Ultima actualizare: azi, 14:52

Locale

VIDEO. Continuă protestul la DSP Satu Mare. Angajații au ieșit în fața instituției

Continuă protestul la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare. Angajații au ieșit și astăzi, joi, 16 noiembrie, în fața instituției.

Angajații DSP susțin că legea care majorează salariile angajaților din casele de asigurări de sănătate și a angajaților direcțiilor de sănătate publică a fost votată doar în favoarea salariaților caselor de asigurări, nu și pentru angajații direcțiilor de sănătate publică.

Sindicaliștii anunță că opresc plățile către spitale și asigurarea cu medicamente:

,,Legea care majorează salariile angajaților din casele de asigurări de sănătate și a angajaților  direcțiilor de sănătate publică a fost votată doar în favoarea salariaților caselor de asigurări, nu și pentru angajații direcțiilor de sănătate publică, deși prin actul normativ PLx nr. 172 din anul 2023 si apoi prin Legea nr 250/2016, au fost rezolvate inechitățile salariale dintre cele două instituții, iar acest nou act normativ nu face decât să adâncească din nou discrepanțele salariale dintre cele două instituții, pe categorii de personal. Prin această măsură discriminatorie, angajații Direcțiilor de Sănătate Publică vor rămâne din nou “Cenușăreasa sistemului public de sănătate”.

Angajaţii Direcțiilor de Sănătate Publică vor protesta, pe perioadă nedeterminată, la sediile Direcțiile de Sănătate Publică din țară. Totodată, în contextul protestului generalizat care vizează lipsa dialogului social, nerezolvarea problemelor din sistem şi faptul că salariile nu au mai crescut din 2018, sindicaliştii au anunţat că sistează plăţile către spitale şi furnizorii de servicii(exemplu Spitale, Medici de familie), asigurarea cu medicamente şi materiale sanitare din Programele Naţionale de Sănătate pentru pacienţii cu HIV și TBC, vaccinarea obligatorie la copii conform Calendarului Național de Vaccinare, monitorizarea bolilor transmisibile, monitorizarea factorilor determinanți din mediul de viață și muncă, asigurarea procedurii de tratament în străinătate, asigurarea profilaxiei distrofiei la copii cu vârstă cuprinsă între 0-12 luni, care nu beneficiază de lapte matern prin administrare de lapte praf etc.

Amintim faptul că Direcțiile de Sănătate Publică acționează în situații de urgență, așa cum a fost PANDEMIA, unde coordonează serviciile de asistență medicală din teritoriu, organizează, coordonează și participă la asistență medicală în caz de calamități, epidemii, catastrofe și alte situații deosebite, organizează și răspund de pregătirea rețelei sanitare pentru apărare”.

2 comentarii

  1. Altu Răspunde

    La muncă cu voi milogilor. Dacă cei de la Cnas au primit majorări au ieșit și ăștia. Cei de la Apia au anunțat și ei grevă. Asta e, dai la o categorie de milogi mărire,acum cer toți. Ce contează că cel mai prost platit bugetar are salariu cât unul mediu de la privat. Și schimbați placa că de ce nu cer privații la patroni. Degeaba ceri ,nu primești,de ce credeți că e plin de asiatici. Nu că nu găsesc oameni,nu se mai găsesc prea mulți români să muncească pe salarii de mizerie și atunci se aduc sclavi din Asia. Ar trebui statul să înlocuiască bugetarii cu oameni din mediul privat care ar fi bucuroși cu salariile “mizere ” pe care le au actualii milogi.

  2. cetatean Răspunde

    is de trei ori mai multi angajati decat este nevoie.
    Tot pentru salar am plecat si eu da in schimb era bine cu maxim 2 ore de munca efectiva intr-o zi.
    Si prea multi sefi care nu stiu ce fac efectiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.