Ultima actualizare: azi, 15:17

Locale

Cum poate fi rezolvată problema câinilor fără stăpân. Ce trebuie să facă primăriile

Deputatul UDMR de Satu Mare, Magyar Lóránd, susține demararea în comun de mai multe primării a unor proiecte privind amenajarea de adăposturi pentru câinii maidanezi.

Aceste adăposturi pot fi amenajate accesând fonduri europene de până la 200.000 de euro. Deputatul sătmărean a propus, în cadrul unei întâlniri desfășurate la Instituția Prefectului, ca Grupul de Acțiune Locală Tășnad-Carei să înființeze o Asociație de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) cu acest scop și să asigure apoi resursele pentru funcționarea acestui serviciu comunitar.

,,Situația câinilor fără stăpân este o temă care mă preocupă de mult timp. Mă bucur că am ajuns să discutăm despre soluții concrete la nivelul întregului județ. Aștept propuneri privind îmbunătățirea cadrului legislativ, sunt gata să susțin în Parlament aceste propuneri pentru a deveni lege”, a spus deputatul Lóránd Magyar.

Pentru început, vor începe demersurile pentru înființarea unui centru la Tășnad.

9 comentarii

  1. ecologist resemnat Răspunde

    Nu de adăposturi este nevoie ci de stoparea înmulțirii necontrolate!!!! Ce e așa greu de priceput aici? Mai faceți un centru de colectare maidanezi, dați în chirie la cena oneghe lacrimogen apoi urlați că nu sunt bani pentru hrană și întreținere? Faceți din banii ăștia campanii de conștientizare și de sterilizare. Mulți nu-și permit acest cost că e foarte mare pentru mulți. La asta să vă stea capul! Ditamai prefectul medic veterinar nu știe asta???? Odată nu auzi că se fac campanii gratuite pentru un anumit număr de animale pentru sterilizare în tot județul! Din 200000 de euro câte sterilizări se pot face? Asta să calculați apoi judecați. Că altfel cheltuiți banii degeaba. Ca de obicei.

  2. Chitară32 Răspunde

    Subvenționați costul sterilizarii pt proprietarii de câini, nevoiași

  3. Satmaresn Răspunde

    De ce câinii fără stăpân nu pot fi eutanasiați?? Sa ma lase în pace iubitorii de animale cu textul ” nu e uman”. Dacă-i vreti luagi-i acasa. E cel mai elegant mod de a scăpa de ei. Strânși de oe strada și eutanasiați. Nimeni nu-i vrea. Nu se mai cheltuiește cu ei nici cu sterilizarea și nici cu întreținerea.

    • ecologist resemnat Răspunde

      Da, dar ar trebui sterilizați parțial cei care sunt prin gospodăriile oamenilor și au stăpâni. Sunt proprietari la care plimbatul câinelui se rezumă la deschiderea largă a porții casei apoi câinele vine sau nu acasă după un timp. Serios zic asta. Iar în perioada aceea critică dacă se întâlnesc bineînțeles că fac pui cu tot ce găsesc. Și ieș niște corcituri că te doare capul. Măcar statul să subvenționeze parțial campanii de astea. Altfel problema se tot agravează. E mai ieftin să faci campanii decât să menții adăposturi de astea care nici nu le văd rostul. Pentru că la momentul la care se stopează înmulțirea necontrolată urmează să scadă numărul maidanezilor și la final adăpostul ajunge în timp să stea gol. Și atunci? Nu trebuie să dăm cu unguent pe piciorul de lemn ci trebuie să tratăm problema la bază. Dar asta ar presupune comportament civilizat din partea oamenilor, nu că tot timpul surplusul de pui este dus la limita așezărilor și puii sunt abandonați în câmp. Până la urmă câțiva tot rămân în viață ci cercul vicios continuă. De ani de zile nu am auzit de campanii de astea subvenționate sau măcar organizate la Satu Mare. Refuz să cred că veterinarii nu ar fi parteneri la astfel de campanii. Mai mult ca sigur nimeni nu-i întreabă iar ei și așa au destule pe cap. Primăria SM aveți cuvântul!

  4. Norick Răspunde

    CEL MAI SIMPLU LUCRU ÎMPUȘCAȚI ȘI SE REZOLVĂ PROBLEMA.

    • ecologist resemnat Răspunde

      Atunci începem cu tine. Știu că e tardiv dar e bine și așa, mai târziu decât niciodată. Tu și umbra ții degeaba pe planeta asta.

    • lala Răspunde

      pe ma-ta in frunte cu tine si tot neamul tau de ratati inculti

  5. Koni Răspunde

    Controla-ți împerecherile excesive la samsarii de câini (și pisici).
    Poliția animalelor ce păzește? efectiv care veste rolul lor? cred că 0 spre -1

  6. Vasi Răspunde

    Luati si copiati ce se face in tarile civilizate unde nu misuna haite de caini salbatici pe strazi prin orase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.