-ati schimbat masinile si casele cazaturilor. Bani vreti si competente 0. Cat dracu vreti ma, ca un asistent are 7-8 mii salariu.

  3. Gheorghe - Gyuri cel adevărat Răspunde

    Aplauze îndelungi eroilor în halate albe! Bravo! Țineți-o tot așa. Măcar atunci nu lucrați și mai scapă câte un bolnav de voi. Nu vreți salarii în aur cam câte kile are fiecare în parte? Și eventual bonus ceva smaralde și diamante? Iar pe robinet să curgă lapte și miere la voi? Că din cauza nesătuilor ca și voi deja se dă apa mai scump decât la arabi! Da, da. verificați dacă nu mă credeți. Dar ce să faci, noi nu avem apă, suntem săraci, Someșul a secat pe când în deșert ăia nu știu unde să mai pună apa, atâta au. Așa că continuați. Nu există suma de bani care să vă ajungă.

  4. Cris Răspunde

    Puteți dansa Jerusalema 😂😂😂

  5. H&R Răspunde

    “Aproximativ 1.250 de cadre medicale de la Spitalul Județean Satu Mare”

    1250? Si cand ajungi la UPU astepti o zi intreaga. Ceva nu bate matematic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.