Ultima actualizare: azi, 19:37

Locale

VIDEO. Satu Mare, anii ’50. Imagini de colecție cu fabrica Mondiala

Imagini de colecție cu fabrica Mondiala din municipiul Satu Mare au fost postate, pe Facebook, de cei de la Cineclic. Imaginile datează din anii 1950 și prezintă cum ,,pricepuții muncitori reușesc să scoată, zilnic, sute de confecții de toate felurile”.

,,Orașul Satu Mare. Aici se află cea mai mare Cooperativă de confecții din țară”, așa începea un clip de prezentare a fabricii Mondiala în anul 1955. Mondiala își are rădăcinile în cooperația meșteșugărească Cooperativa Croitorilor “Munca” înființată în anul 1935, ce își schimbă în anul 1945 denumirea în Cooperativa croitorilor “Mondiala”. ,,Chiar și cele mai pretențioase gusturi vor fi satisfăcute de bogatul și variatul sortiment de modele al Cooperativei Mondiala din Satu Mare”, se mai precizează în clipul de prezentare.

Articolele vestimentare fabricate la Satu Mare ajungeau în țări importante din Europa, dar și peste Ocean, iar an de an, odată cu creșterea gamei de produse și creșterea nivelului calitativ al acestora, producția pentru export s-a mărit considerabil.

Prima comandă pentru export s-a înregistrat în anul 1960, atunci când s-au produs articole pentru copii, după care gama de produse cerute s-a diversificat, trecându-se și la articole pentru femei. Țările în care ajungeau articolele vestimentare realizate la Satu Mare au fost Franța, Belgia, Olanda, Anglia, Italia, cele două Germanii de atunci, SUA sau URSS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.