Ultima actualizare: azi, 21:27

Locale

Scandal în stomatologie: mii de cabinete, în pericol să se desființeze! Prețurile vor fi uriașe

Peste 15 mii de cabinete stomatologice mici, cu unul sau doi medici, riscă să se desființeze, după ce o nouă serie de norme îi obligă pe dentiști să aibă diplome în igiena orală pentru a face o extracție sau chiar un detartraj, informează Digi24. Cei mai afectați ar urma, însă, să fie pacienții, care vor fi nevoiți să meargă la marile clinici unde vor plăti triplu.

Patronatul Medicilor Stomatologi din România (PMSR) are o reacţie dură după ce Colegiul Medicilor Stomatologi din România a emis două decizii care reglementează competenţele dentiştilor. Aceste decizii aruncă practic în aer sistemul de asistenţa medicală stomatologică şi vor însemna costuri mai mari pentru aceleaşi intervenţii sau tratamente, drumuri în plus pentru pacienţi, liste de aşteptare foarte lungi etc.

Stomatologii spun că vor fi nevoiți să își închidă cabinetele. O petiție depusă la Ministerul Sănătății cere anularea deciziilor luate de Colegiul Medicilor Stomatologi. Alexandru Rafila susține că Ministerul nu a fost consultat atunci când au fost făcute noile reguli. Clinicile mari sunt avantajate de noua legislație, pentru că acolo sunt mai mulți specialiști, spun medicii.

Vor merge la toți specialiștii ăștia, vor avea drumuri de făcut în plus, vor avea costuri de plătit în plus. Un tratament la un medic generalist costa X lei, la un specialist va costa X lei înmulțit cu 3, a declarat medicul stomatolog Adrian Bistriceanu, pentru Digi24.

Cosmin Rațiu, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Satu Mare, a declarat că decizia publicată în Monitorul Oficial nu a fost votată de Colegiul Local al Medicilor Stomatologi Satu Mare. El cere demisia celor de la conducerea instituției de la nivel central și spune că stomatologii sunt pregătiți să iasă în stradă.


CITEȘTE ȘI:

 

6 comentarii

  1. Pop Ioan Răspunde

    Si de cind vor fi fiscalizate aceste costuri. Sau si la ANAF sint “clienti”.Ti se spune pretul in Euro , daca platesti in EURO primesti o reducere de 5%.Dintarosul nu cunoaste RON.

  2. Pop Ioan Răspunde

    Scuze costuri=venituri

  3. gusteru Răspunde

    pana acum tot mari au fost preturile….mi au scos o masea cu 650 lei…. nici nu am avut curaj sa intreb cu cat pun altul….

  4. România reală Răspunde

    Eu sincer nu-i mai pricep pe unii din țara asta. Pe lângă faptul că toate tratamentele stomatologice au fost scoase din contractul cu casa de asigurări (măcar cele de bază puteau fi lăsate că și așa e vai de capul nostru ce găsești prin gurile oamenilor) acum ei cu mânuța lor mai complică și mai mult? Păi faceți atunci pe codsuri cum se fac multe lucruri și complicați-vă singur și mai mult că nici voi nu veți ști ce are voie și cine! Bine? Asta ca să fie cât mai supercomplicat. Că până acum nu a fost destul de scump și de încâlcit? Care-i scopul acținuii până la urmă? Ca oamenii sigur să nu mai beneficieze nici măcar contracost piperat de servicii de specialitate?

  5. ..😅🤣😅 Răspunde

    Mi se rupe inima..😅🤣.. GATZI VOȘTRI..când luați 1000 de euro pe o lucrare nu vă plangeati..sa trezit Ratiu pulii care făcea dinții la toată diaspora să se PLâNGă…MARȘ MORȚII TĂI DE HOȚ

  6. pop ioan Răspunde

    Vor lucra la negru.Ca nimeni nu-i verifica.Nici daca au dreptul sa efectueze lucrarea respectiva , nici daca fiscalizeaza lucrarea respectiva.In cel mai rau caz vor denumi lucrarea executata drept o lucrare pt care au autorizatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.