Ultima actualizare: azi, 18:04

Locale

Cum alegi o lenjerie de pat pentru cel mai odihnitor somn

Între un somn odihnitor, care te încarcă de energie și un somn agitat și întrerupt, din care te trezești mai obosit decât te-ai băgat în pat stau câteva lucruri absolut esențiale: o saltea confortabilă, o lenjerie pat de calitate și perne potrivite nevoilor tale.

Astăzi vorbim despre lenjerii, rolul lor în a obține un somn de calitate și cum facem să le alegem în funcție de nevoi și chiar de sezon. Pentru că doar o saltea bună și o pernă potrivită nu sunt suficiente. Important este și cu ce le acoperi, pentru că lenjeria este cea care intră în contact cu pielea ta și îți oferă senzația de confort, ba chiar te ajută să obții o temperatură a corpului optimă în timpul somnului.

Hai să vedem cum faci și la ce să fii atent atunci când îți alegi o nouă lenjerie pat. Sunt câteva criterii principale care te vor ajuta să te orientezi mai bine în procesul tău de căutare.

Ce densitate a țesăturii are lenjeria? Ce înseamnă asta? Numărul de fire verticale și orizontale pe centimetru pătrat. Îl poți găsi pe etichete cu indicația TC, de obicei. O lenjerie de pat cu un număr ridicat de fibre indică faptul că aceasta va fi mai moale, mai plăcută la atingere, dar și mai rezistentă în timp și la spălări frecvente.

Desigur, e important și materialul din care este făcută țesătura. E bine să te ferești pe cât poți de materialele sintetice. Deși micro fibră poate fi mai călduroasă pe timp de iarnă și nu se va șifona ușor, nu este un material prietenos pe timp de vară cu temperaturi ridicate și nici pentru persoanele care au pielea sensibilă, predispusă la iritații. Alegerea cu care mergi la sigur indiferent de anotimp și de nevoile tale este o lenjeriepat din bumbac 100%. Recomandate sunt și celelalte materiale naturale, precum inul și mătasea, deși cele din urmă vin și cu un preț mai piperat, pe măsura materialului.

Bine, bine, bumbac, dar poate ai văzut că există pe piață variante de bumbac, precum poplin, jacard sau satinat. Aceste categorii se referă la tipul de țesătură care a fost folosit în crearea lenjeriei din bumbac. Cele de tip jacard au o țesătură în formă de x, în timp ce cele din poplin sunt foarte moi la atingere. La cele din bumbac satinat, numele îi spune și proprietatea – sunt foarte fine la atingere. Cele din urmă, din bumbac satinat sunt mai potrivite vara, iar cele din bumbac jacard și poplin sunt mai rezistente și mai călduroase pe timp de iarnă.

Dacă despre materiale ne-am lămurit, mai este un criteriu important de luat în calcul și de analizat: cum alegi o lenjerie pat pe dimensiunea corectă. Mai întâi, măsoară dimensiunea saltelei, care poate fi de 120×200, 140×200, 160×200 și tot așa. Ce e important să ai grijă este să alegi un cearceaf ori cu elastic, pe dimensiunea exactă, ori cu câțiva centimetri peste, dacă nu e cu elastic, ca să te asiguri că ai suficient material ca să fixezi cearceaful sub saltea.

Husa de pilotă e bine să fie cu doar câțiva centimetri mai mare decât pilota, ca să o poți îmbrăca corespunzător, dar nici să nu lasă prea mult spațiu de mișcare. La fel și în cazul fețelor de pernă, e bine să fie cu câțiva centimetri mai mare decât perna, ca să aibă perna loc să se extindă atunci când pui capul pe ea.

În materie de design, alegerea îți aparține și e bine să o faci după starea de spirit pe care ți-o dă lenjeria. Poți alege printuri cu flori pentru un aspect proaspăt primăvăratic, care să îți dea energie când o vezi sau poți alege culori neutre, inspirate din culori din natură, ca să te bucuri de un sentiment cât mai confortabil. Albul este un clasic absolut și poți opta oricând pentru acesta sau pentru o combinație de cearceaf alb cu restul lenjeriei de pat colorate. Important e să te simți super confortabil tu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.