Ultima actualizare: azi, 20:55

Naţionale

Alertă de botulism în vestul țării! Bolnavii au mâncat șuncă de porc făcută acasă

E alertă de botulism în vestul României. Șapte persoane au ajuns, până în acest moment, la spital. Direcția de Sănătate Publică a pornit o anchetă. Între timp, autoritățile așteaptă rezultatele testelor de la Institutul Cantacuzino, transmite Digi24.

Trei bărbați și o femeie din Timiș sunt internați în spital după ce au mâncat șuncă preparată în casă.

Ruxandra Laza, medic infecționist: Debutul a fost cu stare generală moderat influențată, cu senzație de uscăciune a mucoaselor, în zilele următoare se adaugă tulburări de vedere, dificultăți la deglutiție. Starea pacienților este în prezent stabilă, dar în continuare rămân sub o atentă supraveghere, știut fiind faptul că intoxicația botulimică este o boală cu mare severitate cu mare risc letal. Infecția cu botulism este rară, tocmai de aceea dozele de tratament sunt greu de găsit.

Diana Manolescu, director medical la Spitalul Victor Babeș din Timișoara: Serul are o perioadă de valabilitate destul de redusă și este foarte costisitor, spitalul a avut în gestiune și a fost administrat, pentru continuarea terapiei s-a solicitat centrul național. Simptomele infectării cu bacteria botulinică pornesc de la paraliza mușchilor, până la dificultăți grave de respirație. Diana Manolescu: Această toxină se găsește în diferite alimente care pot fi contaminate, în special conserve, dar așa cum ați văzut și în șunca neprocesată, există anumite condiții în care nu sunt ținute corespunzător aceste alimente și care determină o dezvoltare a toxinei. Autoritățile fac anchetă epidemiologică, pentru că șunca făcută în gospodăria familiei din Timiș a fost mâncată și de alte persoane.

Cornelia Bubatu, purtător de cuvânt DSP Timiș: A fost constituită o echipă mixtă de control împreună cu reprezentanți DSV pentru investigarea focarului, verificări și deplasarea și ridicarea la locul probei alimentare ridicate în vederea toxinei botulinice. Ancheta epidemiologică se află în desfășurare, până la această dată fiind identificate 7 cazuri probabile. Probele ridicate de Direcția Sanitar Veterinară au fost duse la un laborator din capitală.

Sursa: Digi24

Un comentariu

  1. Gheorghe Răspunde

    Unde este deputatul băgăreți în de toate? Acum ar putea zice că marele veterinar prefect nu-și face treaba. Sau partidul nu-i dă voie? Maid în campanie la anul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.