Ultima actualizare: azi, 08:03

Locale

Robert Laszlo, ales în Biroul Executiv a Uniunii Mondiale de Folclor

În perioada 1-5 septembrie 2023, în Haifa (Israel) au avut loc alegerile pentru noul Birou Executiv a Uniunii Mondiale de Folclor (I.G.F.) pentru perioada 2023 – 2027. Astfel, prof. dr. Dorel Cosma – președintele Asociației Naționale de Folclor din România (A.N.F.R.), a fost reales președintele Uniunii Mondiale de Folclor (I.G.F.). Pentru prima dată în istoria Uniunii Mondiale de Folclor, România are trei reprezentanți cu drept de vot în Biroul Executiv: Pahone Pop – trezorier general adjunctși Robert Laszlo – membru.

Au participat membrii din 20 de țări. Din România au participat: Dorel Cosma- președintele Uniunii Mondiale de Folclor (I.G.F.), Pahone Pop –trezorierul general adjunct a Uniunii Mondiale de Folclor (I.G.F.) și Robert Laszlo – prim-vicepreședintele Asociației Naționale de Folclor din România (managerul C.J.C.P.C.T. Satu Mare) și Lucian Stroe – vicepreședintele Asociației Naționale de Folclor din România și Florin Coșoiu – fotograf și operator de imagine.

Din 2011 și până în prezent, prof. dr. Dorel Cosma – președintele Asociației Naționale de Folclor din România este și președintele Uniunii Mondiale de Folclor (I.G.F.) cu sediul istoric la Voiron (Franța) și sediul administrativ la San Giovanni Rotondo (Italia). Uniunea Mondială de Folclor s-a înființat în anul 1949, la Nisa (Franța), și are în componență un număr de 52 de țări din întreaga lume. Uniunea Mondială de Folclor (I.G.F.) are ca activitate și misiune promovarea culturii populare, și corespondențele cu arta scrisă și arta cultă din întreaga lume.

În urmă cu patru ani, în conducerea Asociației Naționale de folclor din România a fost ales și Robert Laszlo ocupând funcția de prim-vicepreședinte. Ca semn al aprecierii pentru munca desfășurată, Biroul Executiv al Asociației Naționale de Folclor din România a decis mutarea sediului la Satu Mare.

Începând cu anul 2008, I.G.F. organizează poate unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale festive, premiile I.G.F. Gold Star (ex. „Oscar” în Folclor). Această manifestare se organizează în fiecare an în țări diferite, cu propuneri de șase/opt personalități din cultura întregii lumi. Anul acesta, Biroul Executiv I.G.F. a hotărât ca manifestarea să aibă loc în Satu Mare.

În planul de management aprobat în cadrul ședinței Biroului Executiv a Uniunii Mondiale de Folclor, sunt prevăzute pentru acest mandat o serie de activități atât cu preponderență folclorică, dar și cu dezbateri, simpozioane, expoziții, schimburi literare, manifestări coregrafice care vor avea loc în diverse țări ale lumii. În acest fel se promovează atât ideea utilității și cunoașterii exacte a culturii populare, dar și legătura deosebită între cultura populară și cultura în general.

Componența Biroului Executiv Uniunii Mondiale de Folclor (I.G.F.) pentru mandatul 2023- 2027:

Președinte: prof. dr. Dorel Cosma – Romania;

Președinte adjunct: Nicolas Charlety – Franța;

Președinte adjunct: Tobias Rinaldo – Italia;

Vicepreședinte:AmenKassem – Israel;

Vicepreședinte:Malgosia Broda – Polonia;

Vicepreședinte:BiruteAkelatiene – Lituania;

Vicepreședinte:FrancoMegna – Italia;

Secretar General:ZelidaStulesatz – Franța;

Secretar General Adjunct: Maria Kolobych – Ucraina;

Trezorier General:ReneSourisseau – Franța;

Trezorier General Adjunct:Phone Pop – Romania;

Avocat – expert Juridic:NidalKassem – Israel;

Responsabil Zona Asiei: NghiemXuanDong – Vietnam;

Membru: Josef Revak – Slovacia;

Membru:MurattHuriytt – Turcia;

Membru:Robert Laszlo – România;

Membru: Stefan Kovacevic – Croația;

Membru: Michalis Lanitis – Cipru;

Senator I.G.F. Luigi Pompilio – Italia;

Senator I.G.F.BenitoRipoli – Italia.

Consilieri ai președintelui: Doris Nedelea, Lucian Stroe, Bianca Angela Cionca, Florin Coșoiu.

 

3 comentarii

  1. Cascian Răspunde

    Felicitări!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.