Ultima actualizare: azi, 21:58

Locale

Atenție! Deținerea unui termometru cu mercur este infracțiune! ,,Aventura” unui român

Atenție! Deținerea unui termometru cu mercur este infracțiune! Un sucevean care avea în casă două termometre cu mercur a încercat să se debaraseze legal de ele, însă fără succes. În acest sens, bărbatul a cerut ajutorul redacției Monitorul de Suceava.

„Prin anii 50, părinții mei au cumpărat un termometru de uz medical. Cu ceva ani în urmă, a fost scos din uz, deoarece partea din spate a termometrului era spartă. Exista riscul spargerii capilarei, cu consecința contaminării casei. Între timp, am mai avut un termometru rusesc, non medical, la o centrală termică, bun până să se spargă parțial. Am încercat, pe parcursul mai multor zile, să rezolv problema preluării gramelor de mercur otrăvitor. Am sunat în multiple locuri, dar fără succes. Problema s-a dovedit o nucă tare”, a povestit suceveanul.

Ca urmare, jurnaliștii de la Monitorul de Suceava au încercat la rândul lor să identifice o instituție a statului care să explice cum se poate scăpa legal de un termometru cu mercur. De la DSP, ISU și Prefectură nu s-au primit soluții. La farmacii nu se poate, deși există din 2023 o nouă lege referitoare la primirea și depozitarea substanțelor periculoase din domeniul medical, însă nu are încă norme de aplicare.

De la Poliție, în schimb, a venit cel mai interesant răspuns. Șeful Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, comisarul-șef Gabriel Gheorghe Panțiru, a declarat că, din anul 2014, „simpla deținere a unui termometru cu mercur este infracțiune”, conform art. 359 din Codul penal.

Pentru a scăpa de cele două termometre, suceveanul ar trebui să plătească în jur de 400 de lei. „Sunt bani pe care în momentul ăsta nu-i am. Am un copil pe care îl întrețin în facultate. Când voi fi mai potent financiar voi suna la firma din Bacău și voi rezolva problema”, a afirmat bărbatul.

În prezent nu este deloc simplu să scăpăm de un termometru cu mercur, varianta de a-l arunca la gunoi este foarte proastă, în primul rând din cauza riscului major de contaminare a mediului, dar și a implicațiilor legale.


Sursa: Digi24

10 comentarii

 1. y Răspunde

  Mai vreo trei acasă, îmi verific temperatura rectală cu ele!
  Cine vrea? Le vând ieftin, că-s pensionar fost bugetar și n-am furat destul!

  • y Răspunde

   Nu. Tu ești un bou cu B mare! Sau să înțelegem că tu așa faci acasă, adică ți-l bagi în fund apoi sugi cu guritza? Cu asemenea manifestări te descalifici singur. Neam prost și hoțoman.

 2. Norick Răspunde

  Ai de **** voastră…

 3. Attila T, Răspunde

  Buna ziua! Ar fi bine sa continuati acest subiect cu un articol care enumera punctele de colectare din judet unde un astfel de termometru poate fi predat. Asteptam implicarea autoritatilor locale in organizarea campaniilor de colectare. Va multumim!

  • Don't worry be happy Răspunde

   Tu ce ai înțeles din articol că se pare mare lucru nu? Scriu cu majuscule poate așa reușești să asimilezi informația
   NU SUNT ASTFEL DE PUNCTE DE COLECTARE ȘI NU ESTE REZOLVATĂ NIMIC DIN TOATE ASTEA.
   Sunt mai mult de o grămadă de situații în țara asta în care statul reprezentat prin instituțiile sale atâta știe să facă să-ți aplice o amendă. Începând asta de la cazurile de cerșetori prinși ți răsamendați degeaba (că nu plătesc amenda veci) până la speța asta. Dar nu te ambala. În cel mai rău caz va ieși careva special și ne va liniști să fim calmi că se lucrează la rezolvarea problemei. Ca și la spitalele de mari arși.😒 Și noi răutăcioși ce suntem suntem prea nerăbdători. Oare chiar așa o fi????

   • Attila T. Răspunde

    Credem ca dorintele noastre se indeplinesc.
    Da, aveti dreptate. In ghidul dat de catre Santideva apare asa:
    “In formularea concisa a inteleptilor, deosebirea este cea dintre un calator si cineva doar dornic sa calatoreasca.”

 4. Brutus Răspunde

  La fier vechi ,primeai si bani pe ele, 😉

 5. Ajj Răspunde

  Să înțeleg că dacă vrei să scapi legal de mercur , primești amendă. În cazul ăsta cea mai ieftină și sigură soluție e să îl aruncăm la gunoi. Felicitări ștatului român pentru incompetență

  • ecologist resemnat Răspunde

   @Ajj, te corectez doar. Legal nu ai cum să scapi de termometrul cu mercur pentru că nu este rezolvată deloc eliminarea cum scrie la carte. Adică poți încasa amenda dacă tot ții să fii legal dar statul nu are ce să facă cu deșeul în cauză. Ceva asemănător era cu îngrășămintele și soluțiile fito expirate la Agromec-uri. Tipic românesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.