Ultima actualizare: ieri, 19:37

Locale

FOTOGALERIE. Luminătorii satelor din județul Satu Mare au fost premiați

Intrată deja în tradiția culturală a Sătmarului, manifestarea „Luminătorii Satelor”, unică în țară, răsplătește în fiecare an personalitățile culturale locale care și-au adus contribuția la dezvoltarea spirituală a comunităților din care provin.

Ediția din acest an a avut loc miercuri, 8 noiembrie 2023, în organizarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare și în parteneriat cu Primăria Municipiului Satu Mare, în Sala Mare a Casei Meșteșugarilor, în cadrul căreia au primit titlul de ,,Luminător al Satelor” următorii:

BÉKÉSSY ELISABETA – Satu Mare; VASILE BUCIUTA – Micula; KOROKNAI TIBOR – sat Berindan, comuna Odoreu; ALIZ LUDESCHER – Carei; MEZEI ENDRE – comuna Santău; PAP ERIKA NORA – Halmeu; FLOARE POP – sat Boinești, comuna Bixad; LUDOVIC MIHAI SEUCAN – satul Sâi, comuna Valea Vinului; GRIGORE SIMIONCA – coregraf al Ansamblului „Doruri sătmărene”; MARICICA UGLEAN – sat Decebal, comuna Vetiș.

Diplomele au fost înmânate de către: Pataki Csaba – președintele Consiliului Județean Satu Mare; Robert Laszlo – managerul C.J.C.P.C.T. Satu Mare și Nagy Orban – directorul adjunct al C.J.C.P.C.T. Satu Mare. În cadrul evenimentului a fost omagiată Emilia Zamfira Grosoș, meșter popular în arta țesutului, a creării costumului tradițional codrenesc, laureată cu titlul de „TEZAUR UMAN VIU” 2023.

Programul artistic a fost asigurat de către: Ansamblul Folcloric al Județului „Doruri Sătmărene” – secția română, coregraf: Grigore Simionca și Ansamblul Folcloric al Județului „Szamoshat” – secția maghiară, coregraf: Kispal Nandor.

Descriere „Luminătorii satelor” 2023:

BÉKÉSSY ELISABETA – Satu Mare

Puternic fascinată de protecția mediului, și-a construit o carieră profesională realizând proiecte de mediu inedite și sustenabile.

De numele dânsei se leagă multe obiective de mediu, realizate în ultimii 15 ani în județul Satu Mare, care oferă oportunități de educare în spirit ecologic a tinerilor din mediul rural mână-n mână cu tinerii din mediul urban, precum și de conștientizare a importanței protejării mediului în rândul comunității. Complexul de Educație Ecologică ,,Casa verde” din Grădina Romei, bustul „căpitanului arborilor” Kiss Gedeon din fața complexului, Tabăra Ecologică ,,Așezământ pentru natură și iubire creștină” de la Tarna Mare, „Pădurea amintirilor” de la Vetiș și nu în ultimul rând Zona Ecoturistică „Magia Someșului” de la Odoreu, sunt doar câteva din aceste realizări remarcabile.

Promovarea voluntariatului ocupă un loc important pentru dânsa. În calitate de voluntar, în 2020, când pandemia a făcut imposibilă finanțarea tipăririi și distribuirii a revistei de cultură „SZAMOS”, împreună cu Elek György redactorul revistei, au căutat susținători pentru ca revista să fie tipărită în continuare și sprijinită de soțul ei, a început distribuirea în mod tradițional „din ușă în ușă” a revistei în județ, activitate pe care o desfășoară și astăzi. În fiecare lună, 2500 de exemplare ajung în timp util în posesia cititorilor din 33 de localități. Această activitate îi oferă posibilitatea de-a fi mereu în mijlocul oamenilor, de-a dialoga, de-a cunoaște problemele cu care se confruntă și de-a ajuta, uzând de expertiza dobândită în cei 29 de ani de activitate desfășurată în beneficiul mediului și a comunității.

VASILE BUCIUTA – Micula

Vasile Buciuta este liderul comunității ucrainene din Micula, localitate care are cea mai numeroasă minoritate ucraineană din întreg județul Satu Mare. El este de asemenea trezorierul Uniunii Ucrainene la nivel național și prim vicepreședintele UUR Satu Mare.

Acțiunile inițiate și coordonate la nivelul comunei Micula privind păstrarea identității ucrainene sunt nenumărate: festivaluri, concursuri, spectacole folclorice și multe altele, iar impactul acestora este unul național și chiar internațional. Numeroasele premii obținute de grupul vocal folcloric ”Miculeanca” reprezintă argumente reale ale unei pregătiri intense, iar programele artistice prezentate sunt de un înalt nivel valoric, fiind apreciate de membrii comunității și nu numai.

De la declanșarea războiului în Ucraina, în februarie 2022, Vasile Buciuta s-a aflat mereu în linia întâi a voluntarilor care s-au străduit să asigure primirea și găzduirea refugiaților din țara vecină.

KOROKNAI TIBOR – sat Berindan, comuna Odoreu

Koroknai Tibor este un împătimit colecționar care a strâns de-a lungul vieții, sute de exponate etnofolclorice și istorice specifice zonei în care locuiește. Colecțiile sale tematice sunt impresionante, putând rivaliza cu orice muzeu. El nu adună obiecte doar pentru a le depozita acasă, ci are pentru fiecare exponat întreaga istorie aferentă, cu detalii dintre cele mai neașteptate.

Foarte multe dintre lucrurile strânse sunt unicate, cu o valoare culturală deosebită, fiind astfel salvate de la dispariția totală. Koroknai Tibor a investit foarte mult în colecția sa, atât financiar, cât și timp, astfel că se poate mândri cu una dintre cele mai reprezentative colecții de artă populară din această parte a țării.

ALIZ LUDESCHER – Carei

Profesoara Aliz Ludescher, fiica cea mare a unei familii șvăbești din Urziceni a studiat matematica și fizica la Universitatea de Vest din Timișoara. Este un promotor al învățământului în limba germană din Carei. Din 2010 reprezintă interesele și organizează activitățile învățământului în limba germană din Carei.

Meritele ei sunt cele legate de munca depusă pentru comunitatea germană din Carei și pentru copiii din satele limitrofe Careiului. Ca mare iubitoare a culturii și tradițiilor germane instruiește formația de dans popular german a secției germane din Carei. Aliz Ludescher este foarte activă și în munca de tineret a Organizației Tinerilor Germani Sătmăreni „Gemeinsam”, asigurând un sprijinind proiectele de tineret din Carei ale organizației, cum ar fi de exemplu „Auf den Spuren der Sathmarer Schwaben” un proiect de cercetare a arborelor geneologic și a istoriei familiilor șvăbești din zonă și tabăra de teatru organizată și condusă de ea în fiecare an. Aliz Ludescher conduce trupa de teatru a Organizației ”Gemeinsam” formată din copiii secției germane din Carei. Ea este promotorul și organizatorul principal a mai multor evenimente tradiționale din Carei organizat anual cum ar fi Fasching/Carnaval de iarnă, Weihnachtsfest/Serbare de Crăciun.

MEZEI ENDRE – comuna Santău

Domnul Mezei Endre este un om profund implicat în viața comunității rome din Santău și nu numai, dânsul ocupând și funcția de vicepreședinte al Partidei Romilor la nivel de județ. În comuna sa a înființat în anul 2008 o trupă de dans țigănesc „Szantai rozsa lanyok” (Fetele îmbujorate din Santău), cu care, de-a lungul anilor a dat nenumărate reprezentații la diferite manifestări culturale. Numai în anul 2022, fetele au urcat de 32 de ori pe scenă, iar anul acesta de peste 20 de ori. Mezei Andre este bulibașul din Santău și, alături de soția sa, se implică trup și suflet în instruirea tinerelor rrome care au deprins cu plăcere și talent, tainele ritmurilor țigănești. Anual, organizează excursii pentru copiii romi din Santău și-i sprijină pe aceștia pentru a le înlesni integrarea socială. El crede că prin cultură se poate realiza o educație adecvată tinerei generații și se creează punți înspre cunoașterea reciprocă reală.

Pap Erika Nora – Halmeu

Pap Erika Nora, este cadru didactic la Școala Gimnazială Halmeu. Are un rol semnificativ în menținerea predării limbii maghiare, începând de la grădiniță, până la finele clasei a VIII-a. Are o colaborare atât cu reprezentanții cultelor din localitate, cu reprezentanții administrației locale cât și o colaborare exemplară cu societățile de conservare a patrimoniului cultural al localității..

Ca și cadru didactic, pune un accent mare pe dezvoltarea personală al elevilor săi, asigurându-le accesul la o varietate de activități extrașcolare (excursii, vizionarea spectacolelor de teatru, serbări comune) cu ajutorul cărora, participanții își lărgesc orizonturile, punând accent pe întărirea identității individuale și colective.

O oportunitate excelentă pentru dezvoltarea personală a elevilor este organizarea și coordonarea trupei de teatru de amatori. Din anul 2009, organizează Festivalul Județean de Teatru, organizat în comuna Halmeu, cu susținerea familei.

Din anul 2008, la inițiativa ei, în comuna Halmeu a luat ființă un ziar local, cu denumirea de Jurnal local, care este editat de ea, bilingv, în limba română și în limba maghiară.

O importanță deosebită o acordă nu numai conservării valorilor istorice și culturale, ci și atragerea și familiarizarea copiilor cu importanța valorilor mediului natural. Împreună cu Asociația EKE, specializată în conservarea mediului înconjurător și a habitatelor animalelor sălbatice din zona râului Tur, prin accesarea unui proiect, în parcul central din comuna Halmeu, s-au montat 4 adăposturi pentru lilieci și un panou publicitar, care oferă informații despre această specie expusă unui real pericol.

FLOARE POP – sat Boinești, comuna Bixad

S-a născut în localitatea Boinești, comuna Bixad, în anul 1964. Pe parcursul vieții a dezvoltat o adevărată pasiune pentru tradiția oșenească. Încă de la vârsta de 8 ani a învățat taina țesutului, torsului și a altor lucrări manuale.

Pe lângă cele enumerate anterior, Floare Pop are un talent culinar deosebit, punând în practică nenumărate rețete oșenești, moștenite de la mama sa care a fost o bucătăreasă desăvârșită.

De asemenea, este o colecționară de costume autentice, având în colecția sa sute de piese vestimentare. După ce intră în posesia lor, le recondiționează în funcție de necesitate. Aceste costume nu sunt ținute ascunse de ochii lumii. Floare Pop le împrumută oricărui tânăr iubitor de port popular autentic, gest care susține reîntoarcerea la origini.

În colecția sa, întâlnim și alte elemente tradiționale, precum cele folosite pentru podoaba casei. O întâlnim adesea la festivalurile folclorice din județ, unde nu ezită să expună dintre cele mai vechi elemente de port sau podoabă pe care le deține, spunând povestea lor, fiecărei persoane interesate.

Astfel, prin stăruința de a salva și reînvia portul și tradiția originală, Floare Pop se numără printre promotorii tradițiilor autentice oșenești.

Ludovic Mihai Seucan – satul Sâi, comuna Valea Vinului

Născut la data de 28.11.1943 în Sintea Mare (jud. Arad)

Absolvent al Institutului Pedagogic de 3 ani din Cluj, Facultatea de Filologie, secția limba română (1965). Absolvent al Universității București, Facultatea de filologie, secția română-franceză (1970).

A predat la Școlile generale din localitățile:

– Iojib, director (1964-1967)

– Valea Vinului (1967-1970)

– Bârsana, jud. Maramureș (1967-1984)

– Sâi (1984-2000)

– Lipău și Culciu (2000-2008)

Studii și articole publicate:

-Versurile de înmormântare ale diacului Toader Ștopei din Bârsana , jud. Maramureș, în ”Studii și articole”, sub egida Academiei Române, secția filologie, Baia Mare, 1975.

Activitatea muzeistică:

Cu sprijinul Muzeului Județean Satu Mare, a înființat în localitatea Valea Vinului Casa Memorială Aloisie Tăutu (1895-1981), fost cercetător la Arhivele Vaticanului (1937-1981).

S-a remarcat prin înființarea și îmbogățirea colecțiilor școlare ale muzeelor școlare de la Școlile Generale din Sâi , Valea Vinului și Bârsana.

GRIGORE SIMIONCA – coregraf al Ansamblului ”Doruri sătmărene”

S-a născut în anul 1964, în localitatea Livezile, județul Bistrița Năsăud. În prezent locuiește în județul Maramureș, având funcția de referent – coregrafie la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” – Maramureș.

Experiența profesională este una vastă, amintim doar câteva repere:

Din anul 1990, până în prezent, a instruit și a coordonat din punct de vedere coregrafic și nu numai, mai multe ansambluri folclorice din județele Satu Mare și Maramureș.

Grigore Simionca este și coregraful Ansamblului Folcloric al Județului „Doruri Sătmărene”, de 8 ani. Ansamblul este al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, înființat la inițiativa domului manager Robert Laszlo. Sub îndrumarea coregrafului Grigore Simionca, ansamblul a participat la nenumărate festivaluri de folclor, la nivel local, național și internațional, amintind: Ungaria, Polonia, Cipru, Republica Moldova, Egipt, Italia, Ucraina, Grecia, Austria, turnee efectuate grație recomandărilor Uniunii Mondiale de Folclor (I.G.F.) și a Asociației Naționale de Folclor din România.

MARICICA UGLEAN – sat Decebal, comuna Vetiș

Maricica Uglean a fost învățătoare la Școala primară Decebal, iar acum este pensionară. Cu aproximativ 13 ani in urmă a format un grup vocal, numit „Mugurașii”. Acest grup cânta la Zilele Satului, ale comunei, precum și la biserică în perioada sărbătorilor mai importante. În urmă cu patru ani, grupul a intrat sub egida primăriei Vetiș, instituție care i-a ajutat să-și achiziționeze costume autentice, suport muzical pentru cântece și mijloace audiovizuale. Grupul ”Datina-Decebal” și-a lărgit aria repertoriului, participând la spectacole, filmări și alte evenimente cultural artistice.

Pe lângă piesele muzicale religioase și cele populare, a adăugat în repertoriu tradiții și obiceiuri de nuntă cerutul miresei, descununatul miresei, cântece și strigături pentru nași). Maricica Uglean a considerat că este de datoria sa, ca dascăl născut, școlit și cu locul de muncă în satul Decebal, să ducă mai departe tradiția, cântecele religioase și cele populare culese de-a lungul vieții. Acest grup s-a dovedit a fi o rampă de lansare pentru copii și tineri talentați din comuna Vetiș și nu numai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.