Ultima actualizare: azi, 15:49

Locale

VIDEO. Noul pod peste Someş intră în noua etapă: lucrări spectaculoase şi dificile

Noul pod peste Someş intră în noua etapă. Reprezentanții companiilor Strabag și DYWIDAG Stay Cable au prezentat astăzi, într-o conferinţă de presă susţinută la Primăria Satu Mare, stadiul investiției de la podul peste râul Someș, din zona str. Ștrandului, precum și operațiunile care vor avea loc în perioada imediat următoare. 

Primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, a declarat că lucrările la pod intră acum într-o nouă etapă, şi anume montarea hobanelor, a cablurilor din oţel care vor susţine structura metalică.

Reprezentanţii firmei DYWIDAG Stay Cable au prezentat detalii din mai multe lucrări pe care le-au efectuat pe cinci continente.

Potrivit acestora sistemul de hobanaj folosit la Satu Mare este unul modern, cablurile se pot înlocui individual, acestea sunt tratate, sistemul permite tragerea cablurilor fir cu fir, izolaţia fiind una foarte bună, împotriva apei şi a aerului. Podul va avea protecţie inclusiv la foc.

Structurile sunt elastice, dar vor fi montaţi o serie de senzori care vor transmite informaţii non stop unui sistem centralizat, astfel că totul va fi sub observaţie.

Pe pilonii podului de la Satu Mare, înalţi de 74 de metri, vor fi montate câte 14 cabluri pe fiecare parte. Vor fi folosite 4 tipuri de cabluri. Deschiderea centrală a podului este de 195 de metri şi se va folosit 190 de tone de cablu de oţel.

 

11 comentarii

  1. Mda Răspunde

    Mda. Cum anticipam. Se pregătește terenul pentru a ne explica de ce nu va fi gata la timp. Să ridice cineva mânuța care mai crede că va fi gata la 31.12.2023! Și când va fi până la urmă gata va veni în scurt timp showul cu probleme în exploatare. Știu eu bine de ce zic asta. Mai avem cam un an jumate-doi ani până se va termina. Notați asta undeva.

    • vadimT Răspunde

      Bine ca tu stii, doare esti inginer CFDP. Poate sti ce inseamna. Tu deja si terminai podul si predai la primarul Cosma! Mai bine verifica podul reabilitat de Coica, sau la asa ceva nu te pricepi? Mai bine joci personajul supozitorului!

      • Mda Răspunde

        Nuuuuu. Dar nici nu promiteam aiurea. Ce-mi plătești dacă se va dovedi că așa va fi cum am zis? Că executarea e un lucru dar stai să vezi după predare și exploatare ce va fi. Mai ales pe parte de mentenanță. Cel mai mult mă nedumerește de ce s-a insistat pe această soluție tehnică când se vede foarte clar că la varianta de ocolire podul clasic funcționează bine. Ce va fi dacă vor fi probleme pe partea de susținere??? Eu îți recomand să nu lingi așa cu spor dosul cuiva că oricum respectivul este lămurit de calitatea ta umană.

    • Mircea Govor Răspunde

      Lasă că rezolvă nașul tău Cozma

  2. Mda Răspunde

    @vadimT, sunt inginer care lucrez pe diverse șantiere prin județ și nu mici. Asta ce s-a prezentat e petardă, fumigenă, cum vrei să le numești. În momentul în care se spune că va fi gata montat pe undeva prin noiembrie după care vor veni săptămână de teste îți zic eu că anul ăsta șansele sunt zero. Pe această cale te întreb pe tine tru pe care lume trăiețti? Că vezi tu ce s-a întâmplat la varianta de ocolire! Cât s-a întârziat pe niște soluții tehnice. Mai ții minte? Sau nu ai voie?
    Ăla care semnează ca primarul (la propriu) este jurist. De city manajer nici nu mai zic nimic. Ne-am înecat la mal cu proiecte mult mai simple de făcut. Parcul Cubic îți zice ceva? Dar să nu am eu dreptate.

  3. Ter cica Răspunde

    Conform inscripției de la întrarea pe pod (Peny de pe Botizului) scrie mare “data finalizarii lucrarii 22.11.2022”, așa că 1 an sau 2 în plus fix pix. Dacă a dispărut tabla, nu-i nimic , am poză.

    • Mda Răspunde

      Aia e baiul că nici data asta nu vor putea să respecte. Dar ca să vezi sunt destui care și de la anunțul ăsta au orgasm. Nici nu le mai trebuie pod că doar a fost anunțat!🥴😰🙃

      • Sâcă Răspunde

        Sânt foarte rare finalizările la timpul promis . Pe parcurs intervin multe probleme și nu este un podeț , iar vina nu este a primarului , el a transmis termenul dat de constructor … Iar celor tari in critici i-aș întreba, de câte ori și-au dus bmv (să nu zic cotețul) la reparat și n-a fost gata la termenul promis , din anumite motive plauzibile … A fost doar unul din exemplele cu planul de acasă și cel din târg …

        • Mda Răspunde

          De acord și cu asta. Dar în cazul dumnealui cam prea des (de fapt cam de fiecare dată) când e vorba de ceva tot intervine ceva pe parcurs. Stația de autobuz de pe Fabricii, parcul Cubic și lista poate continua mult și bine. Asta pe lângă faptul că din proiecte unele au fost executate jalnic și e mai rău după reabilitare decât înainte. Sau în cazul pasarelei pasează vina către autorități când e vorba de incompetență din interiorul instituției pe care o conduce. Prea ușor se aruncă cu afirmații fără acoperire și epitete și când îl critici te face coichist. Nimic mai neadevărat!
          PS. Nu am bmw și nici nu intenționez să achiziționez. Nu am frustrări de genul cum au mulți. În schimb doresc o conducere mai profesionistă la cârma orașului. E mai bine decât înainte dar sunt multe sincope în continuare. Nepermis de multe.

  4. Radu Răspunde

    Nu înțeleg de ce au făcut un pod asa complicat. Podul de la centura e simplu si a fost finalizat în timp mult mai scurt. In loc de pod asa mare puteau face 2 poduri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.