Ultima actualizare: ieri, 21:10
Locale

VIDEO. Eveniment special la Doba. Tricolor uriaș și monument dezvelit: ,,Să nu ne uităm eroii”

Un eveniment special a avut loc, duminică, 13 august, în comuna Doba din județul Satu Mare. A fost dezvelit monumentul dedicat sergentului Nedelcu Bosângeanu, militarul căzut la datorie pe teritoriul comunei. ,,Să nu ne uităm eroii!”, spune Adrian Cozma.

,,În dimineața zilei de 19 aprilie 1919 trupele românești întră în localitatea Doba, dinspre Carei, avându-l în frunte pe portdrapelul Armatei Române, sergentul de roșiori Nedelcu Bosânceanu, călare pe un cal alb, prilej cu care un soldat secui, dezertor din trupele maghiare aflate în retragere la zeci de kilometri, ascuns în șanțul din partea stângă pe direcția de marș a coloanei, ochește și îl împușcă mortal pe militarul român, fugind de la fața locului și ascunzându-se sub o iesle din grajdul unui localnic. În cele din urmă secuiul este arestat și executat. În zilele de azi, conform legislației internaționale, fapta acestui dezertor exaltat ar putea fi încadrată ca și act de terorism”, a spus Adrian Cozma.

16 comentarii

  1. Beny Kira Răspunde

    Notați și învățați. PNL e numărul 1

    • Ionut Răspunde

      Ce ți-a picat la limba și literatura română în sesiunea 2023 la bacalaureat,am auzit că ai picat pe subiect și de data aceasta l-ai luat!?

  2. Adi Răspunde

    ALtă poveste de adormit copii, de ațâțat spiritele etnice marca Adrian “Supozitor” Cozma

  3. Cosmos Răspunde

    Astia tot din trecut traiesc….ceva bun despe viitor ar fi binevenit

  4. Herbert von Herbert din Partidul Libertății FPO Răspunde

    Deci. Evenimentul a avut loc în 19.04.1919 mult după data de 11.11.1918 ora 11.00 adică data la care s-a terminta primul război mondial. Să amesteci în halul ăsta date și evenimente și să le găsești diverse conotații numai un politician român poate face. Pentru că vedeți voi că la data evenimentului nefericit încă nu a fost semnat la Paris tratatul pentru minorități care era baza oricărui tratat de pace (9 decembrie 1919). Implicit până la finalizarea tratatelor orice mișcare de trupe, avansare era suspendat pentru toate părțile implicate până la finalizarea tratatului de pace. Ăla de la Trianon în cazul de față. Care s-a semnat în 4 iunie 1920. Așa că nu știu cine a fost în ofsaid la data respectivă mon chere politician. Iar finalul declarației dumnealui este de-a dreptul halucinant, zici că e a fost ceva întrunire publică penele – aripa pereme. Numai de așa ceva nu avem nevoie.

    • mutu Răspunde

      Nenea Herbert!Ia-o ușor că ti-o ia istoria înainte.
      Mișelia de la intrarea în Doba nu s-a petrecut în primul război mondial!Anul 1919 era mult după…Știi…atunci când ungurii nu se dădeau plecați din Ardeal!
      Și mai știi ceva?Era cu câteva luni înainte ca opinca puturoasă a sergentului Iordan să fluture spre aducere aminte milenară deasupra Parlamentului bolșevic a Ungariei mici,că mare n-a fost niciodată!
      Tu plânge în continuare Trianonul,noi avem alte scopuri!Nu urla prea tare ca deranjezi scăderea populației !
      Încă mai sunt boi!

      • Herbert von Herbert din Partidul Libertății FPO Răspunde

        Ostilitățile erau suspendate oficial. Eu asta încerc să vă zic. Cu restul cu Trianon bați la poartă greșită. ȘI dacă noi nu ne respectăm niște angajamente asumate la încetarea ostilităților și înaintăm atunci ce pretenții să avem de la fostul dușman? Adică noi avem voie și ei nu? Întreb și eu. Asta pricepeți? S-a spus atunci clar că se vor trasa noile granițe și după aia fiecare parte își va lua în primire ce s-a negociat. Asta ce s-a întâmplat a fost în afara înțelegerii. Beți un sheps că vă înfierbântați prea tare pe căldurile astea și degeaba.

      • Viktor Orban Răspunde

        Mutu ce nume predestinat ,nici nu as pomenii de acea opinca ,au trecut anii degeaba si voi tot la stadiu de opincă ati rămas

        • c-block Răspunde

          În continuare e foarte mare frustrarea în societate și după 100 de ani tot se scoate cartea ungurească când nu funcționează ceva. Între timp se trece cu o așa lejeritate pe lângă problemele mult mai importante că deja rămâi siderat. Cei care dau aici sau în altă parte din gură le doresc să poată savura în direct prestația în limba maghiară a celui din articol. Asta ca să vă lămuriți cu cine aveți de-a face. Asta e valabil și pentru Ștef, alt papagal și ăla. Cursiv tată, cursiv! Zici că e ungur. Dacă nu v-ați dat încăî seama că sunteți luați drept fraieri atunci să nu vă plângeți mai încolo când veți fi trași în piept. Bine? Nu dau o ceapă degerată pe afirmațiile lui.

    • @Herbert von Herbert Răspunde

      Da,primul razboi se terminase insa din 19.04. 1919 Romania era in razboi cu Ungaria iar secuiul dezertor ucigas era un fel de cetatean roman pe care chiar si armata ungara l-ar fi ucis daca-l capturau, pentru dezertare.”Războiul româno-ungar din 1919 a fost un conflict militar desfășurat între statul ungar, reprezentat de Republica Sovietică Ungaria (succesoare cu începere din martie 1919 a Primei Republici Ungare) și Regatul României. Ostilitățile au început la data de 19 aprilie 1919, printr-o ofensivă a trupelor române în Transilvania și s-au încheiat odată cu ocuparea părții de est a Ungariei în luna august 1919, inclusiv a capitalei sale Budapesta. Ocupația militară de către trupele române a fost încheiată, ulterior, prin retragerea forțelor terestre române în hinterlandul propriu până la 28 martie 1920″.

      • Herbert von Herbert din Partidul Libertății FPO Răspunde

        Zona municipiului Satu Mare și a Oradiei nu era clar cui vor reveni. Așa că înaintarea se poate considera comportament ostil și în afara înțelegerii generale de încetare a focului. Dacă ți se spune stai pe fund tu faci după capul tău? Iar înaintarea către Budapesta s-a făcut în contextul instalării guvernului roșu. Nu încerca să cauți scuze pentru arhicunoscuta nescocotire a înțelegerii în stilul dâmbovițean. E plină istoria cu din astea. Dar cum spuneam suntem de aceeași parte a baricadei doar că mă dezamăgesc aceste comportamente. Nu e civilizat
        În paranteză tu știi că la momentul 1919 România avea pretenții la negocieri inclusiv la peninsula Crimeei???? Dacă căpătam acum ce făceam? Heee? Așa că lasă tu poveștile nemuritoare și rezumă-te la fapte reale. Dacă iar vii cu opinca fluturând pe parlamentul maghiar mie îmi pare rău că a fost dat jos. Că de rămânea vedea toată lumea cât de țărani neciopliți putem fi.

    • Ionut Răspunde

      Adisor drept ii că doar 10 % pe municipiul și 12% pe județ,punctați ii ochii sătmărenilor ,după sondajele efectuate de către gașca voastră, dacă îi așa este gravă situația Adisor și tare mă tem că vei ieși din politică sătmăreană pe ușa din dos, împreună cu atârnătorii tai!?

      • comentator Răspunde

        Fiind și la guwernare în afară de gălăgie sterilă ce a făcut? Că nu se cunoaște nimic. Și atunci zi și mie de ce să-l votez? Numai usere a mai făcut la fel, fiind la guvernare dar criticând propriul guvern, proprii miniștri. Până la urmă de gălăgie avem nevoie sau de guvernare competentă???

  5. g.h. Răspunde

    Atâta fericire să aveți în viață.

  6. Norick 2 Răspunde

    Intreaba pe mata cum de a ramas in ungur jet – pe – jet.

  7. Anonimus Răspunde

    Atât știe ,,supozitor,, Cozma, sa instige, asa se remarca in fata PNL, au fost la putere ,și nu au făcut nimic ,,zero ,, Acum face doar scandal ,împiedicând pe cei care fac ceva pt societate și sunt la putere. Adrian ,,supozitor ,,Cozma ,mai bine pleacă acasă ar fi mai onorabil pt tine. Ești depasit de politica. Lasă-ne lasă-ne !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.