Ultima actualizare: azi, 08:55
Locale

VIDEO. Exemple de bune practici! Servicii sociale şi mese gratuite pentru bătrânii din zona Careiului

Mai multe comunităţi din zona Careiului pot deveni exemple de bune practici cu privire la modul în care îi tratează pe vârstnicii rămaşi singuri care au nevoie de ajutor. La nivelul a opt comune funcţionează deja un număr de 36 de angajaţi care asigură asistenţă socială şi îi ajută pe vârstnici la problemele cu care se confruntă. Mai mult de atât, 80 de bătrâni din comuna Berveni primesc şi mâncare caldă în mod gratuit, începând cu luna august. 

Toate aceste lucruri sunt posibile graţie unui parteneriat între comunele din zonă şi Grupul de Acţiune Locală (GAL) Sud Vest, care au depus proiecte finanţate prin Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi au obţinut finanţări. În prima fază, a fost câştigat proiectul pentru comunele Petrești, Pișcolt, Căuaș și Tiream, iar astăzi a avut loc inaugurarea centrului social Bernard din Berveni, care va asigura servicii sociale pentru comunele Berveni, Căpleni, Urziceni şi Ciumeşti. Astăzi au fost semnate şi contractele de muncă pentru cei 18 noi angajaţi. Autorităţile prezente la eveniment au ţinut să felicite conducerea GAL Sud Vest pentru această nouă reuşită.

Toga Gergo, manager GAL Sud Vest: „Prin proiect avem prevăzut 40 de beneficiari, vârstnici, dependenţi de îngrijire și am reușit să creăm 18 de locuri de muncă noi în cele 4 localități. Am reușit, după semnarea contractului, în timp record, să obținem și licență provizorie de funcționare. Asta înseamnă că, începând de astăzi, putem să acordăm serviciile de îngrijire vârstnică. Acesta este al doilea proiect, deja Centrul Social Terezia funcționează în localitatea Petrești și aici avem 4 comune partenere Petrești, Pișcolt, Căuaș și Tiream. Dacă totalizăm cele două proiecte, am ajuns la 80 de beneficiari, 8 localități partenere și 36 de locuri de muncă noi. Suntem singurul GAL care a obținut finanțare din acest program și nu am citit statistici, dar nu cred că ar există un alt GAL în România care se poate mândri cu 40 de angajați. Vom acorda servicii prin care vom ajuta pe vârstnici la asigurarea și ușurarea vieții zilnice. Totodată, vom ajuta la cumpărături, la servicii medicale prin scoaterea rețetelor de transportat la medic de familie, stomatologie. Am avut cazuri și în centrul social care funcționează de așa, când îngrijitorul a mers cu persoană vârstnică la biserică”.

Tivadar Ildiko, directorul AJPIS Satu Mare:În ultimii ani, mai mulți tineri pleacă, migrează cu forța de muncă, pleacă în străinătate și ne rămân bătrânii în sate, în comunități, fără sprijin, fără niciun fel de ajutor și aceste acțiuni a GAL-ului merită toate felicitările și chiar încurajez și celelalte comunități, celelalte primării să caute fonduri, să încerce să acceseze aceste fonduri atunci când ele există, deoarece este mult mai convenabil să îngrijim acești bătrâni în mediul lor natural, acasă, acordând servicii de îngrijire la domiciliu. De fapt, politica socială înspre acest lucru se îndreaptă, să evităm instituționalizarea persoanelor vârstnice, să le lăsăm în mediul lor familial în care au crescut și să aibă drept la o bătrânețe trăită cu demnitate. Îl felicit pe domnul Toga pentru tot ceea ce face și ce-a realizat".

Pataki Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare: Trebuie să venim în ajutor în complementaritatea sistemului național de protecție socială și când comunitățile mici au grijă de proprii bătrâni, eficiența este mult mai mare decât când un organ, să fie el și de nivel județean, cum avem noi în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, totuși este altceva, cunoscând mult mai bine beneficiarii și totdeauna venim și ca voluntari și eu sunt perfect convins că o să vină și cu aport în natură cei care produc produse.

Deputatul Magyar Lorand: Eu cred că GAL Sud Vest realizează niște proiecte care duc lipsă în judeţul Satu Mare. Cu această ocazie vreau să solicit și domnului președinte și să facem tot posibilul și la nivel de parlament, la nivel guvernamental să găsim soluția finanțării și după cele 14 luni, că ar fi foarte important ca după ce trece această perioadă acest serviciu să rămână funcționabil.

Subprefectul Altfatter Tamas: Trebuie să observăm un lucru: este un nou succes al GAL Sud Vest Satu Mare, după seria de succese pe care a reușit să le implementeze. Aceste succese pot fi realizate numai dacă cineva își dorește. într-adevăr și ei au demonstrat că în urma proiectelor care le-au câștigat, că își doresc să dezvolte comunități și își doresc să dezvolte comunități în așa fel încât să asigure și pe partea socială plus valoare.

Coordonatorul cantinei din Berveni, Orosz Bernadete: Capacitatea cantinei este de 80 de persoane, vârstnici din localitatea Berveni și satul aparținător Lucăceni, persoane singure care au venituri mici, nu au aparținători în apropiere și care necesită ajutor. Sunt foarte mulțumiți, se acordă beneficiarilor o masă caldă pe zi, conform standardului de calitate specific pentru cantine sociale, se acordă nu numai masă caldă, ci și alimente. Asta înseamnă alimente în valoare de 22 de lei per beneficiar, în care intră o masă caldă, prânzul și pentru cină sau ujină, li se dau alimente, cum e sana, fructe, legume, cașcaval...

          

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.