Ultima actualizare: ieri, 15:49

Locale

Centru de vârstnici închis la Satu Mare. Pensionarii vor fi evacuaţi!

Centru de vârsnitici închis la Satu Mare.  Instituţia Prefectului Satu Mare a prezentat astăzi, succint, rezultatele controalelor efectuate de echipele de control constituite în baza Ordinului prefectului nr. 220/10.07.2023 pentru verificarea centrelor rezidențiale destinate persoanelor vârsnice, persoanelor cu dizabilități și copiilor, pe parcursul zilei precedente.
Astfel, în data de 10.07.2023 au fost verificate șapte centre rezidențiale de îngrijire și asistență socială pentru persoane vârsnice, 3 ale unor asociații și patru ale operatorilor economici (SRL).
Au fost identificate următoarele deficiențe:
– Neîndeplinirea standardelor de licențiere;
– funcționare fără autorizație de securitate la incendiu, instalații de semnalizare, detectare și alarmare nefuncționale, lipsa stingătoarelor, a detectoarelor de incendiu;
– lipsa elementelor de identificare la produse alimentare, veselă degradată, a probelor de alimente;
– lipsa autorizației de sănătate și securitate în muncă, nerespectarea periodicității instruirilor specifice;
– lipsa regulamentelor de ordine interioară, a registrelor specifice.
A fost aplicat un număr total de 32 de sancțiuni, din care 11 amenzi în cuantum total de 71500 lei și 21 de avertismente.
La una din locațiile verificate, unde s-au aflat 17 persoane rezidente s-a constatat că nu sunt respectate condițiile de funcționare, ca urmare Direcția de Sănătate Publică Satu Mare a dispus măsura de suspendare a activității, urmând ca toate cele 17 persoane vârstnice să fie relocate până la remedierea situației la un centru pentru vârstnici al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Satu Mare  (DGASPC).

Controale în tot județul Satu Mare:

Peste 40 de centre de bătrâni și copii din județul Satu Mare vor fi verificate în următoarea săptămână, a anunțat prefectul Radu Roca, în cadrul unei conferințe de presă. Controalele au început luni, 10 iulie.

În total, în perioada 10 – 17 iulie, vor fi verificate 48 de unități din județul Satu Mare care au grijă de bătrâni, persoane cu dizabilități și copii. Verificările au început luni dimineața, 10 iulie, și se vor încheia la începutul săptămânii viitoare. În cadrul unei conferințe, prefectul Radu Roca a anunțat că în fiecare zi vor fi făcute rapoarte publice cu privire la centrele care vor fi verificate. De asemenea, reprezentantul guvernului în teritoriu a ținut să precizeze că își dorește ca aceste controale să fie eficiente.

,,Dacă vor exista deficiențe ne vom deplasa la fața locului, pentru a vedea stadiul real”, a declarat prefectul Radu Roca.

Astfel de controale vor avea loc în toată țara, la centrele rezidențiale, de stat sau private, efectuate de echipe mixte coordonate de prefecți, având în componență reprezentanți ai Direcțiilor de Sănătate Publică, Inspectoratelor Teritoriale de Muncă, Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Agențiilor Județene de Plăți și Inspecție Socială, Inspectoratelor de Poliție Județene, Inspectoratelor pentru Situații de Urgență, Oficiilor Județene pentru Protecția Consumatorilor, Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Județene.

4 comentarii

  1. Pop Răspunde

    Se putea ca jegosul de Satu Mare sa nu apară în peisaj,la stiri?sa fie in ton cu “moda” azilelor???

  2. Opinie Răspunde

    Nu putea ca el sa depisteze .

    • c-block Răspunde

      L-a depistat stând la teatru când a fost ales șef peste pesedeul municipal sătmărean. E superpotent băjatul! Este în mai multe locuri deodată.

  3. Egal Răspunde

    Întrebare ,de ce nu sa transformat prima data clădirea după conform standardelor în vigoare și apoi să functioneze ,ce caută covoare pe jos într-un cămin de bătrâni? Cine răspunde daca se împiedică și cad ( logic obiectul.careca provocat căderea și stăpânul obiectului ar trebui să preia costurile ptr tratament) nu mai vb de podea antiderapanta ,pardoseli fara praguri sa fie accesibil ptr cei care se ajuta de un mergător pe roti ,holurile sa fie spațioase să încapă 2 scaune cu rotile unul lîngă altul.lista de meniuri pe o săptămână .a și nu uitați poate cei gravi au fost internați urgent in spital n-ar fi rău să urmăriți și acest aspect ! Lista cu sugestii ar putea fi extrem de lunga dar ii las pe cei abilitati să-și facă jobul. Și încă ceva îngrijitul celor care au nevoie se face cu multa dragoste ptr meserie ,empatie pt oameni și susținere financiară serioasa celor doritori cu bani putini nu se poți face. îngrijire de calitate ..E o meserie aparte .Sănătate la toti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.