Ultima actualizare: azi, 09:22

Locale

Amenzi cu nemiluita și mii de permise reținute în 2023. Cum se ”transformă” șoferii în pietoni

Amenzi cu nemiluita și mii de permise de conducere au fost reținute în județul Satu Mare, în primele opt luni din 2023. Cele mai multe amenzi au fost aplicate vitezomanilor, însă au încasat multe sancțiuni și șoferii care au ”uitat” să-și pună centura de siguranță. Când vorbim de reținerea permisului, cei mai pasibili de a se ”transforma” în pietoni sunt tot vitezomanii.  Sancționați au fost, însă, și bicicliștii sau pietonii, după ce nu au respectat legislația. 

În perioada 1 ianuarie – 31 august 2023, polițiștii rutieri au organizat și desfășurat 616 acțiuni, atât în mediul urban, cât și în cel rural. Dintre acestea, 191 de acțiuni au vizat combaterea nerespectării regimului legal de viteză, 94 de acțiuni au fost desfășurate pentru combaterea consumului de alcool sau a substanțelor psihoactive la volan, iar 28 de acțiuni s-au derulat pentru prevenirea neacordării de prioritate pietonilor.

Din punct de vedere al situației contravenționale, în perioada de referință, polițiștii rutieri au aplicat 27.468 de sancțiuni, majoritatea conform prevederilor OUG 195/2002. Defalcat, pe categorii de participanți la traficul rutier, situația se prezintă astfel:

  • 25.291 de sancțiuni aplicate conducătorilor auto;
  • 1.365 de sancțiuni aplicate bicicliștilor;
  • 578 de sancțiuni aplicate pietonilor (pentru traversarea prin loc nepermis sau deplasarea pe partea carosabilă);
  • restul de 234 de sancțiuni pentru alte categorii de participanți.

Din total de 25.291 de sancțiuni aplicate conducătorilor auto, cele mai multe contravenții au fost pentru nerespectarea regimului legal de viteză (11.094), urmate de cele 3.699 de sancțiuni pentru nepurtarea centurii de siguranță sau de cele 249 de sancțiuni pentru efectuarea unor depășiri neregulamentare.

Totodată, polițiștii rutieri au luat măsura complementară de suspendare a exercitării dreptului de a conduce în 2.613 cazuri, astfel:

  • 1.559 de permise de conducere au fost reținute pentru nerespectarea regimului legal de viteză;
  • 249 de permise de conducere pentru efectuarea unor depășiri neregulamentare;
  • 248 de permise de conducere pentru consumul de alcool, cu valori până în 0,40mg/l alcool pur în aerul expirat.

De asemenea, au fost retrase 481 de certificate de înmatriculare, majoritatea pentru constatarea unor deficiențe tehnice ale autovehiculelor.


CITEȘTE ȘI:

Un comentariu

  1. Pistike Răspunde

    Și din acest raport se vede clar afinitatea poliției rutiere pentru munca mai ușoară, nu pentru prevenție!
    Este ușor să stai zilnic cu radarul în același loc, unde știi sigur că prinzi câțiva fraieri care circulă cu 11 Km/h peste limită, decât să circuli în trafic și să constați adevăratele pericole publice!!
    Datorită serviciului fac săptămânal câteva sute de kilometri cu mașina, dar n-am mai luat o amendă de peste 15 ani! Acum doi ani am luat un avertisment pentru … mască! 😉
    NU RESPECT limita de viteză, aproape mereu circul cu 10-15 Km/h peste limită, în extern și cu 5-8 Km/h în localități!
    MEREU sunt depășit în localități de către camioanele care merg constant cu 80-90 Km/h!!!
    Zilnic se găsește câte unul să mă depășească cu viteză care-mi dă senzația că circul ca melcul, printre ei și mulți MOTOCICLIȘTI (care vor respect în trafic, dar ei nu respectă nimic!)!!
    Am postat pe grupul de facebook o grămadă de filmulețe cu boi care fac depășiri riscante, dar m-am săturat de hate-ul primit și de faptul că oricum nu schimbă nimic!!! BOII rămân nepedepsiți, iar eu mă inflamez degeaba!
    (Unul dintre cei pe care i-am postat pe grup a și murit câteva luni mai târziu într-un accident pe care el l-a provocat!! Dacă se luau măsuri, poate că mai trăia!)
    Aproape zilnic mă trezesc cu câte cel puțin un biciclist (pe bicicletă, că altfel ar fi pieton!), care sare de pe trotuar pe trecerea de pietoni!!
    NICI de pietoni nu mi-e rușine, dar ăștia-s mai previzibili, dacă ești atent știi că urmează să treacă, rar se asigură, dar de-aia se numește trecere de pietoni 😉
    RECUNOSC că am cel puțin 20 de muștiucuri de la alcooltest, deci poliția este prezentă pe străzi!
    Dacă eu sunt un pericol public, merg și-mi predau permisul!!!
    JUR că o să respect și eu limita de viteză când o va respecta cel puțin 30% dintre ceilalți participanți la trafic!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.