Ultima actualizare: azi, 18:04

Locale

Apel la mobilizare! O sătmăreancă vrea să arate neregulile Spitalului Județean la Bruxelles

O femeie îndurerată și revoltată de modul în care mama sa a fost tratată înainte de a deceda la Spitalul Județean Satu Mare a făcut publică experiența ei din cadrul acestei instituții medicale. Sub titlul “Spitalul Județean Satu Mare – Spitalul Umilinței,” mărturisirea femeii pune lumina asupra cadrelor medicale lipsite de empatie, dar și asupra cadrelor medicale devotate care, spune ea, nu își găsesc locul cuvenit in sistem.

În declarația sa, femeia adresează acuzații grave personalului medical, subliniind că profesia medicală ar trebui să se bazeze pe empatie și respect pentru viață, nu pe abuzuri și dezumanizare.

„[…] Doctorii care au fost acolo, a caror menire e de a salva vieti, stateau ca niste persoane traumatizate, abuzate fizic si psihic, fara reactie, urmarind grotescul situatiei. Doar un cadru medical, avea lacrimi in ochi, vazand diavolescul in colegii lui. Un alt cadru medical statea intepenit, repeta intr-una ca asa ceva nu se poate.

Conducerea spitalului nu are nimic de facut, acesti doctori si cadre medicale nu cunosc si nu respecta nici o autoritate. [….]

Aceste cadre sunt infectate cu virusul dezumanizarii, empatia le-a disparut din cortexul principal, sau poate inca nu si-au terminat evolutia si nu o au. Ei nici nu inteleg si nici nu au cum sa inteleaga, unde gresesc si ca nu e uman ce fac, nu inteleg pentru ca nu au acest tip de discernamant.

Cadrele medicale empatice, medici, asistenti, infirmieri ,adevarati, nu isi gasesc locul cuvenit in sistem, sunt marginalizati, umiliti si traumatizati de cei infectati cu virusul dezumanizarii”, transmite femeia

Femeia încheie declarația cu un apel la societatea civilă și la comunitatea locală să ia atitudine împotriva acestor practici din spital. Ea lansează “Proiectul Ana” în memoria mamei sale, invitând cadre medicale, pacienți, apartinatori, asociații, case de avocatură, jurnaliști și ONG-uri să se implice în găsirea unei strategii pentru a schimba situația și pentru a aduce acest subiect în atenția autorităților de la Bruxelles și a Curții Drepturilor Omului.

„Ce ne ramane de facut? Societatea civila, noi comunitatea trebuie sa luam atitudine. Trebuie sa sanctionam, sa starpim acest flagel, sa facem presiuni, sa desconspiram aceste elemente care fac rau. […]

Sa ne adresam justitiei este de prisos, au facut-o si altii, au fost aplicate amenzi de 2000 de lei. Justitia, un alt sistem ce se depersonalizeaza si dezumanizeaza in asa fel incat iti doresti cat mai repede IA, inteligenta artificiala.

In memoria mamei mele, as vrea sa demaram impreuna – Proiectul Ana. Am nevoie de oameni, cadre medicale, pacienti, apartinatori, asociatii, case de avocatura, jurnalisti, agentii de PR, ONG-uri, diaspora , etc,. impreuna sa gasim o strategie, o initiativa legislativa, un proces colectiv, sa provocam un infrigment de la Bruxelles, pe tema situatiei din spitale, Curtea drepturilor omului. Să incepem cu spitalele din judetul Satu Mare. Avem nevoie de materiale, documente, probe. Să avem un limbaj adecvat, să nu ne coboare durerea si umilinta la nivelul lor. Să privim aceste elemente medicale ca pe niste victime care trebuie ajutate sau institutionalizate.

Va trebui sa ne organizam, de asta, avem nevoie sa fim multi, cu expertize diferite, sa fim solidari si sa incercam sa schimbam ceva , in memoria celor dragi noua si pentru cei dragi care, inca, ne sunt alaturi”, încheie aceasta.

Medicul acuzat în acest caz a transmis, prin intermediul PortalSM, că lucrurile nu stau tocmai așa cum au fost prezentate de sătmăreancă. El a precizat că o trata pe pacientă de cinci ani, și niciodată nu a avut probleme cu pacienta sau fiicele acesteia.

„Este vorba despre o pacientă, cred că în jur de 80 de ani avea, cu o ciroză hepatică avansată pe care o tratam de cinci ani de zile. Era o boală care mergea din ce în ce mai rău, evoluția ei naturală, și care s-a complicat cu tumori hepatice, iar ea venea cu fiica ei întotdeauna, și i-am recomandat aproximativ un an, un an și jumătate, să tot meargă la Cluj, să își facă RMN cu substanțe de contrast, să facă biopsie ca să primească un tratament. Refuzate procedurile astea în repetate rânduri, dar scrise.

Am avut o relație foarte bună cu cele două până când într-o zi m-a sunat că se simte foarte rău doamna. Eu nu eram de serviciu. Am zis: „Dacă se simte foarte rău, duceți-o la Urgență”. S-a internat și în momentul respectiv mi-a spus să o cazez într-un salon VIP pentru că vorbise cu managerul, lucru care nu s-a întâmplat. Cu toate acestea, datorită relației bune pe care am avut-o cu dânsele, am încercat să îi ofer condițiile cele mai bune, și am pus-o într-un salon de izolare, datorită relației foarte bune pe care am avut-o. Până a venit cealaltă fiică, cu care niciodată nu am vorbit, și cred că despre ea e vorba aici.

Pacienta era aproape în comă, adică era pe ultima sută de metri, într-o boală cronică, nu acută, la 80 de ani, care a început să îmi ceară să îi facem transplant de celule stem. Și i-am zis că nu există în toată lumea asta o astfel de terapie pentru boala pe care o are doamna. Nu există! Sau transplant de ficat. I-am zis: „Nu se poate face. Este depășită din toate punctele de vedere. Nu se mai poate face o astfel de terapie la vârsta și la stadiul de avansare al bolii”.

Pe lângă asta, de aici au derivat mai multe lucruri. Noi avem ore de vizită ale pacientului. Au tot intrat repetat peste personalul medical. Intrau, efectiv, indiferent la ce oră. Intrau peste asistente și le tracasau pentru că voiau să fie acolo, să se asigure că mama lor primește îngrijirea cea mai bună. Și le amenințau pe asistente. Și au mutat patul, au distrus pereții. Au fost niște situații de-un grotesc, ăsta este adevărul. […] Au dat cu patul respectiv în pereți cum au vrut să o miște pe doamna. În fine. Nici asta nu e problema, dar nu și-au cerut scuze. Pur și simplu au zis așa: „Asta am făcut-o ca să o salvăm pe mama.” Dar nu s-a pus problema că noi nu vrem să o salvăm.

Să fiu caracterizat ca un om cu lipsă de empatie când eu o tratam de 5 ani de zile pe doamna respectivă. Toate lucrurile au fost consemnate în scris, în ultimul an: controale repetate în care am recomandat să meargă la Cluj. Dacă tot voiau să o salveze, se duceau, nu?! […] Să mă compari cu un torționar nazist, eu fiind originar evreu, cu rude exterminate în Holocaust, este o jignire adusă familiei mele”, a transmis medicul. 

El a mai precizat faptul că, la două luni după moartea pacientei, familia nu a depus nicio sesizare la Colegiul Medicilor, la spital, la manager sau la DSP.

22 comentarii

  1. Vasy Răspunde

    Pare o lupta cu “morile de vant” pentru ca e forate greu sa vi cu probe atata timp cat acolo te duci cu sperante, si nici nu te astepti sa vezi/auzi ceea ce este…

  2. Cris Răspunde

    Și câți manageri sau șefi prin instituțiile statului sunt precum cadrele descrise mai sus, dar sunt toți sub protecția partidelor politice…….nici nu știi ce să faci de unde să începi, numai când apare câte o Crevedia se scutură sistemul (pt. o săptămână), și totul revine la (a)normal!!!

  3. Daria Răspunde

    Felicitari doamnei! Ar trebui sa i se alature toti cei care au trecut prin aceste probleme, daca vrem sa se schimbe ceva! E grotesc ce se intampla mai ales la Interne! Si tatal meu a murit din incompetenta unora! Cand nu stiu ce sa le mai faca bolnavilor ii trimit cu COVID la alt spital ..unde mor cu zile! RUSINE!
    Raspunde cineva pentru acesti morti de asa zis COVID?

    • ... Răspunde

      Ești doar o mincinoasă invidioasă. Cu siguranță nu ai mai mult de 12 clase

      • ... Răspunde

        Nu e scris de mine. Așa că te-ai caracterizat singur. Nu vă pricep sincer oameni buni de ce faceți asta.

    • @daria Răspunde

      Dacă vrei să cauți vinovați de moartea celor infectați cu COVID, caută în fmiliile lor, persoanele care au refuzat să se vaccineze și au contribuit la răspândirea virusului!

      • vaxer Răspunde

        Stai acasă, fii erou! Dacă vrei să fii erou adevărat atunci taie-ți și netul de tot. Nu mai există pericolul să mai scrii prostii de astea! Cine vorbea aici de covid în afară de tine? Nu vrei să te internezi puțin să afli pe pielea proprie ce și cum? Poate reușești să rămâi de tot acolo și scăpăm de tot de tine!

        • ... Răspunde

          O idioata de mai sus scria de covid când ea poate vinde zarzavaturi in piata

          • ...

            Iar începe? Cel mai idiot poți fi doar tu că nu încetezi să-mi furi punctele. Taie-ți mai bine netul că faci un mare bine la societate, idiot cu două clase!

  4. Cornel Răspunde

    Felicitări stimată doamnă, cred că ați gresit locul unde să găsiți o lume apropiată de idealul dorit de noi toți! Cu câteva excepții, situația e mult degradată fiind reflexia unei societăți în derivă avidă de câștiguri cât mai mari cu muncă de mântuială. Succes mult în demersul dvs (posibil solitar), nepăsarea există și în atitudinea oamenilor de rând fără vreo speranță în DREPTATE!!!

  5. Ramona Răspunde

    Am avut ‘ocazia’ sa ajung la urgente luna trecutã cu bebelusul meu de 3 luni. Este o rusine ce am întâmplinat…

  6. ... Răspunde

    Este o frustrata care vrea să facă rău medicului pentru că nu a stat preș in fața lor. E doar gura de ea, gargara ieftină, din ce am citit medicul este acoperit de documente. Sa prezinte ea acum dacă a făcut ce i-au scris,recomandat medicul

    • ... Răspunde

      Nu e scris de mine, deci frustrat e cel care se folosește de nickul altuia.

    • GB Răspunde

      80 ani+ciroză hepatică cronică=trăiești cât îți dă Dumnezeu. Condoleanțe familiei și minte (unora dintre ei) să treacă peste durere ca ceilalți, CU DEMNITATE!. Dar de aici și până la a se ralia la ura unora împotriva medicilor e cale lungă. O zic în cunoștință de cauză deoarece două persoane dragi din familie au decedat în Spitalul Satu Mare iar partenera de viață a fost căt pe ce… Of Doamne. Da, de fiecare dată am fost bulversat, pierdut, rănit și foarte nervos. Căutam să-mi explic tragedia (dacă am făcut/sa făcut tot posibilul), analizam cadrele medicale și îi judecam căutând vinovați. Timpul a “vindecat” totul și mi-am dat seama că poate uneori am exagerat, dar nu eram eu ci durerea din mine. Și da, unul din lucrurile care m-au deranjat/enervat în acele momente a fost comportamentul medicilor și exemplific atunci/acum:
      – dezinteres/calm;
      – lipsă empatie/profesionalism;
      – cinic/realist.
      Fiecare ființă se naște, trăiește și moare. E ciclul vieții prin care trecem toți dar diferența e cum trecem și ce lăsăm în urmă. Fiți oameni buni că răul e la modă și nu trebuie să faci întotdeauna ce e la modă ca să ai caracter.

  7. Ghiță Răspunde

    Până v-a primi un răspuns și o soluție favorabilă doamna și cetățenii din Satu Mare , Marc și Pataki vor deveni bunici și m-ai bogati cu câteva sute de mii de euro din zeciuielile combinate politic!

  8. Andrei Răspunde

    Moartea unei persoane de 80 de ani cu ciroza nu e evitabila medical.

    Cat despre acuzatia ca medicii nu au plans, hai sa fim seriosi. Nu poti lua la rost oamenii pentru ca nu iti impartasesc durerea.

    Pe de alta parte e drept ca pe medicii de la urgenta ii cam doare la basca cand moare un pacient. Nu cred insa ca “proiect Ana “ merita sustinut. Problema e constientizata de pe vremea filmului “Moartea domnului Lazarescu” iar acest “Proiect Ana” e motivat de dorinta de scandal publicitar.

  9. Romanca din Satu Mare Răspunde

    Condoleanțe doamnei pt pierderea suferita dar nu trebuie blamat tot spitalul și toți medicii. Ceea ce vrea doamna sa facă, sa meargă “cu pâra la poarta” ca să ce? Doamna dacă a avut astfel de pretenții putea să o ducă pe mama la un spital privat.
    Trebuie sa ne respectam medicii și cadrele medicale. Ca este loc de mai bine este normal. Și eu am avut o experienta urata dar cu un medic nu cu tot spitalul.
    Încă o data Condoleanțe.

  10. Gheorghe Răspunde

    Ce ar fi daca medicii asistentele si tot personaluil medical din spitalele din satmar si din intrega lume s-ar apuca de bocit,ar zbiera,s-ar bate cu pumnul in piept sau si-ar smulge parul cand un pacient bolnav de o boala INCURABILA s-ar stinge la 80 de ani sau mai mult?Si-ar lua campii,ar merge acasa la familii si ar boci impreuna din aceasta cauza??!!Mai da fiecare am pierdut pe cineva drag si bineinteles ca ne-a durut dar nu am inceput sa improscam in stanga si in dreapta ca cineva este neaparat vinovat ca boala a avansat si inevitabilu,adica moartea a venit.Mai ales cunoscandu-se boala si faptul ca fetele au avut RCOMANDARE de la medici sa o duca la Cluj la institutul oncologic sau la gastro ca acolo oricum au dotari mai bune si (poate)medici mai profesionisti,iar tu nu faci nimic din astea??!!Ce vrei pana la urma?Sa ti-o intinereasca pe mama,sa o faca nou nouta ca sa poti sa o duci acasa sa o pui sa-ti mai grijeasca de prunci?…in loc sa te bucuri ca a trait pana la varsta aia si cu boala pe care a avut-o!!Lume nebuna,nebuna,nebuna!!Ia duceti-va voi astia care latrati impotriva tuturor medicilor pe la spitalul vechi la subsol la oncologie si vedeti ce este pe acolo,cititi plancardele(poze) de pe pereti si vedeti cam ce inseamna sa fii bolnav incurabil si sa ai DEMNITATE!!Fiecare pacient isi asteapta randul,nimeni nu urla nmeni nu se cearta….oameni care-si lungesc firul vietii cu ajutorul medicilor pe care voi ii numiti nesimtiti,criminali.lipsiti de empatie!!??
    Cat despre faptul ca nu exista medic de o anumita specialitate,Ce ai zice mai netotule,daca fiul,fica ta ar fi medic si ar primi zilnic atatea injuraturi si laturi de la toti latraii de pe portal sau de aiurea,ce ai zice,ai fi bucuros(oasa)?Pur si simplu nu vor sa vina in satul asta mare si plin de ciumeti care nu au niciodata cuvinte de multumire,numai batjocora si hule.Bravo lor….Nici sa nu vina,sa mearga si cei care mai rezista aici si sa va tratati voi unii pe altii cu leacuri babesti,cu ceaiuri si frectii la un picior de lemn….ce mai lume…lume nebuna,nebuna,nebuna!!!

    • Radu Răspunde

      SUPERB comentariul tău Gheorghe!!!

    • ... Răspunde

      Nu sunt multe specializari, la multe chiar e lipsa acuta si asta caracterizeaza calitatea managementului spitalului. Pentru ca nu e singura specializare de care ducem lipsa. Am ajuns deja ca inclusiv medicii mai buni fug de spital ca nu prea mai au cu cine a lucra. Iar cazul stefania este de-a dreptul scandalos. Pentru ceva asemanator la Botosani era sa se iste revolutie. La noi dupa scandal si ceva revolta e iar liniste.
      PS. Dar tu probabil accepti astea. Inca nu ai pierdut pe nimeni pe mana lor probabil. Mai vorbim. Prea multe nenorociri ies de pe mana lor si prea multe cadre medicale sunt tolerate cu porcariile lor. Dar sunt si medici buni.

      • Gheorghe Răspunde

        Trei puncte,am fost pe mana lor am avut din familie pe mana lor,nu este totul perfect,nu este totul 100%la fel cum nici eu nu sunt perfect nici eu nu sunt 100%,sunt doar un om cu calitati si lipsuri ca noi fiecare.Ne imbolnavim in ani,zeci de ani zicand,,pana nu ma diare prea rau nu merg la medic”apoi cand ne doare rău boala poate fi cronicizata si de multe ori nevindecabilă….Cam asa zicem fiecare!!…Am fost tratat bine spre foarte bine în spital și la fel și cei din familia mea.Daca nu-mi place cum sunt tratat ma iau și merg la spital privat sau de ce nu la AKH Viena.

        • ... Răspunde

          Doar ca la orice treba putintel mai serioasa deja isi declina competentele si se spala pe maini si trimit omul dupa roza vanturilor. Inclusiv pentru lucruri care pot fi rezolvate pe plan local dar nu sunt siguri pe ei. De ce sa figureze la ei in statistici daca poate fi si la vecini? Considera-te norocos pentru ca probabil nu ai avut ceva serios la o treaba mai serioasa nu te poti duce nici dupa diagnosticul lor. Din pacate. Dar asta nu chiar la toti dar la majoritate da. Si cand este ceva care iese din tipar deja e prea de tot pentru multi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.