Ultima actualizare: azi, 12:33

Locale

FOTO. Centru comercial și un nou LIDL în locul fabricii UNIO. Urmează votul consilierilor

Centru comercial și un nou magazin LIDL vor apărea în locul fabricii UNIO. Consilierii locali urmează să aprobe, joi, în cadrul ședinței Consiliului Local Satu Mare, Planul Urbanistic Zonal (PUZ). 

,,Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației Planul Urbanistic  Zonal – construire ansamblu comercial și servicii, sistematizare verticală, amenajări exterioare, amplasare elemente publicitare, împrejmuire și operațiuni cadastrale, amplasament: Satu Mare, str. Lucian Blaga”, este proiectul care urmează să fie votat.

Proiectul are ca scop realizarea în locul fabricii UNIO a mai multor spații comerciale. De asemenea, se va construi și un magazin LIDL și se vor amenaja două sensuri giratorii. Accesul în zona comercială se va realiza de pe bulevardul Lucian Blaga, respectiv strada Cerbului. Sensurile giratorii vor fi amplasate pe bulevardul Lucian Blaga și la intersecția străzilor Cerbului și Șantierului.


CITEȘTE ȘI:

70 comentarii

  1. Ion Răspunde

    Fix asta lipsea acolo. Centru comercial langa centru comercial si supermaket langa supermarket. Putin urbanism general si bun simt nu se aplica? Se darama un simbol puternic al ce a fost Satmarul candva pentru a se face un centru comercial care se poate face oriunde altundeva? Chiar nu se poate gasi o solutie mai utila? Oricum e deja un centru comercial la doi pasi de locatie. Si supermarket exista deja literalmente pe acea zona. Va fi toata artera Careiului-Blaga doar centre comerciale si supermarketuri? Ce-ar fi sa se mai rasfire functiunile prin oras in corelatie cu necesitati stabilite in urma unor analize? Ce-ar fi sa ne protejam istoria locala, atat cat a mai ramas din ea si sa o punem in valoare, doar copiind ce au facut altii mai breji in alte orase si/sau tari?

    • Jon...Wayne Răspunde

      Si-apoi ce? Sa se pastreze traditia si sa ramana UNIO acolo? Si IPSUIC si CELIMA? Si TEXTILA ARDELEANA?
      Si-apoi romanii de ce nu fac fabrici? Ca nu-i opreste nimeni.
      Sa nu-mi spui ce industrie avea Romania ca ma impusc. Romania avea fabrici care producea pt. Piata CAER( asa o Rusie mai mare) Si pentru tari Africana sau Sud Americane. Zi-mi tu o marca de orice aparat sau obiect pur sange romanesc pe care tu il utilizezi in viata de fiecare zi.
      Apropo, spune de ceva rusesc, ca ia tot sunt o “putere” mondiala.
      Asa ca daca nu iti place nu intra in magazin. Manca din gradina si din cotet.

      • Iosif Bidon Răspunde

        Steilmann

        • Ion Baidon Răspunde

          Ramasita Mondialei. Productie numai pentru export. Cu menagement german. Pe vremea lui Ceausescu.

        • Ion Baidon Răspunde

          Altceva?

          • Ion Baidon

            Te uiti la ce televizor. Sau ce frigider ai in casa? Sau ce masina? Renault? Ca nu cred ca ai straf.

          • @Ion Baidon

            Televizor Diamant 206 cu mileu și pește și frigider Fram, iar mașina e un Trabant!

      • Ion Răspunde

        Nu e vorba sa ramana Unio. Unio nu mai exista ca institutie. Ceva ce nu exista nu are cum sa ramana. Si nu conteaza ce facea Unio si pentru cine. Unio a facut parte timp de generatii din istoria orasului, si avea importanta pentru bunicii si parintii nostri, care la un moment dat se mandreau cu Unio. E vorba de utilizarea la potential maxim a unui obiectiv cu caracter de patrimoniu industrial, un obiectiv ce poate aduce mult mai mult decat tipicele hale de tabla din punct de vedere estetic, si mai mult decat aceleasi magazine ce le intalnim la tot pasul, din punct de vedere functional. Acolo ar fi nevoie de o analiza urbanistica pe mai multe arii, pentru a se stabili punctele slabe, cele puternice, riscuri si oportunitati, pentru ca in final zona sa aduca beneficiul maxim posibil orasului si cetatenilor.
        Pentru a intelege potentialul vezi exemple de prin lume de reintroducere a patrimoniului industrial in circuitul contemporan: Tate Modern din Londra, High Line din New York, loft-urile pe care le vedem in filme, transformate din vechi depozite si hale, cu acel specific magic. Despre asta e vorba. O nestemata din coroana si asa trista a Satmarului, care daca nu e utilizata cu capul se va pierde pe veci. Pe urma ramanem cu totii mai saraci…cand puteam fi mai bogati.

      • Anti Tanti Răspunde

        Iara incepe scsndalu. Amu nu-i Biserica. Amu-i fabrica. Ca musai sa o mumificam. Sa o punem in muzeu. Culmea! Nu oameni normali militeaza pentru asta. Ci niste imbecili, vesnic nemultumiti si vesnic nelinistiti. No si daca dispareti cu totu va fi Lidl acolo. No, nu nu va place? Trageti-va un glont in cap. Societatea nu pierde nimic.

        • Ion Răspunde

          De ce atata ura domnul sau doamna Tanti? Trist…

        • carcotas Răspunde

          Stai linistit, retailerii astia sunt niste sugaci de profit de prima mana. Atat nu am putut face noi si ne miram ca devenim irelevanti. Toti vor Lidl si Kaufland dar si spitale si scoli. Sunt cam in contradictie. In 1989 era doar alimentara vizavi de UNIO pt M17 si Carpati 1 si 2. Ataaaaat! cum ar spune o reclama.

          • Iosif Bidon

            De ce vorbești prostii?
            Era o Alimentara în piața micro 17 (actual Unicarm) una pe Păuleștiului colț cu Aniversării (astăzi Ion Vidu), aia de la Unio, la Luceafărul și în Soarelui!
            Am stat destul timp la rând pentru orice și alergam disperat de la o Alimentara la alta!
            Unora care cel mai probabil nici nu existau la vremea respectivă, le e dor de comunism! Le recomand să se mute în rusia sau Coreea de Nord!
            După cum se vede, în curând chiar și la maghiari va fi la fel, dacă rămâne actualul personaj la conducerea guvernului!

      • Glami Răspunde

        @Jon…Wayne
        Bine zici. Tot ce s-a produs s-a livrat in lumea a 3-a, vestu si cu curu radea de noi, economie de comandă. Neamtu in 1900 deja se plimba cu mertanu.Totul era munca in zadar cu aproape 0 profit.
        Banii s-au alocat de la o fabrica la alta. Productie fix 0, iar astia plang dupa acele vremuri.
        Cica toti am avut de lucru !!!
        Cind se v-a schimba mentalitatea asta comunista, incat statul are grija de noi v-om fi pe drumul cel bun.

    • Eu Răspunde

      Mai citeste inca o data stirea! Poti depune petitie la Lidl România si poti cere ca dupa ce au cumparat o parte din fost fabrica Unio cu suma de 2.150.000 de euro sa nu deschida magazine ci mai bine sa relansa fabrica Unio. Ce zici ,te pui? Vesnic nemultumitii ,daca se face ,de ce se face? Daca nu ,atunci de ce nu?

      • Ion Răspunde

        Faptul ca ceva a fost deja initiat cu stangul nu e o justificare. Cu atat mai rau…Lumea nu exista doar in alb si negru. Exista multe alte nuante. Daca ceva se face prost, evident nu bine. Daca ceva se poate face mult mai bine ar trebui sa ne dorim cu totii sa se faca cat de bine se poate. Eu zic ca e sanatos sa fim nemultumiti cand stim ca e loc de mai mult. Asa a ajuns pana la urma omenirea in punctul actual.

    • Ieni Răspunde

      Blocati..tot…….lasati orasu sä respire…

  2. John Doe Răspunde

    Traiasca consumerismul.

  3. radical2 Răspunde

    de produs nu se mai produce nimic. de aia suntem saraci ca societate. drept ii ca nu ai nici cu cine

    • Esclava Isoura Răspunde

      Ba se produce foarte mult in Romania. Da nu stiti voi. Fabricile productive nu sunt cu 6000 de angajati cum a fost UNIO( aia a fost la comunisti, vorba lui Stalin: Si cantitatea poate sa fie o calitate) Sunt mult mai eficiente.
      Daca se deschide un Mall in oras voi si sariti, ca ce? Noi numa mancam si kakam ? Nu lucram?!
      No ciocu mic! Nu mancati! Mereti si…lucrati.

      • radical2 Răspunde

        N-ai inteles nimic si nici nu o sa intelegi pana nu cunsoti termenul de Venit National Brut. Documenteaza-te si ai sa vezi la ce ma refer ca esti baiat istet.

        • Ion Baidon Răspunde

          Ha ha ha! Tu intelegi economistule.

        • Ion Baidon Răspunde

          Banca Mondială întocmește anual un clasament al țărilor, după criteriul venitului pe cap de locuitor (VNB). Statele sunt repartizate în grupe: venituri mici, venituri mijlocii inferioare, venituri mijlocii superioare și venituri mari.

          Prima dată, România a intrat în grupul țărilor cu venituri mari în anul 2019, a fost retrogradată în 2020 din cauza pandemiei, și a revenit în această categorie în 2021. În 2022, Venitul Național Brut anual a fost de 15.660 de dolari, în comparație cu circa 14 mii de dolari în 2021.

          Banca Mondială arată că dacă la finalul anilor 1980, o treime dintre țările de pe glob erau încadrate ca având venituri mici, procentul a scăzut în 2022 până la 12%. Organizația explică faptul că, în fiecare stat, indicatori precum creșterea economică, inflația, ratele de schimb și creșterea populației influențează VNB pe cap de locuitor.

          În topul pentru 2022, Guyana, Samoa Americană, El Salvador, Indonezia, Cisiordania, Guineea și Zambia au fost încadrate în categorii de venit superioare, în timp ce Iordania a fost retrogradată.

          Sursa: Raportul B

        • Ion Baidon Răspunde

          Ba loaza! Noi Am invatat la liceu d venit national brut. Nu la masterat. Ca sa iti intre bine in cap. In anii ’80 se facea scoala adevarata

        • Ion Baidon Răspunde

          Si nu mai posta asa ca sa te dai mare. Ca te urmaresc de mult. Si te desfintez. Nu te pune ca esti prea mic. Ma refer la creier. Ca poate esti nalt ca bradu si prost ca gardu.

        • Ion Baidon Răspunde

          .România a ajuns din urmă Portugalia și Ungaria la PIB-ul pe cap de locuitor și se apropie de Ungaria și Polonia la indicatorul “productivitate”. Economiști: “Sustenabilitatea evoluției pozitive va necesita intervenții importante în viitor”
          Asta-i numai titlu. Iti mai dau, ca sa vezi cat de economist esti…

        • Ion Baidon Răspunde

          PIB-ul României va depăşi 300 de miliarde de euro în 2023. De ce nu avem un buget pentru 2023 de vreme ce economia creşte iar coaliţia de guvernare are o majoritate zdrobitoare în Parlament?
          Copypaste. Nu este comentariul meu Scuze!
          Da de ce nu te informezi tu? In loc sa te certi cu mine.

  4. Mae Răspunde

    Așa hai sa blocam și Lucian Blaga că nu e destul !!! Bravo Gabor !!!! Scoateți centrele comerciale în afara orașului unde este o legătura cu cintura !!!bă Treziți-vă !!!!

    • Nae Răspunde

      D-apoi ce bine-i sa iesi din casa si sa meri cu masina 100 de metri pana la mall sa-ti iei un burgher. Da poate tie ti-ar place sa meri pana in Supur sa-ti cumperi o paine. Sau poate ar fi mai bine sa meri in …

    • Nae Răspunde

      Foarte blocat este Lucian Blaga. Voi nu stiti ce inseamna blocaj, dugou, stau, etc. Vorbiti numai sa fiti in treaba.
      Da asta-i circulatie ce este in Satu Mare? Pai du-te ma in Cluj, Bucuresti, Wiena, Salzsburg, Paris, etc.
      Ce va trageti pe kur asa ca in alte parti le trebuie doua trei ore sa ajunga acasa de la serviciu. Si dimineata din nou.
      Ma pufneste rasu…auzi la ei? Satu Mare aglomerat…

    • Iosif Bidon Răspunde

      Ăștia care stau 5 minute cu curu-n mașină se plâng că stau în trafic, dar ei aleg să fie așa!
      Trebuie să fii PROST să mergi cu mașina personală SINGUR în mașină maxim 1-2 Km și să stai 15-20 de minute în trafic!!!
      Așa îți pierzi răbdarea și omori băbuțe pe trecerea de pietoni, că nu mai ai răbdare să oprești să-i acorzi prioritarea aia la care are dreptul!

  5. Beny Kira Răspunde

    Felicitări!

  6. Acisa Răspunde

    Aceleași șabloane rostite peste tot : “fix asta ne lipsea…bla bla…Ca de ce ?… bla bla…industria tarii …. bla bla…sa construim spitale…sa construim scoli”. Omenii aștia se vor înghesui primii la casele de marcat cind se va reduce uleiul cu 50 bani la deschidere. Cind ai stat la rand, ore intregi, dupa portolcale inainte de ’89, nu va-ti plans asa ?

    • Gica Răspunde

      Hai sa nu construim spitale si scoli si alte de-astea. Da, la ce? Bla-bla-uri fara sens. Hai sa sustinem treaba facuta fara cap ca si asa e practica generala la noi, si sa zambim intre timp facand pe desteptii.

      • @Gica Răspunde

        Atat timp cat nu se face din bani publici care-i problema? Construiti oameni buni, daca sunteti in stare, nu tot behaiti in continuu!!!

  7. Fascinatia Răspunde

    Ar fi frumos ca in locul sutelor de centre comerciale si magazine sa se gandeasca cineva si la UN BAZIN DE INOT PENTRU ORASUL ASTA ! NU exista efectiv nu exista……ca un copil/adult care isi doreste sa practice acest sport ori merge pana la faimosul Aquastar unde pana la ora 20:00 ii ocupat acel bazin de 1 metru 20 de orele cu copiii si eventual dupa inoata si el ori trece granita sau merge in alt oras.

    Chiar este atata de greu sa se faca si la noi….eh atata s-a putut.

    • Iosif Bidon Răspunde

      Este deja în lucru bazinul de înot!
      Pe strada Crișan, fosta uzină de apă!

      Pe de altă parte, ca să faci orice investiție mare, ai nevoie de bani serioși! Cine are bani? Tocmai centrele comerciale!
      În România, în ultimii 34 de ani nu s-a construit un spital public, dar s-au construit zeci de spitale private!

      • Emil Răspunde

        Ce Spital vrei? cand nu avem destule biserici tu vrei spitale. Nici tu nu esti aurist! Unul de la aur zicea ca: nu de spitale trebuie construite ci biserici. Sper ca totii cu aceasta gandire cind vor avea nevoie sanatate sa fie trimis la biserica.

  8. Sandra Răspunde

    Nu mai vrem alt magazin..si asa Lucian Blaga e sufocat..dimineata e un calvar..toate strazile-s blocate..-Blaga, Independentei, Bobocului..Pe Bobocului faceti sens unic spre iesire..ca nu se mai poate circula din cauza scolilor…mai ales in zona scolii ION CREANGA..e dezastru..ori intri..ori iesi..doua masini nu incap in acelasi timp in directii opuse!!!!

    • Pistike Răspunde

      Păi cine blochează bulevardele? Voi ăștia care vă aduceți plozii din satele din jurul orașului la orașul de care fugiți!
      Cine v-o pus să vă luați case în câmp?? Fugiți de taxele de la oraș, dar vă aduceți plozii aici la studii și voi lucrați tot în oraș, dar vă plângeți ca niște chizde că stați în trafic câte 15-20 de minute?
      Așa vă trebuie!!

  9. Anonim Răspunde

    Mai bn ar pleca toți decât să strice fabrica dacă nu sant in stare sa creeze locuri de muncă nu mai ascultați de UE și Globalisti ptr ca numai rău ne fac

    • Iosif Bidon Răspunde

      Fabrica NU mai funcționează de ani buni!
      Foștii patroni au devalizat-o, tot ce s-a putut vinde s-a vândut iar acum este lichidată de către o firmă de executări silite!
      Oricum, este mai bine un centru comercial decât o fabrică, în mijlocul orașului!

      • Jfk Răspunde

        Ai fi surprins sa vezi ce produc: obuze! Oare pt Ucraina?

        • Anti Tanti Răspunde

          Nu. Pentru tine. Sa ti le bagi in kur.
          Si daca peodukc obuze pt Ukraina, care-i treaba ta? Daca produceau pt Rusia era ok?

        • Anti Tanti Răspunde

          Mars si scrie pe forumurile rusesti. poate primesti o Lada alba. Da ma tem ca dupa cum postezi te trimit astia in razboi. Contra un sac de cartofi si o bicicleta.

        • Iosif Bidon Răspunde

          @jfk: probabil că ceva firmă a închiriat ceva spații în ceea ce a fost cândva Unio, dar Unio SA este în insolvență iar patrimoniul defunctei Unii SA este scos la vânzare de către o firmă de executare silită!

      • carcotas Răspunde

        Cum? Patronii au devalizat-o? Nu UE?

        • Iosif Bidon Răspunde

          Nu, tontălăule, patronii au devalizat-o! Tot ce a fost bun a fost vândut pe bani mărunți, iar restul la “fer” vechi!

          • carcotas

            Tantalau esti tu ca nu intelegi o ironie.

          • Iosif Bidon

            No, apoi zii așa, că la câți bătuți în cap cu cuie avem aici, nu mai știe omul ce să creadă 😜

  10. Adi Răspunde

    Gresesti. Este in insolventa. Ceea ce inseamna ca functioneaza. Se lucreaza si se fac si angajari. Daca nu crezi depuneti CV si o sa vezi

  11. Anti Tanti Răspunde

    Iara incepe scsndalu. Amu nu-i Biserica. Amu-i fabrica. Ca musai sa o mumificam. Sa o punem in muzeu. Culmea! Nu oameni normali militeaza pentru asta. Ci niste imbecili, vesnic nemultumiti si vesnic nelinistiti. No si daca dispareti cu totu va fi Lidl acolo. No, nu nu va place? Trageti-va un glont in cap. Societatea nu pierde nimic.

    • Iosif Bidon Răspunde

      Vezi, ăștia suntem!

      • Iosif Bidon Răspunde

        Din ce am înțeles i-ar încurca afacerile lui Bartha Ati care voia să facă cash and carry în locul ruinelor de pe Lucian Blaga, unde trebuia să se deschidă Carrefour 😜
        Poate că ăștia care comentează aiurea sunt troli iudemeristi

  12. Ofgt Răspunde

    Cand o sa faceti Lidl langa mine? Sa nu fie la mai mult de 100m de casa mea daca se poate. Si un centru comercial plsssss

    • Iosif Bidon Răspunde

      Și Io vreau 😜
      Mă mulțumesc cu un Lidl, sau măcar un penis market

    • Norick Răspunde

      Prima data rezolva-ti curent / apa / canalizare in zona unde stai . Nu de alta, dar la fiecare Lidl exista… 😛 🙂

  13. Lili Răspunde

    De ce nu fac acolo Muzeul Comunismului?

  14. delia Răspunde

    SA HOTARASCA CETATENII CE VOR…HAI TOATA LUMEA CU IDEI..DA SA NU FIE BLOC DE LOCUINTE SAU MAGAZIN..

    • Ha Răspunde

      Parc, zona verde, lac ! 🙂

    • @delia Răspunde

      Al cui este terenul poate să decidă!
      Câți bani ai investit tu acolo?

      • Radu Giurcă Răspunde

        Multi vorbesc fără să stie ce vorbesc. Acest proiect va descongestiona zona. Sunt prevazute a se inființa doua strazi care sa faca legatura intre str Lucian Blaga si Cerbului. Se vor face noi locuri de parcare, zone verzi, loc de joaca.

  15. Gabi Răspunde

    Sunt sigur ca vor lauda copii si nepotii nostri aceasta generatie care a dus orasul pe noi culmi joase. Suntem pe ultimele locuri la toate topurile nationale. Se tot fac interventii mult laudate si totusi copiii nostri emigreaza in masa spre alte orase, daca nu alte tari. E foarte bine ce facem. Tot asa inainte. Ultimul loc in toate topurile al nostru e daca insistam destul. Ne vedem la Lidl, langa giratoriu, la 10 minute de celalalt Lidl langa giratoriu. Spor la cumparaturi!

    • Sisecam Răspunde

      Auzi la el ce metafora, ce figuri de stil, cica “care a dus orasul pe noi culmi joase”.
      Daca ai lucra si tu ceva, te-ai angaja undeva si nu ai astepta la sfarsitu lunii ajutorul social ar fi benefic pentru bugetul local. Sport la AJOFM.

      • Gabi Răspunde

        Atat ai inteles? Partea cu copiii ce sunt nevoiti sa plece nu conteaza? Cu topurile unde suntem la coada ca oras esuat nu conteaza? Lasa ce fac sau nu fac eu ca nu asta arde.

        • @Gabi Răspunde

          Unde traiesti in Somalia? Sau la ce oras esuat te referi? Ce-ai vrea Dubai la mai putin de 90 mii de locuitori?

          • @@Gabi

            Vai de noi. Judecand dupa raspunsuri, nu avem nici o sansa. Scapa cine mai poate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.