Ultima actualizare: azi, 19:37

Locale

Directoarea LPS, primele declarații în cazul elevei găsite desculță pe stradă

Minora, în vârstă de 15 ani, care a fost găsită beată și desculță pe stradă nu este la prima abatere. Adolescenta a mai încercat să fugă de la școală, iar în urmă cu mai puțin de o lună, aceasta a amenințat că se aruncă de la etajul I.

Minora nu este la prima abatere de acest gen, ea a încercat să mai fugă de la școală, iar reprezentanții Liceului cu Program Sportiv au anunțat DGASPC în acest sens, potrivit informațiilor PortalSM.

„Este o situație pe care noi am și semnalat-o responsabilului de caz, care a menționat că știa că a ieșit de la noi de la școală. […] Săptămâna trecută, nu a venit la școală, săptămâna aceasta, luni, nu a venit la școală. A venit doar marți, a stat o singură oră, după care a ieșit din școală. Nu pot să dau vina nici pe pază, fiindcă monitorizăm tot timpul. Nu a ieșit pe ușă, a ieșit pe geam, când ni s-a comunicat acest lucru, noi am și sunat-o pe responsabilul de caz.

Totodată, în data de 27 noiembrie adolescenta a mai avut o criză în timpul orelor, atunci când a amenințat că se aruncă de pe pervazul de la etajul I. În data de 28 noiembrie, reprezentanții școlii au trimis o adresă la DGASPC în care s-a cerut sprijinul pentru managementul cazului.

„Nu am primit niciun răspuns. Nu pot să spun dacă au făcut ceva sau nu. Noi nu am primit nimic. Poate cu cei de la centru au lucrat” a precizat directoarea Liceului Sportiv, Ligia Banciu, pentru PortalSM.

Directoarea școlii a menționat faptul că atunci când a avut ore în clasa elevei respective, fata s-a prezentat la școală fără caiete și cărți, fiind anunțată responsabila de caz, care i-a spus că în următoarea zi fata se va prezenta pregătită la școală, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

În 28 noiembrie, am făcut o adresă la DGASPC, în care am menționat tot ce s-a întâmplat. Am menționat că le solicităm sprijinul, fiindcă noi, ca școală, nu putem să manageriem toate cazurile. Astfel de cazuri, necesită psihologi, necesită specialiști pe domeniul respectiv. Eu am vorbit cu doamna responsabilă de caz și am menționat că fata trebuie să fie echilibrată emoțional. Am observat că are anumite probleme. Eu când am fost la oră la ei, nu a vrut să scrie, nu a venit cu manuale, nu a venit cu caiete în ghiozdan. Am comunicat acest lucru responsabilului de caz. M-a informat că în ziua următoare o să vină fata pregătită pentru ore. Nu a mai venit la școală. Și revenind la ora respectivă, mi-a spus fetița că ea nu o să mai vină la școală în zilele următoare. Exact acest lucru s-a și întâmplat”, a mai declarat pentru PortalSM directoarea Liceului Sportiv.

Potrivit, informațiilor PortalSM, adolescenta era tristă pentru că nu putea vorbi cu mama ei. Aceasta și-ar fi dorit o comunicare mai bună cu mama ei, însă ar fi fost refuzată de fiecare dată.

Reamintim faptul că o adolescentă, în vârstă de 15 ani, a fost găsită marți, 12 decembrie, sub influența alcoolului, desculță pe stradă, la ora 11.00,  în municipiul Satu Mare. Fata este elevă a Liceului Sportiv din municipiu și se află în grija celor de la Centrul de asistență și intervenție a victimelor traficului de persoane, abuzului, neglijării și exploatării ,,Andrei”, după ce a fugit de acasă. 

Viața adolescentei este o dramă! Fata a fugit de acasă deoarece mama ei trăiește cu un bărbat care consumă alcool, potrivit informațiilor PortalSM. În momentul în care a fugit de acasă, în urmă cu trei săptămâni, aceasta a fost găsită de polițiști pe stradă și dusă la Centrul de asistență și intervenție a victimelor traficului de persoane, abuzului, neglijării și exploatării ,,Andrei” din cadrul DGASPC Satu Mare. Ulterior, cei de la centru au început să lucreze cu tânăra, însă timpul a fost prea scurt pentru ca aceasta să își revină din marile traume trăite acasă.

Astfel, marți, în timp ce se afla la școală, adolescenta a fugit, a consumat alcool, fiind găsită de polițiști pe stradă. Aceștia i-au făcut un test pentru a afla dacă se află sub influența drogurilor, însă aceasta a ieșit negativă, potrivit informațiilor PortalSM. Cu toate acestea, fata consumase alcool. După ce i s-a făcu testul, adolescenta a fost trimisă la Cluj pentru un consult specializat de psihiatrie, acolo unde se află și în acest moment. Reprezentanții DGASPC Satu Mare au luat legătura cu mama fetei, au informat-o despre cele întâmplate, însă aceasta nici nu vrea să audă de propria ei fiică.

A sărit pe geamul de la biblioteca școlii

Potrivit informațiilor PortalSM, adolescenta a sărit pe geamul de la bibliotecă, după care a fugit de la școală. Incidentul s-a petrecut la ora 9.00 dimineața, după care a fost anunțată Poliția, iar în jurul orei 11.00, minora a fost găsită de polițiști desculță, pe stradă, sub influența alcoolului.

Minora a stat pe hol și a urmărit momentul în care în bibliotecă nu se afla nimeni, după care a sărit pe geam.

„Fata a venit la școală până la ora 9.00, și a sărit pe geamul de la bibliotecă, și a fugit de la școală. A fost anunțat responsabilul de caz, a fost anunțată Poliția, a fost anunțat DGASPC”, a declarat Anișoara Boitor, inspectorul școlar general din județul Satu Mare, pentru PortalSM.

Prefectul Radu Roca cere mai multă poliție în apropierea școlilor

Prefectul Radu Roca cere mai multă poliție în apropierea unităților de învățământ, iar în acest caz cere ca vinovații să fie depistați și sancționați.

„Am cerut doamnei inspector general să verifice dacă este respectată siguranța copiilor în acea unitate, respectiv în toate unitățile școlare, iar cei vinovați să fie sancționați. La fel și la DGASPC, pentru că indiferent cum punem problema, astfel de cazuri nu trebuie să mai apară pentru că, după cum bine știți, eu, în luna septembrie, la începerea anului școlar, am adus la aceeași masă toate instituțiile abilitate în acest domeniu, în care am concluzionat procedura 119. Spre surprinderea mea neplăcută, aceste lucruri se bagă sub preș, și nu mai doresc acest lucru, indiferent despre ce este vorba. Am luat legătura, în această dimineață, cu domnul chestor Sorin Stan și am zis să intensifice controalele în zona unităților școlare pentru a vedea ce se întâmplă, să colaboreze cu Inspectoratul Școlar și cu DGASPC mai ales în acest caz, să vedem cine este vinovat”, a declarat prefectul județului Satu Mare pentru PortalSM.


CITEȘTE ȘI:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.