Ultima actualizare: azi, 19:37

Locale

Val de caniculă în România: Maximă de 40 – 41 grade la umbră

Un blocaj atmosferic se află deasupra Europei, în care o masă de aer fierbinte stă pe loc, astfel se așteaptă ca temperaturile să crească, spun meteorologii.

Blocajul urmează să aducă în România două săptămâni de caniculă cu temperaturi de peste 40 de grade la umbră.

 „Este o situație de blocaj. Aceste situații de blocaj pot duce fie la valuri de căldură, fie la valuri de frig, fie la inundații în urma unor ploi persistente și abundente. Acest blocaj atmosferic, această circulație de blocaj, adică un câmp de presiune ridicată care acumulează, deci, o masă de aer care stă în loc. Masa de aer staționează și se încălzește, se supraîncălzește

Efectul de insulă de căldură din orașe radiază în special noaptea. Le reamintesc celor care ne urmăresc că vorbim de o maximă de 40-41 grade Celsius la umbră. Ca temperatură resimțită va fi cu siguranță mai mare. Este foarte cald la nivelul betonului/asfaltului. Temperatura scade odată cu înălțimea. Noaptea, temperatura nu va coborî sub 22 de grade Celsius ”, a explicat meteorologul ANM Gabriela Băncescu pentru Digi 24.

În comparație cu zilele trecute, valul nu va crește doar în anumite intervale de timp, acesta va rămâne ridicat atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte.

Valul de caniculă în Europa

În Europa temperaturile se așteaptă să depășească 40 de grade Celsius în anumite părți din Spania, Franța, Grecia, Croația și Turcia.

În Italia, zona Roma, Florența și alte 10 orașe,  s-a emis o alertă roșie pentru temperaturi de până la 48,8 grade.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.