Ultima actualizare: azi, 09:22

Naţionale

România a rămas fără bani pentru refugiați. Multe mame, nevoite să se întoarcă în Ucraina

Refugiații ucraineni din România nu au mai primit din luna aprilie banii promiși de guvernul român sub forma unui ajutor financiar pentru fiecare familie, informează Digi24. Astfel, multe mame se văd nevoite să se întoarcă în Ucraina.

O refugiată ucraineană, mamă a unui copil de 7 ani, a declarat că la finalul acestei luni va rămâne fără niciun ban și că singura variantă, pentru ea și alte mame aflate în aceeași situație, este să se întoarcă în Ucraina, „fix acolo de unde au fugit”.

Guvernul român a modificat, chiar din luna aprilie, condițiile și mecanismul acordării acestui ajutor. Refugiații ucraineni vor putea primi pentru 4 luni consecutiv un ajutor de 2.000 de lei pentru familie, după care, din septembrie, aceștia vor trebui să se angajeze pe piața muncii din România și să-și înscrie copiii la o școală din România.

Conform datelor centralizate de UE, în luna martie peste 117.000 de refugiați ucraineni beneficiau de sistemul de protecție temporară al Uniunii Europene.

„În ultima lună și jumătate au plecat din țara noastră în jur de 20.000 de refugiați. În acest moment, numărul acestora a ajuns la circa 95.000”, a declarat pentru digi24.ro, Ștefan Leonescu, project manager JRS România.

Conform lui Leonescu, în acest moment, toate sumele guvernamentale pentru refugiații ucraineni „sunt blocate”, iar acești bani se pot debloca doar la viitoarea rectificare bugetară.

Statul are o cheltuială zilnică de peste 350.000 de euro pentru refugiați. A plătit anul trecut din fonduri publice pentru refugiați peste 106 milioane de euro, reprezentând, astfel, o cheltuială zilnică de peste 352.000 de euro.

2 comentarii

  1. Manea Răspunde

    Sa nu plangem prea mult dupa acesti bani . Dupa Revolutie , mukti romani au plecat in Germania si au primit ajutor pana s-au saturat . Se predau pe nume diferite in mai multe ” landuri” sa incaseze ajutorul banesc . Apoi isi ridicau case in Romania pe banii nemtilor

  2. Soso Răspunde

    Problema e ca nici nu si-au cautat de lucru..au asteptat doar ajutoare. Ajutati poporul roman,sunt atatia oameni sarmani..si ii ajutam pe cei cu masini de lux si bani garla..Ficusul in loc sa ajute tara da ajutoare si bani Ucrainei! Sper sa scapam de aceasta conducere! Bravo Ungariei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.