Ultima actualizare: azi, 16:16
Naţionale

Pădurile din România, monitorizate prin satelit! Tăierile ilegale, semnalate prin alerte

Ministerul Mediului a anunţat că a fost desemnat câştigătorul contractului pentru dezvoltarea unui sistem de monitorizare a pădurilor prin intermediul imaginilor din satelit.

„Ieri, a fost publicat în SICAP raportul procedurii de atribuire a contractului de achiziţie publică pentru realizarea sistemului ce va utiliza imagini satelitare pentru monitorizarea tăierilor din pădurile României. Din acest moment începe termenul legal de 10 zile pentru depunerea contestaţiilor”, a anunţat miercuri Ministerul Mediului, potrivit News.ro.

Potrivit instituţiei, Comisia de evaluare a desemnat oferta prezentată de asocierea RARTEL S.A. (Leader), ESSENSYS SOFTWARE, TERRASIGNA SRL, e-GEOS S.p.A ca ofertă câştigătoare după aplicarea criteriului de atribuire „cel mai bun raport calitate preţ” şi verificarea documentelor suport aferente.

„Acest contract presupune dezvoltarea unui sistem care va analiza imagini satelitare succesive pentru a identifica zonele din care a dispărut pădurea. Acestea vor fi comparate cu baza de date SUMAL pentru a stabili legalitatea tăierilor efectuate în perimetrele respective. În suprafeţele tăiate pentru care nu se găsesc date în SUMAL, vor fi generate alerte ce presupun verificări suplimentare cu ajutorul unui set secundar de imagini satelitare de înaltă rezoluţie sau a personalului de teren. Echipele de teren vor fi dotate cu 4 autovehicule de teren şi 4 drone echipate cu camere optice, termice şi senzor LiDAR”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Proiect de peste 37 de milioane de lei Potrivit acestuia, capacitatea tehnică a ministerului şi a gărzilor forestiere va fi întărită prin dotarea cu 15 staţii de lucru performante, cu răcire pe apă, şi 15 laptopuri ce vor permite efectuarea de analize avansate în teren, la locul faptei. „Toate aceste investiţii vor duce România alături de ţările ce utilizează cele mai moderne tehnologii pentru monitorizarea stării pădurilor”, a explicat ninistrul Mircea Fechet. Potrivit ministerului, contractul, cu o valoarea totală de 31.590.677,18 lei fără TVA, respectiv 37.592.905,84 lei cu TVA, este parte a proiectului „Capacitatea sporită de supraveghere, control şi monitorizarea pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat”, din cadrul PNRR.

4 comentarii

  1. Mihaita Piticu' Răspunde

    Oare cat o sa se mai taie padurile? Cat de nesatuli is hotii de paduri? Parca vad ca la anu’ o sa avem iarasi canicula de 42 C. Si mai umbla si idiotii astia cu dieseluri cu DPF anulat.Numa in jos merge Romania.

  2. ecologist Răspunde

    Vai ce bine am râs! Vă zic eu chiar dacă se va pune aparat GPS pe fiecare copac și atunci românurile se descurcă. Nu la monitorizare este baiul ci la capacitatea instituțională. Adică mai corect incapacitate.

  3. Alex Răspunde

    Pe harta actuala de Google Maps se vede ca suprafețe masive din Pădurea Noroieni a dispărut.

    • Haplea Răspunde

      Cica este batrana, numai ca am fost dupa ciuperci ( pe care normal ca le culesesera altii deja) si se distrau baietii p-acolo cu drujbele cu ce prindeau in lant! Deh, asteptam monitorul! 🙁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.