Ultima actualizare: azi, 18:04

Locale

Precizări DSVSA Satu Mare. Cum se pot vinde porcii de Crăciun

Subprefectul Altfatter Tamas și directorul cancelariei, Radu Iancu, au avut astăzi o întâlnire de lucru cu Nicolae Dumuța, directorul executiv al Direcției Sanitară-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare pentru clarificarea unor aspecte privind sacrificarea porcilor în gospodăriile individuale, în preajma sărbătorilor de iarnă.

Situația este sensibilă, spune reprezentantul DSVSA, având în vedere că în acest moment în județul Satu Mare sunt 17 focare de pestă porcină africană (PPA), fiind instituite perimetre de protecție și supraveghere de până la 10 km în jurul acestora, în Urziceni, Corund, Lelei. În comuna Urziceni, a fost depistată o persoană care, cu toate că în zonele cu restricții este interzisă sacrificarea porcilor în gospodării fără avizul medicului veterinar, a tăiat și a distribuit produse provenind de la un porc bolnav de PPA, ducând la apariția a numeroase alte focare în comună.

Susținerea creșterii tradiționale a porcului în gospodării și a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), fiind recent adoptate norme privind creșterea, sacrificarea porcilor în gospodăria țărănească și comercializarea acestora, care nu vor fi interzise.

Cu toate acestea, spune DSVSA, este important de reținut că în continuare se pot comercializa porcinele din gospodărie numai în condițiile în care un medic veterinar de liberă practică împuternicit de DSVSA va completa o fișă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv (care trebuie să fie identificat și înregistrat în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor – SNIIA).

,,Este important ca toți cetățenii să respecte regulile de comercializare, transport, manipulare și sacrificare a porcilor pentru a preveni extinderea focarelor de pestă porcină africană precum și să se asigure, cu documente certificate de medicul veterinar de proveniența și starea de sănătate a animalelor. De asemenea, pentru toate animalele sacrificate în gospodării este recomandată examinarea trichineloscopică, înainte de pregătirea și consumarea cărnii”, mai precizează DSVSA Satu Mare.

2 comentarii

  1. USR PLUS (căcat) Răspunde

    Putem să îi vindem cum vrem. Comuniști ce sunteți.

  2. Gheorghe porkistul Răspunde

    Deci, prima și prima dată începe cu faza ca să ai ce vinde. Pentru că din grija profundă a otorităților mulți au rămas fără-fără. Mai mult încurcă ordinul ăsta, nu știu cel care l-a visat trăiește cu picioarele pe Pământ dar cu capul în nori? Ca de fiecare dată se dău un OUG care e modificat de altul care va fo completat cu încă vreo 5 de astea. Apoi să fii jurist și tot nu înțelegi nimica!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.